Що корисніше кавун чи виноград
Кавун, як і виноград, має солодкий і приємний смак, масу користі та неповторний аромат. Через значні розміри кавуна його прийнято вважати овочем або фруктом, але насправді це ягода, здатна втамувати відчуття спраги в особливо спекотну погоду. Аналогічна ситуація і з виноградом, який дуже поширений у країнах Азії, де його, як і кавун, вживають у їжу замість повноцінного обіду або вечері...
Загальна інформація
Кавун - це справжнє джерело вітамінів, де є: аскорбінова кислота, вітаміни групи В, рослинна клітковина, залізо та вуглеводи. Плід складається на дев'яносто відсотків із води, тому кавун - найкращий сечогінний засіб натурального походження.
Фахівці рекомендують використовувати кавун у разі таких патологій, як: цистит, нефрит і наявність піску в нирках.
Виноград можна назвати одним зі справжніх дарів природи, оскільки він має надзвичайно багатий склад вітамінів. Ферменти, вітаміни, пектини, сахароза, кислоти та клітковина життєво необхідні для нормального здоров'я людини. Особливо важливий факт - у винограді зовсім немає холестерину, але дуже багато мікроелементів. Він сприяє збудженню апетиту, тому людям із застудою та ослабленим організмом виноград стане найкращим помічником.
Люди використовують не тільки плоди, а й листя, а також лозу. Виноград вживають у чистому вигляді, роблять із нього вино, соки, використовують кісточки в косметології, а листя - у кулінарії та медицині. Наприклад, прихильники народної медицини з них готують відвари і настої.
Корисні властивості кавуна
Кавун - це прекрасне джерело цінних вітамінів, що має низку корисних властивостей:
- Поліпшення зору.
- Втамовує відчуття спраги і голоду.
- Зміцнення імунної системи.
- Налагоджує роботу серцево-судинної системи.
- Нормалізація шлунково-кишкового тракту.
У народній медицині кавун рекомендують під час лікування безлічі захворювань нирок, оскільки ця ягода - найкращий сечогінний засіб. Тут безліч вітамінів групи В, а також залізо і клітковина.
Кавун відрізняється від аналогічних продуктів тим, що він складається на дев'яносто відсотків із води, тому в разі набряків він просто незамінний.
Фахівці рекомендують ягоду за наявності таких патологій:
- Нефрит.
- Цистит.
- Артрит.
- Пісок у нирках.
- Набряки під час вагітності.
Магній і залізо, що містяться в кавуні, беруть активну участь у кровотворенні, тому в разі анемії він буде дуже корисний. Крім усього зазначеного вище, в цьому продукті є фолієва кислота, що поліпшує роботу серцево-судинної системи.
Цю ягоду можна вводити в раціон навіть після хірургічних втручань і перенесених захворювань. Лікарі обов'язково призначають кавун тим, хто страждає від патологій печінки, оскільки ягода є найкращим жовчогінним засобом.
На відміну від винограду, цей продукт можна вживати навіть тим, хто страждає від цукрового діабету, оскільки кавун відмінно виводить холестерин.
Якщо продукт вживати в їжу тривалий час, то можна поліпшити ефект лікування виразки і гастриту. Важливе значення він має і в разі гіпертонії та захворювань сечової системи.
Каротин, наявний у кавуні, чудово діє на людей, які зазнають фізичних і психоемоційних навантажень, а також на тих, хто через життєві обставини часто відчуває стрес.
Особливо помітна користь ягоди для вагітних, оскільки вони допомагають впоратися не тільки з набряками, а й з печією. Жінки, які годують груддю, також відзначать для себе користь цього продукту, оскільки кавун має у своєму складі величезну кількість заліза і магнію. Велика кількість рідини сприяє притоку грудного молока.
Насіння і шкірка кавуна використовується в народній медицині для лікування хвороб. Кісточки застосовують за наявності глистів, у разі кровотечі, а також у разі проблем зі шкірою. Їхній настій знижує високу температуру.
