Що корисніше сало чи курдюк

У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм суперечливу оцінку. Щоб розібратися, що корисніше, необхідно детально розглянути характеристики продуктів.
Що це і де використовується
Сало - це жир тваринного походження. Має щільну, тверду структуру. Утворюється у тварин у період інтенсивного харчування.
Батьківщиною сала вважають Італію. Ідея використовувати тваринний жир для харчування виникла тут понад 3 століття тому. Дешевим, але калорійним продуктом годували рабів, які працювали в каменоломнях з видобутку мармуру.
Нині сало популярне в усьому світі. Його коптять, їдять у вареному вигляді, а також смажать і тушкують. Але найпоширеніше - солоне сало. Кожна нація має свій рецепт приготування. В Україні не можуть собі уявити сало без часнику, білоруси люблять приправляти його різними спеціями, американці віддають перевагу салу з тонкими м'ясними прожилками. Продукт не вживають у їжу представники різних релігійних течій. Він перебуває під забороною у мусульман та іудеїв.
Курдюк - це жир, який відкладається в районі хвоста барана. Цю породу часто порівнюють із верблюдами. Ці тварини накопичують поживні речовини, які використовують у період посухи, у горбі, а вівці - у курдюку.
Курдючний жир застосовують у рецептах східної кухні. У країнах Азії його популярність пояснюється тим, що продукт важко замінити на інший. Курдюк вважають секретним інгредієнтом національної кухні східних народів. Використовують у таких стравах як плов, шурпа, хінкалі чи кебаб. У Калмикії навіть чай п'ють із баранячим жиром, сіллю та спеціями. У Європі рідко готують страви з курдюком.Баранячий жир також знайшов широке застосування в народній медицині. Він входить до складу мазей, компресів і лікувальних напоїв. А в косметологічних цілях курдюк використовують для зміцнення волосся і нігтів, поліпшення стану шкіри.
Користь сала
Сало містить комплекс корисних для людини речовин. Одним із найцінніших елементів вважають арахідонову кислоту, яка активізує імунітет, бере участь в обмінних, кровотворних та інших процесах. До складу сала також входять вітаміни та мікроелементи.
Вживання сала благотворно позначається на здоров'ї:
- Сприяє швидкому відновленню сил після інтенсивних розумових або фізичних навантажень.
- Зміцнює кісткову тканину.
- Покращує мозковий кровообіг.
- Стимулює роботу серцево-судинної системи.
- Нормалізує метаболічний обмін.
- Уповільнює процеси, що призводять до руйнування тканин унаслідок вікових змін.
- Благотворно впливає на репродуктивну діяльність.
- Нормалізує гормональний фон у жінок.
- Має жовчогінну властивість.
- Виводить токсини, важкі метали.
- Не містить канцерогенів.
Сало має високу калорійність - близько 800 ккал на 100 г. Попри це, сприяє зменшенню жирових тканин. Але вживати продукт необхідно в невеликих кількостях. Науковці радять з'їдати щодня не більше 30 грамів. Унікальні властивості сало проявляє, коли його включають у меню регулярно. Найбільш корисне поєднання зі свіжими овочами, часником і хлібом.
Користь курдюка
Представники східних народів називають курдюк продуктом довголіття. До його складу входять і ненасичені, і насичені жири, органічні кислоти, які легко засвоюються і підвищують імунітет, а також вітаміни і мікроелементи. Завдяки комплексу корисних речовин, продукт благотворно діє на процеси життєдіяльності людини:
- Покращує гормональний фон, посилює потенцію і знижує ризик появи безпліддя.
- Нормалізує вміст цукру.
- Насичує вітамінами.
- Сприяє нормалізації роботи травного тракту, покращує перистальтику кишечника.
- Заспокоює нервову систему, нормалізує сон.
- Підвищує тонус м'язів.
- Стимулює роботу легенів. Має здатність виводити мокротиння і токсини. Курдюк радять приймати всередину в разі бронхіту або пневмонії.
- Посилює кровообіг. За рахунок цього баранячий жир часто використовують для лікування грипу і зниження температури.
- Відновлює клітинну структуру.
- Допомагає при дистрофії.
- Має протизапальну дію.
Як і сало, курдюк має високу калорійність. 100 грамів продукту містить майже 900 ккал. Для того, щоб отримати максимум користі, достатньо додавати до раціону не більше 80-90 грамів продукту на добу.
Протипоказання
Незважаючи на цінні властивості, сало має низку протипоказань. Насамперед шкодить зловживання калорійним продуктом, він приносить користь тільки в малих кількостях. Включення великих порцій свинячого жиру в раціон харчування може призвести до загострення хронічних хвороб і збільшення ваги.
Відмовитися від сала радять у разі захворювань:
- Цукровий діабет.
- Патології жовчної печінки та міхура.
- Підвищений холестерин.
- Ожиріння.
Сало також не рекомендують смажити. Під час сильної термічної обробки виділяються канцерогени. Але це стосується будь-якого виду жиру, і рослинного, і тваринного походження.
Курдюк також може чинити негативний вплив на організм. Це стосується надмірного вживання продукту. Лікарі не радять вживати баранячий жир людям з надмірною вагою або під час лікувальної дієти.Виключити з раціону курдюк також варто при:
- Патологіях шлунково-кишкового тракту.
- Хворобах печінки та жовчного міхура.
- У разі індивідуальної непереносимості продукту.
Висновок
Як сало, так і курдючний жир, за помірного включення в раціон харчування позитивно впливають на стан людини. Уподобання у використанні того чи іншого продукту визначаються національними та релігійними традиціями, а також поширеністю в регіонах проживання. Сало звичніше для жителів Європейської частини та Америки, баранячий жир традиційно застосовується в Азіатському регіоні. Курдючне тваринництво розвинене і в південних регіонах Росії: Краснодарському краї та Ростовській області.
І той і інший продукти висококалорійні, містять набір поживних елементів і за умови дотримання культури харчування та низки обмежень можуть бути з успіхом включені в щоденний раціон людини.



