Чай з кардамоном: користь і шкода

Чай з кардамоном: користь і шкода
Вода та напої

Пряна спеція, знайома сьогодні практично кожній людині, з легкими нотками цитруса й евкаліпта, набула широкого застосування в кулінарії. Східні жителі давно застосовують зерна кардамону в повсякденному житті, а ось європейці почали використовувати пряність відносно недавно - із середини 19 століття.

Особливо популярний ароматний чай із кардамоном. Багато хто знає про цілющі властивості цього пікантного напою, а ось чи є у нього протипоказання, давайте розбиратися.

Що таке кардамон

Батьківщиною ароматної спеції є далека Індія. Плоди екзотичної східної рослини із сімейства імбирних мають яскравий камфорний аромат і визрівають протягом 3 років. А щоб зібрати багатий урожай пряних коробочок з цінними зернами іноді вичікують до 5 років.

Який вигляд має кардамон

Одну з найдорожчих спецій в усьому світі збирають недозрілою і сушать на сонці штучним способом, саме так вдається зберегти і навіть посилити особливий запах плодів. Гарячі сонячні промені змушують плоди розкритися, і тоді назовні виривається чудовий аромат запашних зерен рослини. Існує два основних сорти кардамону:

  • Зелений (бенгальський) - вирізняється тонким запахом смоли і маленькими стручками.
  • Чорний (великий) - має більш м'який смак і під час додавання до чаю не створює додаткової гіркоти, вважається корисним навіть у разі вживання у великих кількостях.

На 1/10 спеція складається з ефірних олій, цим і обумовлений її яскравий запах. Також кардамон містить цінні мікроелементи (магній, залізо, кальцій, цинк), жирні олії та комплекс вітамінів (РР, В і аскорбінова кислота). У 50 грамах продукту міститься близько 150 кілокалорій.

Чай і кардамон

Уся користь спеції

Регулярне вживання пряного напою може дати чудовий загальнозміцнювальний ефект для людського організму і навіть допоможе вирішити низку проблем зі здоров'ям:

  • Ефірні олії в складі кардамону сприяють прискоренню процесу обміну речовин і спалюванню жиру, посилюючи метаболізм можна непогано скинути вагу.
  • Напій здатний прибрати нервове перезбудження, зняти стрес, поліпшити самопочуття і підняти настрій, є джерелом додаткових сил і енергії.
  • Сприяє поліпшенню апетиту і нормалізує роботу травної системи, чудова профілактика різних захворювань шлунково-кишкового тракту, усуває проблему закрепів і метеоризму (дає прекрасний вітрогонний ефект).
  • Очищає судини, надає їм еластичності, зміцнює серцево-судинну систему.
  • Має сильний антибактеріальний ефект, тому рекомендується пити пікантний чай у період застудних захворювань, щоб стимулювати імунітет і зміцнювати його захисні функції.
  • Сприяє поліпшенню пам'яті та концентрації уваги, активізує роботу мозку.
  • Зменшує головний і зубний біль, полегшує мігрені.
  • Регулярне вживання сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів, що накопичилися.
  • Прекрасний протимікробний засіб у разі захворювань нирок і сечостатевої системи (цистит і нефрит).
  • Швидко знімає втому і перевтому, відмінно підходить для вживання перед сном, прибирає проблему безсоння.
  • Має сильний відхаркувальний і протизапальний ефект, тому рекомендований напій до застосування в разі блювоти й нудоти, а також за різних захворювань, що супроводжуються виділенням мокротиння в легенях.
  • Полегшує симптоми астми та бронхіту.
  • Позитивно впливає на потенцію та посилює лібідо.
  • Освіжає подих і знезаражує ротову порожнину.

Горнятко свіжого чаю

Кому напій шкідливий

Тепер поговоримо про зворотний бік медалі, а саме, розберемо, які протипоказання є у напою:

  • Можлива індивідуальна непереносимість, що супроводжується нудотою і появою алергічних реакцій.
  • Чай зі спецією прискорює обмінні процеси в організмі та покращує кровообіг, і, як наслідок, сприяє підвищенню артеріального тиску, тому людям, які страждають на гіпертонію, слід з обережністю вживати гарячий напій.
  • Ефірні олії та активні інгредієнти в складі кардамону не підуть на користь вагітним і жінкам, які годують груддю.
  • Протипоказаний відвар людям, які мають виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, запалення в жовчному міхурі, панкреатит, гастрит і захворювання печінки.
  • Головне правило - не зловживати, кардамон у надмірній кількості здатний викликати розлади шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються діареєю, а також може призвести до зневоднення.

Правильно зберігаємо і готуємо

Важливо знати, що пряна спеція продається у двох варіантах: зернах і порошку. У меленому вигляді кардамон не містить ефірних олій, тому користі від такого продукту буде набагато менше. Зберігати коробочки із зернами слід у сухій герметичній скляній або керамічній тарі та за кімнатної температури. «Правильні» плоди мають бути світло-зеленого кольору, що нагадує колір фісташки.

Сьогодні відомо безліч рецептів смачного, ароматного і неймовірно корисного чаю з кардамоном. Розповімо про найбільш популярні способи приготування.

3-4 зерна кардамону поміщають у невелику каструлю і заливають півлітрами окропу, потім доводять рідину до кипіння і на повільному вогні варять протягом 2-3 хвилин. Після чого, розчин проціджують і залишають остигати. У холодному вигляді додають за смаком до чорного або зеленого чаю, приправляють медом, молоком і скибочкою лимона.

Інший рецепт гарячого напою. 4 кардамонових зернятка заливаються 3-4 склянками води і ставляться на вогонь. Проваривши рідину протягом 3-4 хвилин, додають 2 чайні ложки хорошого крупнолистового чаю і цедру лимона за смаком, варять ще протягом кількох хвилин. Знімають з вогню і дають «відпочити» відвару 10-15 хвилин. Потім слід його процідити і можна насолоджуватися пряним гарячим напоєм, корисний ефект від якого не змусить себе чекати.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0