Для тих, хто прагне знизити вагу, кавун стане просто незамінним виходом, оскільки в розвантажувальний період він вгамує голод, не наситивши організм калоріями. Постійне вживання в їжу дозволить очистити кишечник від шлаків і токсинів.
Корисні властивості винограду
У складі ягід є величезна кількість органічних і неорганічних речовин, а також вітамінів і мікроелементів. Тут міститься бета-каротин, пектини, вітаміни групи В, С і РР, а також клітковина, бром, сахароза, залізо, мурашина кислота, кальцій, кислоти, йод, калій, дубильні речовини, білки.
Особливо корисний виноград під час вагітності на ранніх термінах, оскільки в ньому багато вітаміну В і А, а також заліза і кальцію. Для них краще вживати зелені та червоні сорти винограду, які особливо багаті на залізо, в результаті рівень гемоглобіну підвищується, а кров насичується киснем.
Зелені сорти зміцнюють судинну систему і знижують ризик розвитку тромбозу. Крім зазначеного вище, виноград буквально насичує організм енергією, регулюючи роботу шлунково-кишкового тракту і нирок. Особливо корисні ягоди для літніх людей, які страждають від закрепів та інтоксикації печінки, що виникла в результаті зловживання лікарськими препаратами.
Виноград характеризується такими корисними властивостями:
- Антибактеріальними.
- Противірусними.
- Загальнозміцнювальними.
- Нормалізація тиску.
- Поліпшення структури волосся і нігтів.
- Поліпшення пам'яті.
- Підвищення настрою.
- Позбавлення від безсоння.
Сьогодні у світі вирощують понад 72 мільйони тонн винограду, який використовується в основному для виготовлення вина. Але виноград також є популярною закускою, його використовують навіть як профілактичний засіб від захворювань серця і проблем з артеріальним тиском.
Протипоказання
Через високий відсоток вмісту у винограді глюкози, його слід з обережністю вживати людям, які страждають від цукрового діабету. Аналогічна заборона діє і тим, хто має патології підшлункової залози. Якщо кислотність у шлунку підвищена або є інші патології шлунково-кишкового тракту, то виноград спровокує діарею.
Якщо людина приймає кроворозріджувальні препарати, то виноград їм їсти не можна, оскільки останній нейтралізує дію першого. У разі гіпертонії виноград їсти категорично заборонено, оскільки він затримує рідину і стимулює відчуття спраги. У результаті хворий починає почуватися ще гірше.
Негативною властивістю кавуна можна вважати наявність у ньому нітратів, якими насичують плід для якнайшвидшого дозрівання. Саме ними можна отруїтися, а виявити їх можливо тільки в лабораторних умовах.
Порізані і тріснуті плоди купувати не варто, оскільки в них могли проникнути шкідливі мікроби і бактерії. Якщо є жовті волокна, а сам кавун яскравого червоного кольору з глянцевою поверхнею, то це явний факт наявності хімічних нітратів.
Небезпечно вживати кавун маленьким дітям, оскільки шкода нітратів може завдати серйозної шкоди здоров'ю. Щойно виникне запаморочення, блювота або розлад травлення, необхідно якомога раніше звернутися до лікаря.
Висновок
Кавун, як і виноград, має у своєму складі величезну кількість вітамінів, тому ці продукти слід вживати по сезону. Взимку, і той і інший вже не містить корисних мікроелементів, та й смак у них трохи відрізняється.
Щодо користі, то діабетикам ліпше вживати кавун, оскільки виноград їм суворо протипоказаний. Аналогічна ситуація і з тими, хто прагне скинути зайву вагу, оскільки виноград провокує розвиток апетиту.
У спекотному кліматі кавун краще за будь-який напій вгамує спрагу, а виноград наситить організм. Протипоказань до їх вживання практично немає, тому здоровій людині можна без побоювання їсти обидва продукти, але в міру.