Кедрові горіхи - користь і шкода
Кедрові горіхи - джерело корисних мікроелементів, що допомагає підтримувати здоров'я і красу. Продукт застосовується в народній медицині, косметології та є улюбленими ласощами у дітей і дорослих. Полюбився горіх своїм солодкуватим смаком і приємним хвойним ароматом, проте їсти його у великих кількостях заборонено, оскільки це може негативно позначитися на стані організму людини.
Користь горіха
Традиційно кедрове насіння використовують у кулінарії. Вони чудово доповнюють салати, соуси, гарячі страви та кондитерську випічку. На основі горіха готують олію шляхом холодного віджиму, яка має приємний смак, аромат і чудово доповнює страви, використовується для лікування від багатьох хвороб.
Користь продукту зумовлена високим вмістом вітамінів, мінеральних речовин та інших корисних мікроелементів. Калорійність горіха становить 675 ккал на 100 г, тому за наявності зайвої ваги вживати його у великих кількостях не рекомендується. Невелика порція, близько 10-20 г, не зашкодить фігурі, але підтримає організм, наситить його необхідними речовинами.
Хімічний склад:
- Вітаміни групи В, РР, С, Е, РР, РР, С, Е.
- Калій.
- Магній.
- Натрій.
- Фосфор.
- Кальцій.
- Цинк.
- Залізо.
Насичений хімічний склад зумовлює користь продукту, яка полягає в такому:
- Допомагає правильно розщеплювати поживні речовини в організмі, переробляючи їх на енергію. Це сприяє правильній роботі дихальної системи, серця, опорно-рухового апарату.
- Покращує хімічний склад крові, запобігаючи розвитку анемії, сприяє правильному формуванню еритроцитів.
- Синтезує гормони, що виробляються ендокринною системою людини, стабілізує гормональний фон, що дає змогу розв'язати низку питань, таких як вугрі, безпліддя, ПМС, симптоми менопаузи.
- Захищає клітини від негативного впливу токсинів, має яскраву антиоксидантну властивість, допомагаючи вбивати ракові клітини, не допускаючи вільні радикали в клітинне ядро.
- Розширює судини головного мозку, що сприяє кращому кровообігу, підвищенню працездатності, відновленню пам'яті та роботи органів слуху і зору.
- Зміцнює захисні функції організму, допомагаючи боротися із сезонними застудами, вірусами, бактеріальною інфекцією.
- Захищає клітинну оболонку, зміцнюючи її, допомагаючи кисню зберігатися в клітині та правильно живити.
- Контролює роботу м'язової тканини в усьому організмі, запобігає розвитку гапертонусу, спазмів, судом.
- Нормалізує процес метаболізму, запобігає розвитку гіпоксії тканин.
- Покращує стан кісток, зубів, нігтів, волосся і шкіри.
- Сприяє швидкій регенерації тканин.
- Підвищує гемоглобін, перешкоджає розвитку анемії у вагітних і жінок, які годують груддю, дітей і літніх людей.
Невелика порція горішків дає змогу наситити організм усіма необхідними речовинами та задовольнити практично 100% добової потреби вітамінів групи В.
Можлива шкода
Незважаючи на неоціненну користь продукту і насичений хімічний склад. При надмірному вживанні можна серйозно нашкодити організму.
Існує низка протипоказань, коли вживання горіха неможливе:
- Індивідуальна непереносимість.
- Схильність до алергічних реакцій.
- Ожиріння.
- Дотримання суворої дієти.
- Білкова дієта з вживанням великої кількості м'яса.
- Вік до 3 років.
З обережністю їсти під час вагітності та в період лактації, оскільки продукт є сильним алергеном.
Не можна перевищувати добову норму кедрового горіха, яка становить 50 г для дорослої людини та 25 г для дитини віком від 3 років. В іншому разі можуть розвинутися негативні наслідки, такі як:
- Порушення білкового обміну в організмі.
- Підвищення маси тіла.
- Алергічні прояви.
- Розлади з боку травної системи.
При дотриманні дієти важливо проконсультуватися з фахівцем щодо можливості включення продукту в раціон харчування. Дієтологи рекомендують вживати по 10 горішків на добу для підтримки вітамінно-мінерального балансу в організмі.
Застосування в народній медицині
У народній медицині найчастіше вживають настоянку з кедрового горіха, яка допомагає підняти імунітет, поліпшити стан серця і судин, впоратися з ГРВІ, ГРЗ і грипом.
Для приготування знадобиться:
- 500 г горіхів.
- 1 л спиртової основи (горілка, спирт, самогон).
Приготування:
- Засипати сировину в скляну тару.
- Залити спиртом.
- Настоювати в темному місці 14 днів.
- Профільтрувати.
- Розлити по пляшках.
- Зберігати в холодильнику.
Під час сезонних застуд із метою профілактики додавати по 1 ч. л. л. у чай і вживати протягом 1,5 місяців. Для лікування застуди приймати по 20 мл на добу, розбавляючи настоянку в склянці перевареної води, курс лікування 14 днів. Перед застосуванням проконсультуватися з фахівцем, оскільки є протипоказання.
Застосування в косметології
У косметології використовують олію і шкаралупу горіха. Продукти дають змогу підтримати красу і вирішити деякі косметологічні проблеми.
Для видалення небажаного волосся достатньо спалити 300 г шкаралупи. Золу змішати з олією до пастоподібної консистенції і нанести на 10 хвилин на проблемні ділянки. Після змити водою. Достатньо 6 процедур, щоб волоски стали ламкими й тонкими, почали випадати самостійно.
Процедуру дозволено проводити під час вагітності та годування груддю, оскільки вона абсолютно безпечна для жінки і дитини.
Перемелену шкаралупу можна змішувати з гелем для вмивання і робити пілінг обличчя і тіла. Засіб добре позбавляє від омертвілої шкіри, дбайливо очищаючи її.
Масло використовується для точкового нанесення на акне. Досить 10 процедур, щоб назавжди забути про проблемну шкіру.
Кедровий горіх дуже корисний для здоров'я людини, проте застосовувати його слід правильно, не перевищуючи добової норми вживання, щоб не завдати шкоди здоров'ю. Це чудовий косметологічний засіб, що допомагає підтримати красу і молодість, а також ліки для зміцнення імунітету.