Чай з кардамоном: користь і шкода
Пряна спеція, знайома сьогодні практично кожній людині, з легкими нотками цитруса й евкаліпта, набула широкого застосування в кулінарії. Східні жителі давно застосовують зерна кардамону в повсякденному житті, а ось європейці почали використовувати пряність відносно недавно - із середини 19 століття.
Особливо популярний ароматний чай із кардамоном. Багато хто знає про цілющі властивості цього пікантного напою, а ось чи є у нього протипоказання, давайте розбиратися.
Що таке кардамон
Батьківщиною ароматної спеції є далека Індія. Плоди екзотичної східної рослини із сімейства імбирних мають яскравий камфорний аромат і визрівають протягом 3 років. А щоб зібрати багатий урожай пряних коробочок з цінними зернами іноді вичікують до 5 років.
Одну з найдорожчих спецій в усьому світі збирають недозрілою і сушать на сонці штучним способом, саме так вдається зберегти і навіть посилити особливий запах плодів. Гарячі сонячні промені змушують плоди розкритися, і тоді назовні виривається чудовий аромат запашних зерен рослини. Існує два основних сорти кардамону:
- Зелений (бенгальський) - вирізняється тонким запахом смоли і маленькими стручками.
- Чорний (великий) - має більш м'який смак і під час додавання до чаю не створює додаткової гіркоти, вважається корисним навіть у разі вживання у великих кількостях.
На 1/10 спеція складається з ефірних олій, цим і обумовлений її яскравий запах. Також кардамон містить цінні мікроелементи (магній, залізо, кальцій, цинк), жирні олії та комплекс вітамінів (РР, В і аскорбінова кислота). У 50 грамах продукту міститься близько 150 кілокалорій.
Уся користь спеції
Регулярне вживання пряного напою може дати чудовий загальнозміцнювальний ефект для людського організму і навіть допоможе вирішити низку проблем зі здоров'ям:
- Ефірні олії в складі кардамону сприяють прискоренню процесу обміну речовин і спалюванню жиру, посилюючи метаболізм можна непогано скинути вагу.
- Напій здатний прибрати нервове перезбудження, зняти стрес, поліпшити самопочуття і підняти настрій, є джерелом додаткових сил і енергії.
- Сприяє поліпшенню апетиту і нормалізує роботу травної системи, чудова профілактика різних захворювань шлунково-кишкового тракту, усуває проблему закрепів і метеоризму (дає прекрасний вітрогонний ефект).
- Очищає судини, надає їм еластичності, зміцнює серцево-судинну систему.
- Має сильний антибактеріальний ефект, тому рекомендується пити пікантний чай у період застудних захворювань, щоб стимулювати імунітет і зміцнювати його захисні функції.
- Сприяє поліпшенню пам'яті та концентрації уваги, активізує роботу мозку.
- Зменшує головний і зубний біль, полегшує мігрені.
- Регулярне вживання сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів, що накопичилися.
- Прекрасний протимікробний засіб у разі захворювань нирок і сечостатевої системи (цистит і нефрит).
- Швидко знімає втому і перевтому, відмінно підходить для вживання перед сном, прибирає проблему безсоння.
- Має сильний відхаркувальний і протизапальний ефект, тому рекомендований напій до застосування в разі блювоти й нудоти, а також за різних захворювань, що супроводжуються виділенням мокротиння в легенях.
- Полегшує симптоми астми та бронхіту.
- Позитивно впливає на потенцію та посилює лібідо.
- Освіжає подих і знезаражує ротову порожнину.
Кому напій шкідливий
Тепер поговоримо про зворотний бік медалі, а саме, розберемо, які протипоказання є у напою:
- Можлива індивідуальна непереносимість, що супроводжується нудотою і появою алергічних реакцій.
- Чай зі спецією прискорює обмінні процеси в організмі та покращує кровообіг, і, як наслідок, сприяє підвищенню артеріального тиску, тому людям, які страждають на гіпертонію, слід з обережністю вживати гарячий напій.
- Ефірні олії та активні інгредієнти в складі кардамону не підуть на користь вагітним і жінкам, які годують груддю.
- Протипоказаний відвар людям, які мають виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, запалення в жовчному міхурі, панкреатит, гастрит і захворювання печінки.
- Головне правило - не зловживати, кардамон у надмірній кількості здатний викликати розлади шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються діареєю, а також може призвести до зневоднення.
Правильно зберігаємо і готуємо
Важливо знати, що пряна спеція продається у двох варіантах: зернах і порошку. У меленому вигляді кардамон не містить ефірних олій, тому користі від такого продукту буде набагато менше. Зберігати коробочки із зернами слід у сухій герметичній скляній або керамічній тарі та за кімнатної температури. «Правильні» плоди мають бути світло-зеленого кольору, що нагадує колір фісташки.
Сьогодні відомо безліч рецептів смачного, ароматного і неймовірно корисного чаю з кардамоном. Розповімо про найбільш популярні способи приготування.
3-4 зерна кардамону поміщають у невелику каструлю і заливають півлітрами окропу, потім доводять рідину до кипіння і на повільному вогні варять протягом 2-3 хвилин. Після чого, розчин проціджують і залишають остигати. У холодному вигляді додають за смаком до чорного або зеленого чаю, приправляють медом, молоком і скибочкою лимона.
Інший рецепт гарячого напою. 4 кардамонових зернятка заливаються 3-4 склянками води і ставляться на вогонь. Проваривши рідину протягом 3-4 хвилин, додають 2 чайні ложки хорошого крупнолистового чаю і цедру лимона за смаком, варять ще протягом кількох хвилин. Знімають з вогню і дають «відпочити» відвару 10-15 хвилин. Потім слід його процідити і можна насолоджуватися пряним гарячим напоєм, корисний ефект від якого не змусить себе чекати.