Що корисніше сало чи курдюк

Що корисніше сало чи курдюк
Порівняння

У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм суперечливу оцінку. Щоб розібратися, що корисніше, необхідно детально розглянути характеристики продуктів.

Що це і де використовується

Сало - це жир тваринного походження. Має щільну, тверду структуру. Утворюється у тварин у період інтенсивного харчування.

Батьківщиною сала вважають Італію. Ідея використовувати тваринний жир для харчування виникла тут понад 3 століття тому. Дешевим, але калорійним продуктом годували рабів, які працювали в каменоломнях з видобутку мармуру.

Нині сало популярне в усьому світі. Його коптять, їдять у вареному вигляді, а також смажать і тушкують. Але найпоширеніше - солоне сало. Кожна нація має свій рецепт приготування. В Україні не можуть собі уявити сало без часнику, білоруси люблять приправляти його різними спеціями, американці віддають перевагу салу з тонкими м'ясними прожилками. Продукт не вживають у їжу представники різних релігійних течій. Він перебуває під забороною у мусульман та іудеїв.

Курдюк - це жир, який відкладається в районі хвоста барана. Цю породу часто порівнюють із верблюдами. Ці тварини накопичують поживні речовини, які використовують у період посухи, у горбі, а вівці - у курдюку.

Курдючний жир застосовують у рецептах східної кухні. У країнах Азії його популярність пояснюється тим, що продукт важко замінити на інший. Курдюк вважають секретним інгредієнтом національної кухні східних народів. Використовують у таких стравах як плов, шурпа, хінкалі чи кебаб. У Калмикії навіть чай п'ють із баранячим жиром, сіллю та спеціями. У Європі рідко готують страви з курдюком.

Баранячий жир також знайшов широке застосування в народній медицині. Він входить до складу мазей, компресів і лікувальних напоїв. А в косметологічних цілях курдюк використовують для зміцнення волосся і нігтів, поліпшення стану шкіри.

Сало і курдюк

Користь сала

Сало містить комплекс корисних для людини речовин. Одним із найцінніших елементів вважають арахідонову кислоту, яка активізує імунітет, бере участь в обмінних, кровотворних та інших процесах. До складу сала також входять вітаміни та мікроелементи.

Вживання сала благотворно позначається на здоров'ї:

  • Сприяє швидкому відновленню сил після інтенсивних розумових або фізичних навантажень.
  • Зміцнює кісткову тканину.
  • Покращує мозковий кровообіг.
  • Стимулює роботу серцево-судинної системи.
  • Нормалізує метаболічний обмін.
  • Уповільнює процеси, що призводять до руйнування тканин унаслідок вікових змін.
  • Благотворно впливає на репродуктивну діяльність.
  • Нормалізує гормональний фон у жінок.
  • Має жовчогінну властивість.
  • Виводить токсини, важкі метали.
  • Не містить канцерогенів.

Сало

Сало має високу калорійність - близько 800 ккал на 100 г. Попри це, сприяє зменшенню жирових тканин. Але вживати продукт необхідно в невеликих кількостях. Науковці радять з'їдати щодня не більше 30 грамів. Унікальні властивості сало проявляє, коли його включають у меню регулярно. Найбільш корисне поєднання зі свіжими овочами, часником і хлібом.

Користь курдюка

Представники східних народів називають курдюк продуктом довголіття. До його складу входять і ненасичені, і насичені жири, органічні кислоти, які легко засвоюються і підвищують імунітет, а також вітаміни і мікроелементи. Завдяки комплексу корисних речовин, продукт благотворно діє на процеси життєдіяльності людини:

  • Покращує гормональний фон, посилює потенцію і знижує ризик появи безпліддя.
  • Нормалізує вміст цукру.
  • Насичує вітамінами.
  • Сприяє нормалізації роботи травного тракту, покращує перистальтику кишечника.
  • Заспокоює нервову систему, нормалізує сон.
  • Підвищує тонус м'язів.
  • Стимулює роботу легенів. Має здатність виводити мокротиння і токсини. Курдюк радять приймати всередину в разі бронхіту або пневмонії.
  • Посилює кровообіг. За рахунок цього баранячий жир часто використовують для лікування грипу і зниження температури.
  • Відновлює клітинну структуру.
  • Допомагає при дистрофії.
  • Має протизапальну дію.

Курдюк

Як і сало, курдюк має високу калорійність. 100 грамів продукту містить майже 900 ккал. Для того, щоб отримати максимум користі, достатньо додавати до раціону не більше 80-90 грамів продукту на добу.

Протипоказання

Незважаючи на цінні властивості, сало має низку протипоказань. Насамперед шкодить зловживання калорійним продуктом, він приносить користь тільки в малих кількостях. Включення великих порцій свинячого жиру в раціон харчування може призвести до загострення хронічних хвороб і збільшення ваги.

Відмовитися від сала радять у разі захворювань:

  • Цукровий діабет.
  • Патології жовчної печінки та міхура.
  • Підвищений холестерин.
  • Ожиріння.

Сало також не рекомендують смажити. Під час сильної термічної обробки виділяються канцерогени. Але це стосується будь-якого виду жиру, і рослинного, і тваринного походження.

Курдюк також може чинити негативний вплив на організм. Це стосується надмірного вживання продукту. Лікарі не радять вживати баранячий жир людям з надмірною вагою або під час лікувальної дієти.

Виключити з раціону курдюк також варто при:

  • Патологіях шлунково-кишкового тракту.
  • Хворобах печінки та жовчного міхура.
  • У разі індивідуальної непереносимості продукту.

Висновок

Як сало, так і курдючний жир, за помірного включення в раціон харчування позитивно впливають на стан людини. Уподобання у використанні того чи іншого продукту визначаються національними та релігійними традиціями, а також поширеністю в регіонах проживання. Сало звичніше для жителів Європейської частини та Америки, баранячий жир традиційно застосовується в Азіатському регіоні. Курдючне тваринництво розвинене і в південних регіонах Росії: Краснодарському краї та Ростовській області.

І той і інший продукти висококалорійні, містять набір поживних елементів і за умови дотримання культури харчування та низки обмежень можуть бути з успіхом включені в щоденний раціон людини.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0
Протеїнові батончики - користь і шкода Протеїнові батончики - користь і шкода
Активний спосіб життя став невід'ємною частиною життя кожної сучасної людини. Але для підтримки фігури в тонусі,...
14.03.25
3
0
Ячмінні пластівці - користь і шкода Ячмінні пластівці - користь і шкода
Вважається, що ячмінь спочатку з'явився в Азії, звідти культура поширилася по всьому світу. Людям припали до смаку...
13.03.25
2
0