Жито або пшениця - що більш корисно?

Жито або пшениця - що більш корисно?
Різне

Жито і пшениця позначаються як найбільш затребувані злакові культури. Лідируючу позицію захопила пшениця, залишивши житу друге місце. Пшеничні та житні вироби популярні в усьому світі. У багатьох країнах вони складають основу щоденного раціону людини.

Жито та пшениця як важливі злакові культури

Жито і пшениця вважаються головними злаками, які вирощуються по всій країні. Причина цього криється в тому, що ці рослини добре пристосовуються до кліматичних умов і ґрунтового складу в різних широтних зонах. Це дає змогу забезпечувати хлібною продукцією не тільки жителів усієї країни, а й навіть експортувати хліб за кордон.

Також важливим аспектом є вітамінна та мінеральна цінність цих злаків для здоров'я людини.

Жито та пшениця

Жито та його користь для організму

Жито являє собою одну з найважливіших злакових культур у всьому світі. Це однорічна або дворічна рослина, зерно якої використовують для виготовлення житнього борошна, квасу, крохмалю та сировини для спирту.

Жито

Житнє зерно має унікальні дієтичні якості, завдяки яким вироби з житнього борошна рекомендують дієтологи. У складі житнього зерна є такі нутрієнти:

  • Білок житнього зерна містить такі амінокислоти, як лізин і треонін, які відповідають за ріст і регенерацію тканин, вироблення гормонів і антитіл.
  • Жито збагачує організм вітаміном групи А, тобто бета-каротином, що відповідає за цілісність клітин і його захист від старіння.
  • Вітаміни групи B, а саме B1, B2, B3. Завдяки вітаміну B1 здоров'ю людини не загрожує авітаміноз. B2 або рибофлавін регулює процеси обміну білків, жирів і вуглеводів. B3 є активним учасником окислювально-відновних процесів у людському тілі.
  • Наявність у складі пантотенової та фолієвої кислоти чинить загальнозміцнювальну дію і покращує кровотворну функцію.
  • Жито має набір мікроелементів, що включає калій, магній, натрій, кальцій, фосфор тощо.
  • Пророщені житні зерна до того ж збагачені залізом, міддю, цинком, магнієм і селеном.

Велика кількість мікроелементів робить жито незамінним продуктом харчування для людей, які бажають вести здоровий спосіб життя. Також вживання житніх виробів рекомендується людям, які страждають на цукровий діабет, і тим, хто веде боротьбу з ожирінням. Оскільки на 100 г продукту припадає всього близько 338 ккал.

Жито є перевіреним профілактичним засобом від раку шлунка, горла, стравоходу, молочних залоз і легенів.

Сприятливий вплив виявляється на серцево-судинну систему, лімфатичну систему, роботу шлунково-кишкового тракту тощо.д.

Пшениця та її корисні властивості

Пшениця - це культура, що посідає провідне місце серед злакових рослин. Вона являє собою однорічну трав'янисту рослину, чиї зерна застосовуються для виробництва борошна, круп, олії та спирту.

Цей злак є багатим джерелом мінералів і вітамінів, які необхідні для нормального функціонування організму. Завдяки цукру, крохмалю і клітковини, що містяться в ньому, вона викликає у людини прилив енергії.

Пшениця

Пшениця забезпечує організм багатьма корисними елементами:

  • Вітаміни групи B, а саме В1, В3, В6, В9, В5. Вони сприяють нормальному перебігу вагітності, а також підтримують організм під час лактації.
  • Вітамін E нормалізує холестерин і чистить кровоносні судини, тримає в тонусі серцевий м'яз.
  • Бетаїн, що міститься в цьому злаку, має протизапальний ефект і допомагає в разі ревматичних захворювань.
  • Магній приводить у норму рівень глюкози в крові та бере участь у виробництві інсуліну.
  • Великий відсоток вмісту селену і фітоестрогенів захищають тіло від ракових захворювань.
  • Пектин у пшениці виводить шкідливі речовини.
  • Клітковина в складі цього злаку сприяє зниженню артеріального тиску, уповільнює розвиток інсульту й атеросклерозу. Також цей нутрієнт зменшує кількість жовчних кислот за рахунок швидкого проходження їжі через кишечник.
  • Цинк допомагає в боротьбі з акне, підтримує чистоту шкіри, забезпечує захист волосся від пошкоджень.

Багатий вміст вітамінів і мінералів роблять пшеницю цінним продуктом. Однак варто пам'ятати, що вона містить багато вуглеводів і є дуже калорійним злаком.

Протипоказання до вживання жита і пшениці

Як будь-які інші злаки, жито і пшениця мають свої унікальні особливості, через які деяким групам людей їх не рекомендовано вживати.

Жито протипоказане людям, які мають проблеми з підвищеною концентрацією шлункового соку: гастрит або виразка шлунка в період загострення. Також тим, хто має хронічні захворювання травної системи або післяопераційні спайки. Ще одним обмеженням є дитячий вік до 1,5 років.

Вживаючи в їжу пшеничні вироби, слід пам'ятати про такі протипоказання:

  • Оскільки пшениця містить велику кількість вуглеводів, від неї варто відмовитися людям із надмірною вагою, цукровим діабетом, а також тим, хто сидить на дієті.
  • Ця рослина має у складі фітинову кислоту, яка заважає засвоєнню кальцію, магнію, цинку та заліза.
  • Пшеничне зерно містить глютен, тому людям із непереносимістю цього компонента, воно протипоказане.
  • Не рекомендується при хворобі подразненого шлунка.

Що корисніше: жито чи пшениця

Незважаючи на те, що пшениця посідає перше місце за виробництвом і вживанням, жито вважається більш корисним продуктом. Її зерно багатше в плані вітамінно-мінерального вмісту. Воно менш калорійне і не містить глютену. Натомість містить клітковину, необхідну для нормального функціонування організму людини.

Житні продукти радять людям, які мають проблеми із зайвою вагою, цукровим діабетом, проблемами з серцем і при підвищеному артеріальному тиску. Часто цей злак є ознакою дієтичного харчування. Саме на жито радять замінювати пшеницю дієтологи та лікарі.

Наявність крохмалю в пшеничному зерні робить його багатим на вуглеводи, які провокують прилив сил. Однак якщо вони тут же не витрачаються, то відкладаються в жирові відкладення. Тому пшеничні вироби рекомендують людям з підвищеними фізичними або розумовими навантаженнями.

Дедалі більше набирає популярності думка, що пшеничні вироби слід повністю виключити з раціону, оскільки вони приносять більше шкоди, ніж користі для здоров'я людини.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
3
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0