Біла квасоля - чим корисна і чим шкідлива

Біла квасоля - чим корисна і чим шкідлива
Овочі

Страви з квасолі популярні по всьому світу, їх готують в Азії, Америці, Європі та ін. Вважається, що батьківщиною рослини є Індія та країни Південної Америки. Існує близько 200 видів квасолі, і одним із найпопулярніших і найвідоміших вважається біла квасоля.

Біла квасоля: опис

Біла квасоля - різновид сімейства рослин Бобові. Являє собою невисокий чагарник з кучерявими стовбурами, які вкриті красивими квітами.

Плоди білої квасолі мають молочно-білий колір, овальну форму і щільну структуру. Плоди вкриті глянцевою шкіркою.

Біла квасоля

Біла квасоля багата такими корисними речовинами:

  • Клітковина.
  • Пектин.
  • Амінокислоти.
  • Фолієва кислота.
  • Вітаміни: B, C, E, PP.
  • Мінерали: залізо, калій, магній, кальцій, фтор, мідь, цинк, фосфор.
Квасоля є рекордсменом за вмістом рослинного білка - у 100 грамах продукту міститься близько 20 грамів білка. Також рослина містить жири (2-3 г на 100 г) і вуглеводи (приблизно 50 г на 100 г). Калорійність продукту становить 280-300 калорій на 100 г.

Користь

  • Налагоджує травлення, завдяки високому вмісту клітковини. Клітковина - це харчові волокна, які вкривають слизові оболонки шлунка та кишківника і захищають їх від шкідливого впливу. Також харчові волокна покращують процес перетравлення їжі, допомагають усунути закрепи. Біла квасоля корисна для тих, хто страждає на гастрит або підвищену кислотність шлунка.
  • Покращує кровотворення. Квасоля багата на залізо, яке бере участь у процесі кровотворення. Воно сприяє збільшенню еритроцитів у крові, внаслідок чого кров насичується киснем і починає збагачувати ним усі клітини організму.
  • Запобігає розвитку серцево-судинних патологій. Продукт багатий на калій і магній, які покращують роботу серцевого м'яза, допомагають усунути аритмію, зміцнюють кровоносні судини і роблять їх більш еластичними.
  • Знижує рівень цукру в крові. Доведено, що біла квасоля має цукрознижувальну властивість, завдяки вмісту аргініну. Це амінокислота, яка за дією схожа з інсуліном. Діабетики можуть вживати в їжу як плоди рослини, так і відвари з плодів. Зміцнює нервову систему і допомагає відновитися після травм і операцій. Продукт містить величезну кількість вітамінів групи B (особливо B9), важливих для нормального функціонування нервової системи. Ці речовини покращують роботу мозку, беруть участь в обміні речовин у клітинах мозку, зміцнюють міжнейронні зв'язки. Також вітаміни сприяють швидшому відновленню організму після важких черепно-мозкових травм або операцій.
  • Допомагає худнути. Невелика порція відвареної квасолі дає змогу вгамувати відчуття голоду і надовго зберегти його (завдяки високому вмісту білка), тому людина не переїдає. Продукт є дієтичним, до того ж він містить порівняно невелику кількість калорій.
  • Сприяє нормальному протіканню вагітності. У період вагітності для жінок особливо важлива фолієва кислота, оскільки вона знижує ризик виникнення патологій у плода і зберігає гарне самопочуття майбутньої мами. У раціоні вагітної жінки обов'язково мають бути квасоля та інші продукти, багаті на фолієву кислоту.

Чаша з білою квасолею

Шкода

Незважаючи на величезну користь, продукт здатний завдати шкоди організму:

  • Викликати алергію. Бобові нечасто стають причиною виникнення алергічних реакцій, однак у декого після вживання квасолі з'являється висип на тілі, свербіж та інші симптоми.
  • Посилити моторику кишечника. Надмірне вживання бобових призводить до тяжкості в шлунку, посиленого газоутворення, здуття.
  • Погіршити роботу нирок. У квасолі міститься щавлева кислота, яка утворює оксалати. Надмірне накопичення оксалатів призводить до порушення роботи нирок розвитку подагри. Пацієнтам, які мають подагру та пієлонефрит, вживати білу квасолю протипоказано. Однак існує думка, що речовини, які містяться в рослині, здатні розчиняти ниркові камені та виводити їх із сечостатевої системи.

Правила вживання

Вибираючи продукт, потрібно віддавати перевагу сухим плодам однакового розміру, з білою блискучою рівною шкіркою. На плодах не повинно бути темних плям, цвілі, гниття та інших дефектів.

Існує 3 сорти білої квасолі:

  1. Неві - дрібнобобовий сорт, містить величезну кількість клітковини.
  2. Чорне око - маленькі плоди, з тонкою шкіркою і чорною крапкою (іноді кількома) на поверхні. Мають швидкий час приготування.
  3. Чалі - великі та щільні плоди, ідеально підходять для страв, де потрібне обсмажування плодів.

Перед приготуванням продукт замочують у холодній воді, щоб прискорити процес приготування. Потім воду зливають, заливають плоди свіжою холодною водою і варять на середньому вогні, поки вони не стануть м'якими (приблизно 30-40 хвилин, залежно від розміру плодів).

Продукт можна вживати в їжу у звичайному відвареному вигляді, а можна готувати з нього різні гарніри, супи, додавати до салатів, закусок і начинок для пирогів. Біла квасоля добре поєднується з часником і ріпчастою цибулею, пряними травами, томатним соусом.

Приготована біла квасоля

У жодному разі не можна вживати білу квасолю без термічної обробки. Сирий продукт твердий і несмачний, до того ж він містить деякі токсичні речовини, які руйнуються тільки під час термічної обробки. Тому перед вживанням квасолю обов'язково потрібно зварити або обсмажити. До речі, смажити сирі плоди теж не можна - попередньо їх потрібно відварити.

Занадто часто їсти білу квасолю не рекомендується - це призведе до порушень травлення і накопичення оксалатів в організмі. Рекомендується вживати страви з білої квасолі 1-2 рази на тиждень. Варто зазначити, що в супермаркетах продається вже готова біла квасоля в томатному соусі - такий продукт навряд чи принесе користь, адже містить багато солі і може стати причиною набряків та інших патологій. Тому вживати його не рекомендується, краще приготувати цю страву самостійно.

Біла квасоля - корисна рослина і рекордсмен за вмістом рослинного білка. Вона ідеально підходить для вегетаріанців, веганів і тих людей, які дотримуються основ сироїдіння. З білої квасолі можна отримувати необхідну кількість білка та інших цінних речовин.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0