Овес - користь і шкода для організму

Овес - одна з найпоширеніших, найкорисніших злакових культур, цілком придатна до вживання. Зерна і сушена трава повсюдно використовуються в кулінарії, косметології, а також для медичних цілей.
Що це таке
Однорічна рослина заввишки не більше 200 см. завжди з голими вузлами. Овес вирощують на спеціалізованих фермерських полях. Через наявність у ньому фітину, культура нездатна проростати в диких умовах.
За рахунок стійкості до невеликих заморозків, він набув широкої популярності в північних областях. Вівсяне зерно та солома переробляються на комбікорми для тварин. Зерна нерідко застосовуються в пивоварній промисловості.
У вівсі великий вміст вітамінів А і Е, білків, вуглеводів, жирів і магнію. Поєднання цих та багатьох інших компонентів, сприяють його швидкому засвоєнню організмом.
Користь
Овес рекомендують навіть вагітним і жінкам, що годують, для відновлення вітамінів і корисних мікроелементів в організмі. А завдяки легкій засвоюваності, повсюдно використовують у різних дієтах.
- Цукровий діабет. Регулярне приймання відвару нормалізує рівень цукру в крові, завдяки інуліну, що міститься в ньому. Лікарі нерідко рекомендують подібні відвари діабетикам. Він також, знижує рівень холестерину.
- Виразка шлунка і гастрит. Завдяки обволікаючим властивостям, овес стає киселеподібною масою, рівномірно покриваючи стінки шлунка. Тим самим, знижуючи подразнення і больові позиви, заспокоюючи слизову.
- Зміцнення імунітету. Овес зміцнює імунітет, допомагаючи боротися з різними захворюваннями. Його рекомендують приймати як для профілактики ГРВІ, так і в разі хвороби. Має відхаркувальний і потогінний ефект, знижує температуру.
- Залежності. На думку наркологів, відвар із вівса можна використовувати для подолання різних залежностей. Завдяки скополетину, що міститься в ньому, згодом виробляється стійка відраза до сигарет, алкоголю і наркотичних речовин.
- Виведення токсинів з організму. Він також позбавляє організм шкідливого холестерину і надлишків жирів. Має сечогінний ефект. Сприяє регенерації печінки.
- Зниження ваги. Овес сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт, нормалізує обмін речовин. Завдяки поліпшенню роботи щитоподібної залози та ендокринної системи, сприяє швидкій втраті ваги, без найменшої шкоди для організму.
- Центральна нервова система. Завдяки високому вмісту йоду і вітамінів групи В, овес зміцнює центральну нервову систему, покращує роботу головного мозку. Він також, має заспокійливий ефект - нормалізує серцебиття і позбавляє від безсоння.
Одним із плюсів вживання вівса можна назвати відсутність глютену, що міститься у всіх злакових. Що дає змогу не виключати його з раціону, у випадку індивідуальної непереносимості або дієти.
Шкода
Як правило, овес не має побічних ефектів, він допомагає в разі безлічі захворювань, зменшує болі й очищає організм. Але в деяких випадках, може мати негативний ефект.
- Вимивання корисних мінералів. Фетин, що міститься в багатьох видах зерен, насіння і бобових, перешкоджає проростанню культур у несприятливих умовах. Але при вживанні в їжу, він сприяє вимиванню корисних мінералів: цинку, міді, заліза і кальцію.
- Перешкода засвоєнню фосфору. Усе та сама, фетинова кислота, заважає засвоєнню фосфору, необхідного організму для підтримання міцності кісток і зубів. При надмірному вживанні, це може призвести до руйнування кісткової тканини.
- Проблеми з жовчним міхуром. Категорично не рекомендується вживання вівса в разі проблем із жовчним міхуром. За наявності каменів або піску потрібен дозвіл фахівця. У разі відсутності органу, необхідно виключити культуру з раціону.
- Серцево-судинна недостатність. Овес зміцнює стінки судин, сприяє очищенню крові, але у великих кількостях, він має властивість вимивати необхідні мікроелементи.
- Ниркова недостатність. Лікарі не рекомендують її вживання в разі проблем із печінкою. За наявності ниркової недостатності, надмірне вживання може призвести до загострення захворювання.
- Алергія. Випадки індивідуальної непереносимості компонентів, що містяться у вівсі, вкрай рідкісні, але можливі. Щоб уникнути ускладнень, слід проконсультуватися з лікарем.
- Підвищена кислотність шлунка. Овес сприятливо впливає на захворювання шлунково-кишкового тракту, але лікарі забороняють його вживання в разі гострої стадії гастриту.
Користь злакової культури незаперечна, і доведена багатьма поколіннями. Але в разі серйозних захворювань і наявності хронічних патологій необхідна консультація з фахівцем.
Поради та як правильно вживати
Відома з дитинства вівсяна каша, далеко не єдиний спосіб вживання поширеної культури.
Пророщування
Весь термін пророщування займає не більше 2-3 днів.
- Необхідну кількість вівса промити і залити теплою водою, так, щоб вона закривала зерна. Залишити в прохолодному темному місці. Через 8-9 годин злити воду, промити від слизу. Ще раз залишити на тарілці, вологим, але без води. Коли з'являться перші паростки, зерна готові до вживання.
Варка
Варіння - найпростіший і найпоширеніший спосіб вживання вівса.
- У 3 літри холодної води, засипати 9 столових ложок чистих зерен. Після закипання зменшити вогонь на мінімум, томити протягом години. Дати відстоятися і процідити через марлю. Готовий відвар виходить каламутним і практично не має смаку.
Обсмажування
Оригінальний спосіб удосконалення ранкової каші.
- Чистий, сухий овес смажити на сковорідці на повільному вогні, протягом 3-7 хвилин. Коли зерна стануть золотистими, і з'явиться характерний запах смаженого, додати склянку молока, сіль і різні добавки за смаком. Томити до повного приготування.
Висновок
Овес - корисна злакова рослина, чиї нечисленні недоліки зникають при правильному приготуванні. А єдиним абсолютним протипоказанням до застосування є відсутність жовчного міхура.



