Що корисніше для здоров'я айран чи кефір

Що корисніше для здоров'я айран чи кефір
Молочні продукти

У списку найкорисніших продуктів особливе місце посідає кисломолочна категорія. Їх вживання вельми позитивно позначається на травленні і на загальному стані організму. Корисні бактерії сприяють підвищенню імунітету і нормалізації ваги. Вченими давно доведено, що кисломолочна продукція допомагає боротися зі старістю, продовжуючи молодість. Адже гнильні процеси в кишечнику явні супутники передчасного старіння. Серед цієї категорії можна виділити багато видів продовольства, а найпопулярнішими є айран і кефір.

Загальна інформація про айран та кефір

Кисломолочна продукція є групою молочних продуктів, що виробляються з незбираного молока (коров'ячого, козячого та інших тварин). Айран - це вид кисломолочного напою і вважається різновидом кефіру в деяких народів. Виготовляється він із коров'ячого молока, солі та води. Це досить низькокалорійний напій з великим вмістом води і високою кислотністю.

Кефір виробляється з молока, використовуючи кисломолочне і спиртове бродіння. У його складі містяться стрептококи, дріжджі та оцтові бактерії. Термін зберігання і кислотність залежать від видів грибків, які в ньому містяться. Багато хто чув про безмежну користь цих напоїв, але далеко не кожен знає, від чого конкретно рятують ці продукти. Вчені називають їх «засобом від раку». Чи так це? І що все-таки корисніше, айран чи кефір?

Айран і кефір

Користь айрану

Айран - це тонізуючий напій східних кочівників. Його сприятливий вплив на організм багато хто вже відчув на собі і давно взяв за звичку вживати його.

  • Напій здатний надовго втамувати спрагу, оскільки швидко відновлює водно-сольовий баланс в організмі. Тому він є вірним супутником мандрівників.
  • Айран у короткі терміни може налагодити роботу кишківника, відновивши мікрофлору, забезпечивши його корисними бактеріями і цінними речовинами. Тим, хто страждає на діарею та інші розлади травлення, слід включити його у свій раціон.
  • Продукт сприятливо впливає на серцево-судинну систему, покращуючи роботу серця, нормалізуючи кровообіг і запобігаючи утворенню холестеринових бляшок.
  • Цей тонізуючий напій добре сприяє схудненню. За досить короткий період багато хто помічав значне полегшення у своєму організмі. За умови регулярного його вживання можна привести себе у форму.
  • Відмінно зарекомендував себе продукт у наданні екстреної допомоги в разі сильного і болісного похмілля. Нормалізуючи водно-лужний баланс, напій прискорює виведення з організму шкідливих продуктів розпаду алкоголю.

Айран

Користь кефіру

Жителі Кавказу вважали кефірні грибки «даром небес», і довго зберігали секрет його приготування, поки його не вивезли в 19 столітті за межі території. Ретельне дослідження показало, на скільки може бути корисний цей продукт для людського організму.

  • Кефір незамінний у разі захворювань підшлункової залози, печінки та жовчного міхура. Тому його завжди включено в дієту під час лікування панкреатиту та холециститу.
  • Продукт сам по собі є джерелом білка, тому тим, хто бажає наростити м'язову масу, такий напій буде вельми доречним.
  • Кефір є сечогінним напоєм. Він активно виводить зайву рідину з організму, не порушуючи вміст калію та магнію і тримаючи в нормі водно-сольовий баланс. Це варто взяти на замітку тим, хто страждає від набряків.
  • Напій містить безліч корисних бактерій. А отже, його систематичне вживання сприятливо позначається на стані мікрофлори кишечника.
  • Молочна кислота активно розщеплює білки, які повільно засвоюються з віком. Це означає, що літнім людям особливо актуальне вживання такого продукту.
  • Кефір має тонізуючу дію на організм, сприятливо впливає на нервову систему, допомагаючи нормалізувати сон.

Кефір

Які протипоказання є у цих продуктів

Як з'ясувалося, продукти, що розглядаються, мають масу корисних властивостей. Але у них є спільні протипоказання, оскільки обидва містять молочну кислоту. Через її високий вміст не рекомендується вживати айран і кефір тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку. Зокрема, при гастриті, виразці шлунка, виразці дванадцятипалої кишки часто кисломолочні продукти протипоказані.

Оскільки в кефірі, на відміну від айрану, відбувається ще й спиртове бродіння, продукт добре розслабляє, тим самим знижуючи концентрацію уваги. Тому перед інтелектуальними видами робіт не варто його вживати.

Що з цих напоїв найкорисніше

Виходячи з перерахованих вище фактів, складно відповісти, що корисніше, айран чи кефір. Адже їхній вплив на людський організм однаково позитивний. Різниця лише в технології їхнього приготування, що надалі впливає на смак і консистенцію продукту. Але в певній ситуації краще віддати перевагу більш підходящому напою. Наприклад, під час важкого похмілля бажано вжити айран. А при набряках і здутті живота добре себе зарекомендував кефір. Айран рекомендовано брати з собою в довгу дорогу, бо він добре може втамувати спрагу і голод. Тим, хто худне, можна включати до свого раціону обидва продукти, адже вони однаково прискорюють метаболізм.

Оскільки ці продукти низьковуглеводні та легкі, лікарі рекомендують їх вживати хворим на цукровий діабет. Люди, схильні до серцево-судинних захворювань, які страждають від високого тиску, не повинні ігнорувати цю продукцію, адже вона сприятливо впливає на стінки судин, і не допускає утворення холестеринових бляшок. А тим, хто активно займається спортом і бажає набути гарного рельєфу, кефір і айран стануть чудовими джерелами білка. Лише за підвищеної кислотності шлункового соку та сильного загострення хвороб шлунка, слід утриматися від цих напоїв.

За багато років застосування кисломолочна продукція змогла переконати людство у своєму оздоровлювальному ефекті для організму. Саме тому ці напої так затребувані сьогодні. Піклуючись про своє здоров'я, людина не повинна втрачати можливість отримати ті корисні властивості, які дає їй природа.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Маска з огірка для обличчя: корисні властивості та шкода Маска з огірка для обличчя: корисні властивості та шкода
Огірки люди почали вживати з метою оздоровлення та лікування ще тисячоліття тому. Завдяки корисним речовинам, що...
18.04.25
0
0
Чай молочний улун: корисні властивості та шкода Чай молочний улун: корисні властивості та шкода
Чай - напій унікальний і практично незамінний. Важко знайти людину, яка не починала б день із чашечки цього ароматного...
17.04.25
0
0
Овес - користь і шкода для організму Овес - користь і шкода для організму
Овес - одна з найпоширеніших, найкорисніших злакових культур, цілком придатна до вживання. Зерна і сушена трава...
17.04.25
0
0
Ходьба гуськом - чим корисна і можлива шкода Ходьба гуськом - чим корисна і можлива шкода
На які тільки хитрощі і поневіряння не йдуть представниці прекрасної статі, щоб домогтися ідеальних і струнких ніг:...
17.04.25
0
0