Березовий сік - користь і шкода

Березовий сік - користь і шкода
Вода та напої

Береза - символ природи. Про це дерево написані пісні, вірші, картини. Вона захоплює та надихає. Цілющі властивості березового соку використовувалися в стародавні часи й використовуються досі.

Березовий сік

Березовим соком прийнято називати прозору рідину, яка виділяється зі стовбура дерева ранньою весною. Рух соку починається найчастіше до появи листя, іноді навколо дерева ще може лежати сніг, а рідина вже буде виділятися.

Березовий сік безбарвний або блідо-жовтого відтінку, має солодкуватий смак і приємний специфічний аромат. Продукт заготовляють у період з березня по травень.

У соку міститься величезна кількість корисних органічних і неорганічних речовин:

  • Кислоти.
  • Ефірні олії.
  • Дубильні речовини та антиоксиданти.
  • Фітонциди.
  • Сапоніни.
  • Бетулол.
  • Вітаміни.
  • Комплекс мінералів: натрій, калій, магній, кальцій, фосфор, марганець, алюміній, залізо, мідь, кремній, барій, титан, цирконій, стронцій, нікель та ін.
  • Натуральні цукри.

Калорійність продукту становить всього 24 ккал на 100 грамів, тому він ідеально підходить для тих, хто стежить за своїм харчуванням або дотримується дієти.

Користь

  • Виводить з організму шлаки й токсини, солі металів та інші шкідливі речовини. Напій корисно пити тим, хто регулярно піддається шкідливому хімічному впливу (працює на підприємствах або живе поблизу заводу). Також його потрібно вживати онкологічним хворим, які лікуються за допомогою хіміотерапії.
  • Лікує анемію завдяки натуральному цукру і великому вмісту заліза. Сік потрібно приймати по 50 мл за 15 хвилин до прийняття їжі.
  • Підвищує секреторну функцію шлунка і корисний у разі гастриту зі зниженою кислотністю та виразкової хвороби. Березовий сік не подразнює слизову оболонку органу, тому його можна вживати навіть у стадії загострення. Крім того, напій покращує травлення і нормалізує випорожнення.
  • Підвищує імунітет, лікує грип, ГРВІ, застуду. Якщо на перших стадіях захворювання пити сік, то процес одужання настане швидше, а саму хворобу буде легше переносити. Він чинить протизапальну дію, запобігає зневодненню організму при високій температурі. Фітонциди знищують бактерії.
  • Розчиняє камені в нирках і знижує запалення при пієлонефриті, циститі, уретриті та інших патологіях. Але якщо камені великого розміру, то сік може спричинити їхній рух і призвести до серйозних ускладнень.
  • Чинить м'яку сечогінну дію та посилює обмін речовин. Це сприяє виведенню зайвої рідини з організму, усуненню набряків і невеликому схудненню.
  • Прискорює загоєння ран і виразок та усуває шкірні запалення, почервоніння і лущення при зовнішньому застосуванні.

Березовий сік стікає

Шкода

  • Напій може викликати алергію. Вона проявляється у вигляді висипу та свербежу шкіри, сильного чхання або кашлю, сльозоточивості. Не рекомендується пити сік тим, хто має алергію на березовий пилок або інші види полінозу.
  • З цієї ж причини не можна давати сік дітям до 1 року. У малюків у цей період життя (особливо якщо вони на грудному вигодовуванні) є висока схильність до виникнення алергії. Вводити сік у раціон потрібно поступово - починаючи з 1 год.л., і поступово збільшуючи дозування.
  • Як уже було сказано, дуже великі камені в нирках або жовчному міхурі є протипоказанням до вживання продукту. Рухаючись, камені можуть подряпати орган і стати причиною інших патологій.

Пляшка березового соку

Як правильно збирати й заготовляти

Найчастіше цілющий напій збирають наприкінці березня, на момент весняного рівнодення. Щоб перевірити, чи почався процес сокоруху, потрібно зробити невеликий прокол у корі дерева (товщина стовбура має бути не тоншою за людську руку). Якщо в місці проколу проступить крапелька прозорої рідини, то можна розпочинати процес збору:

  1. У дереві за допомогою дрилі потрібно зробити отвір, і над ним закріпити посудину для збору. Для цього ідеально підійде пластикова пляшка - вона досить велика та легка.
  2. Для більш зручного стікання соку бажано зробити жолобок. Можна взяти травинку, ретельно промити її. Один кінець травинки встромити в отвір на стовбурі дерева, а інший помістити в шийку пляшки. Так рідина надходитиме правильно і не проливатиметься за краї.
  3. Тепер залишається тільки чекати, поки посудина наповниться. Це досить тривалий процес, оскільки рідина стікатиме по краплях, а не одним струменем. Ходити перевіряти пляшку потрібно кілька разів на день.
  4. Коли пляшка буде наповнена соком, потрібно допомогти дереву залікувати «рану». Прокол слід заліпити мохом або натуральним воском. Також можна використовувати садовий вар. Ці дії допоможуть дереву швидше відновити стовбур і запобігти зараженню бактеріями.

У жодному разі не можна збирати сік з одного дерева! Краще обійти кілька беріз і зібрати з кожної потроху, інакше можна погубити ціле дерево.

Рідину бажано розлити в скляні банки і помістити їх у холодильник або темний холодний льох. Сік може зберігатися не більше 5 днів.

Якщо хочеться продовжити термін придатності продукту, то можна його законсервувати: сік прокип'ятити, додати лимонну кислоту як консервант і розлити в стерилізовані герметичні банки. Однак, потрібно пам'ятати, що після кип'ятіння всі корисні речовини, що містяться в березовому соку, зруйнуються, і залишиться тільки приємний смак.

Правила вживання

Корисними властивостями володіє тільки свіжий сік. На день можна вживати не більше 1,5-2 літрів напою, інакше можна серйозно нашкодити ниркам.

У разі ангіни, ГРВІ, застуди корисно пити теплу суміш соку і молока. Такий напій потрібно давати хворому 3 рази на добу по половині склянки, і вже через 1-2 дні стан людини покращиться.

У разі виразки або гастриту не рекомендується пити сік у великих кількостях. Оптимальне дозування - не більше 2 склянок на день.

Сік перед вживанням

Корисно заморожувати сік у вигляді кубиків і щоранку протирати цим засобом обличчя, шию та зону декольте. Це сприяє тонізації та зволоженню шкіри, усуненню запалень.

Березовий сік - дуже смачний і корисний напій, який можна вживати практично всім. Він допоможе зберегти здоров'я, красу і молодість і позбавить від багатьох хвороб.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0