Користь і шкода горобини для організму людини

Стародавні мудреці вірили, що дерева можуть передавати енергію людям і бути хранителями їхнього здоров'я. Коли в людини поганий настрій, якісь неприємності або вона нездужає, потрібно підійти до дерева, близького за біоенергетикою, притулитися до нього, немов би злитися з ним воєдино, послухати шурхіт листя під час подуву вітерцю, і стане легше... Це тому що дерево поділиться з вами своєю енергією.
Є дерева, які прославляють у піснях, їм присвячують вірші. Одним із таких виділяється горобина червона. Її ще називають звичайна горобина.
Що собою являє горобина
Це листяне дерево, яке виростає до 6 метрів. Корінь поверхневий. Навесні молоді листочки знизу пухнасті, а восени вони стають гладенькі. Після перших заморозків листя змінює забарвлення, перетворюється на жовте, червоне, темно-бордове, а потім опадає. Кора гладенька, сірого відтінку. Квіточки білі, іноді зустрічаються рожеві, збираються в густі суцвіття, схожі на волоті. Плоди яскравого кольору: червоного або оранжевого і округлої форми. Насіння також має червоний відтінок, але форма витягнута, як тонкий місяць. Цвіте дерево наприкінці травня, а плоди дозрівають наприкінці вересня або на початку жовтня.
Як декоративне дерево горобину червону садять біля шкіл, адміністративних будівель, на території дитячих садків, у парках. І вона скрізь росте, бо дуже невибаглива.
Збір і зберігання
Навесні, коли тільки починає горобина цвісти, збирають квіти та листя і сушать їх без потрапляння прямих сонячних променів. Плоди сушать у період їхнього дозрівання в спеціальних духовках за температури +70 градусів або на повітрі під навісами, розкладаючи тонким шаром на тканині чи папері, часто перемішуючи. Термін зберігання ягід - 2 роки, а квітів і листя - 1 рік. Зберігають у матерчатих або паперових мішках у сухому місці.
Користь
У горобині червоній є цукор, різні кислоти: лимонна, яблучна, бурштинова. Є амінокислоти, сорбіт, каротин, ефірні олії, кальцій і мінеральні солі.
Багато активних речовин містять ягоди. Але через гіркоту їх використовують у харчовій промисловості не часто. Щоб її позбутися, плоди поміщають на три доби в морозильні камери. І тоді тільки з них варять джеми та варення. Роблять спиртні напої.
Навесні, коли дерево цвіте, бджоли збирають нектар і виробляють корисний мед. Він червонуватого кольору, має легку гірчинку.
Взимку птахи ласують ягодами, коли від морозу гіркота зникає. Люди годують тварин.
У косметології застосовують сік із горобинових плодів для живлення шкіри обличчя та її очищення. Зберігають сік у замороженому вигляді. Його використовують також для накладання тонізуючих масок.
Але найбільш широко використовують горобину звичайну в медицині. У лікувальних цілях знаходять застосування квітам, ягодам і листю.
Горобиною лікують безліч хвороб:
- Гастрит.
- Геморой.
- Атеросклероз.
- Запалення нирок.
- Печінкові коліки.
- Різні кровотечі.
- Діабет.
- Ревматизм.
- Дизентерію.
- Глаукому.
- Коклюш.
Завдяки активним речовинам, що містяться в плодах горобини, нормалізуються обмінні процеси в організмі людини.
У разі вживання свіжих ягід можна знизити рівень цукру в крові, при цьому також падає кількість холестерину, але плоди такі гіркі, що практично в їжу їх не використовують. Люди, які страждають на діабет або ожиріння, додають у раціон порошок. З його допомогою можна позбутися надлишку газів у кишечнику. Хворі на гіпертонічну хворобу приймають свіжий сік, щоб знизити тиск крові.
Шкода
За деяких хвороб приймати горобину протипоказано, а саме:
- Людям, які хворіють на шлункову виразку.
- Сечокам'яною хворобою.
- Алергією.
- Гіпотонією.
- Гостру серцеву недостатність.
- Інфарктом міокарда або інсультом.
- Маленьким діткам до трирічного віку.
- Жінкам при надії.
- Матерям, які годують груддю.
Не можна приймати горобину людям, які її не переносять органічно.
Як приймати горобину
Горобиною лікують різні захворювання, приймаючи всередину. Щоб відновити зір, наприклад, з'їдайте по 15 свіжих ягід щодня протягом місяця. Після двотижневої перерви повторіть прийом.
Для поліпшення роботи серця приймайте сік зі свіжих плодів по одній чайній ложці перед їдою. Точно так само лікуйте захворювання нирок і сечового міхура.
У разі лікування діареї приготуйте настій: 10 г сушених ягід залийте склянкою крутого окропу, дайте настоятися 15 хвилин і випийте за два рази.
Від застуди приготуйте настоянку: 200 г плодів залийте горілкою, поставте подалі від світла і струшуйте час від часу. Приймайте по кілька крапель із теплими напоями.
У разі лікування зоба або цукрового діабету приготуйте настій: у каструльку всипте 1 ч. л. горобини. л. сухих квітів, налийте 1 склянку окропу, на слабкому вогні покип'ятіть 1 хвилину, настоюйте годину, пийте напій теплий по четвертій частині склянки 4 рази на день.
Із трирічного віку горобиною можна лікувати дітей. Для цієї мети приготуйте настій: 1 ч. л. подрібнених ягід залийте водою в кількості півлітра, прогрійте близько півгодини на водяній бані, дайте настоятися 1 годину. Це денна норма. Разовий прийом - 80-100 мл. Лікуйте таким настоєм застудні захворювання в дітей.
Застосовується горобина і зовнішньо як ранозагоювальний засіб. Добре допомагає при лікуванні нагноєнь на шкірі кашка з ягід. Після попередньої обробки плодів (очистіть від плодоніжок, помийте, просушіть) потовчіть на кашку. Накладайте на нарив, прибинтовуючи. Щодня робіть перев'язку.
Зі свіжозірваного листя горобини можна приготувати протигрибкові ліки. Для цієї мети листочки помийте, просушіть і розітріть. Прикладайте до уражених грибком ділянок на шкірі, прибинтовуйте. Пов'язку міняйте щодня.
При лікуванні цинги користуйтеся відваром горобинових плодів, полощіть рот після кожного прийому їжі.
Таке дерево як горобина звичайна варто посадити біля будинку. Воно буде не тільки ділитися з вами енергією, а й лікувати своїм листям, квітами і плодами. Є ще один різновид - чорноплідна горобина. Але про неї зовсім інша розповідь.



