Що корисніше для здоров'я кабачки чи патисони?

Що корисніше для здоров'я кабачки чи патисони?
Овочі

Кабачки і патисони - представники одного сімейства, однак, другі не користуються особливою популярністю. Не всі дачники висаджують їх на своїх ділянках, а не кожен покупець у відділі овочів замислюється про їх купівлю. Для того, щоб розібратися в тому, який овоч здатний принести більше користі для здоров'я, варто розглянути особливості кожного окремо.

Загальні відомості

І кабачки, і патисони представники одного сімейства, обидва овочі ростуть у вигляді кущів з великим листям.  Форма листя кущів кабачка більш незграбна з білими прожилками, а патисона більш округла.

Самі плоди за формою розрізняються кардинально. Кабачки довгасті й можуть бути зеленими, жовтими, чорними чи білими. Патисони за формою можна порівняти з літаючими тарілками і бувають тільки жовтого кольору.

Кабачок родом із Мексики, до Європи його завезли в 16 столітті, спочатку вирощували як декоративну рослину в ботанічних садах. Уже пізніше його почали вживати в їжу в Італії і далі в інших країнах.

Патисони були завезені з Америки приблизно в той самий час і стали вживатися для їжі у 18 столітті. Поступово вони стали вирощуватися на всій території Європи і прийшли в Росію.

Кабачки вживаються як у сирому вигляді, наприклад, у салатах, так і в смаженому та маринованому. Патисони можна їсти тільки приготованими. Причому вони мають більш яскраво виражений специфічний смак. Кабачок люблять за його нейтральність і здатність поєднуватися з більшістю продуктів.

Кабачок і патисон

Користь кабачків

Кабачки не були б настільки популярними через свої смакові якості. Крім смаку і простоти вирощування на дачних ділянках вони мають низку інших корисних для організму людини властивостей:

  • Велику користь шлунково-кишковому тракту людини приносить структурована вода в складі овоча.
  • До складу входить багато вітамінів: РР, С, В2, В1 і А, а також багато корисних елементів: натрій, фосфор, алюміній, титан, молібден, сірка, мідь, марганець, залізо, цинк, магній, калій, кальцій.
  • Стимулювати кишечник, допомагати його очищенню від токсинів і шлаків здатна велика кількість клітковини.
  • Завдяки своїм властивостям овоч допомагає знижувати рівень холестерину в крові людини та сприяє зменшенню набряків.
  • Доведено, що овоч сприяє поліпшенню зору.
  • Через те, що кабачки мають сечогінний ефект, їх часто рекомендують додавати в раціон людей із серцево-судинними захворюваннями, проблемами з нирками і печінкою, а також у разі гіпертонічних захворювань.
  • З метою профілактики та лікування людей з артритом також варто вживати в їжу кабачок, оскільки він допомагає роботі суглобів, виводячи з організму солі.

Кабачки

Крім очевидної користі у вигляді такого складу, кабачки за рахунок своєї низькокалорійності (20 ККАЛ на 100 грам) рекомендуються для дієтичного харчування. Низька гіпоалергенність і нейтральний смак овоча призвели до того, що його рекомендують першим вводити для прикорму немовлят.

Користь патисонів

Патисон - овоч хоч і менш популярний, проте не даремний. У нього теж є низка суттєвих переваг:

  • У шкірці містяться антиоксиданти: лютеїн, зеаксатин. каротин. Вважається, що вони подовжують молодість організму і сприяють профілактиці онкозахворювань.
  • Рибофлавін у складі допомагає лікуванню мігрені та головного болю.
  • За рахунок вмісту харчових волокон патисони знижують ризик розвитку раку прямої кишки при регулярному вживанні.
  • Як і кабачок, патисон сприяє виведенню зайвої солі та води з організму, а отже, показаний для профілактики артриту.
  • У помірних кількостях ці овочі рекомендуються для вживання під час вагітності, оскільки в їхньому складі міститься фоллат, необхідний для правильного розвитку плода.
  • За рахунок вмісту калію, овоч допомагає зміцненню серцевого м'яза і знижує артеріальний тиск.
  • Деякі дослідження доводять, що цей продукт позитивно впливає на чоловіче здоров'я, запобігає розвитку раку передміхурової залози.
  • 100 грам продукту містять до 30% норми водорозчинного вітаміну С.
  • Магній у складі продукту також допомагає роботі серцево-судинної системи.
  • За рахунок свого складу патисони допомагають боротися із захворюваннями нервової системи, депресіями та ендокринними захворюваннями.

Патисони

До всіх інших корисних властивостей також додається і низька калорійність патисонів - лише 19 Ккал на 100 грамів продукту.

А чи всім можна

Незважаючи на всі корисні властивості, які несуть ці овочі, у них є і свої недоліки. Як будь-яким іншим продуктом ними не можна зловживати. Надмірне вживання може загострити багато захворювань, які до цього в організмі людини були неактивні.

Крім того, за низки захворювань обидва овочі взагалі є протипоказанням.

Наприклад, кабачки не можна вживати при гострих стадіях гастритів і ниркових захворюваннях, викликаних проблемами з виведенням калію з організму. Патисони ж протипоказані в разі розладів кишківника.

Що і коли їсти

Безумовно, під час вибору продукту для вживання більшість людей орієнтується на особистий смак і вподобання. В першу чергу варто завжди замислюватися про протипоказання. Якщо людина не планує повністю звести свій раціон до харчування тільки одними кабачками, то, безумовно, шкоди вони їй не принесуть, як і патисони.

При виборі для постійного введення овоча в раціон все ж варто приділити увагу користі, яку він приноситиме організму. Для профілактики онкозахворювань ліпше ввести в їжу патисони, а для поліпшення якості крові та позбавлення від зайвого холестерину краще вибрати кабачки.

Крім усього іншого важливо пам'ятати, як правильно вживати ці продукти. Посмажений на великій кількості вершкового масла кружок кабачка навряд чи може сприяти схудненню і очистити кров від холестеринових бляшок. Тому не варто вводити в раціон той чи інший продукт, нехтуючи іншими правилами здорового харчування.

У випадку з патисонами також важливо пам'ятати, що свої корисні властивості вони зберігають, тільки якщо були зірвані в молодому вигляді. У міру дозрівання вони починають втрачати більшість корисних елементів.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0