Буряк і буряковий сік - користь і шкода

Буряк і буряковий сік - користь і шкода
Овочі

Буряк - овочева культура, знайома кожному в нашій країні. Цей овоч широко використовується у вітчизняній кулінарії. Наприклад, важко уявити собі такі популярні в нас страви, як «оселедець під шубою» чи вінегрет без фіолетового буряка. Коренеплід є не лише смачним, а й надзвичайно корисним для нашого організму продуктом. Буряк здатен значно зміцнити здоров'я, підвищити імунітет і знизити ризик безлічі захворювань.

Чим ще корисний фіолетовий овоч для здоров'я та чи може він нашкодити? Про властивості коренеплоду, його склад і вплив на організм людини - далі в статті.

Буряк - що потрібно знати про культуру

Культивування фіолетового коренеплоду почалося давним-давно, в античних державах Середземномор'я. Апетитний овоч не тільки входив до складу різноманітних страв древніх людей, а й вважався надзвичайно корисним, здатним вилікувати багато захворювань продуктом. Високо цінували цілющі властивості буряка і на Русі - наші далекі предки почали вживати коренеплід багато сотень років тому, ще в 10 столітті.

Буряк росте

Бурякові плоди мають багатий вітамінно-мінеральний склад, вкрай позитивно впливають на організм. Добре відома користь продукту для травної системи. Не дарма буряк здавна використовується в народній медицині під час лікування багатьох недуг шлунка та кишечника.

Відрізняється овоч і приємним смаком, і з цієї причини входить до складу безлічі страв вітчизняної та зарубіжної кухонь (наприклад, салатів, супів, випічки, деяких напоїв), використовується при виготовленні консервів і солінь. Не варто забувати, що саме з буряка виготовляється цукровий пісок.

Крім того, корисний для здоров'я і буряковий сік, але про це - нижче.

Корисні властивості

  • Варто сказати, що коренеплід корисний для здоров'я в будь-якому вигляді - як у сирому, так і у вареному. Особливістю буряка є здатність зберігати у складі вітаміни та мінерали навіть під час термічного впливу.
  • Бурякові плоди багаті на вітаміни групи B, необхідні для нормального функціонування організму. Ці вітаміни беруть участь у важливих обмінних процесах, контролюють роботу кровоносної системи, а саме - синтез кров'яних тілець.
  • Фолієва кислота (вітамін B9) допомагає організму боротися з інфекціями і хвороботворними бактеріями, перешкоджає утворенню ракових клітин, покращує роботу імунної системи.
  • Тіамін (B1) бере участь у розщепленні жирів, вуглеводів і білків, що надходять разом з їжею. Крім того, необхідний цей елемент і для здоров'я нервової системи та роботи мозку. Нестача тіаміну може бути причиною безлічі психічних і неврологічних розладів, зниження розумової діяльності та проблем зі сном.
  • Вітамін B5 також бере участь у метаболізмі та контролює роботу травної системи і шлунково-кишкового тракту.
  • Піридоксин, що міститься в буряках, покращує психічний стан і має загальнозміцнювальний вплив на організм. Без цього вітаміну підвищується стомлюваність, виникає слабкість, погіршення стану шкіри, волосся, нігтів.
  • Багатий коренеплід природними антиоксидантами - речовинами, що допомагають організму боротися з хвороботворними бактеріями і служать профілактикою від виникнення ракових пухлин. Крім того, антиоксиданти уповільнюють старіння і зношування внутрішніх органів.
  • Залізо, кобальт і вже згадувані вище вітаміни групи B покращують роботу кровоносної системи, нормалізують показники гемоглобіну і знижують ризик недокрів'я та анемії.
  • Вкрай корисний фіолетовий овоч для нормалізації роботи травної системи. Буряк полегшує процеси перетравлення їжі, покращує мікрофлору кишківника, і, володіючи легким проносним ефектом, перешкоджає виникненню запорів і застою їжі в організмі.
  • Рекомендується іноді проводити розвантажувальні дні на бурякових плодах, оскільки овоч здатний очищенню шлунково-кишкового тракту від шлаків і токсинів.
  • Буряк при регулярному споживанні знижує ризик хвороб шлунка. Може вживатися (у вареному вигляді) у разі гастриту, виразки, розладів кишечника.
  • Коренеплід буде корисний для профілактики діабету, оскільки здатний нормалізувати рівень цукру і холестерину в крові.
  • Варто зазначити, що буряк містить природну клітковину, що поліпшує травлення і сприяє насиченню організму.
  • Страви з фіолетового овоча допомагають прискорити метаболізм, сприяють схудненню та ефективному позбавленню від зайвих кілограмів.
  • Сік із бурякових плодів сприятливо впливає на серцево-судинну систему, покращує кровообіг і зміцнює імунітет.

Нарізаний буряк

Можлива шкода

  • Не рекомендується вживати коренеплід людям, які страждають на цукровий діабет.
  • У разі розладів шлунка (отруєння, діареї) варто відмовитися від буряка, оскільки овоч має проносний ефект і може погіршити стан хворого.
  • Гастрит і виразка шлунка також є протипоказаннями до вживання фіолетового коренеплоду.
  • Бурякові плоди вимивають кальцій з організму, а тому можуть бути протипоказані людям із захворюваннями опорно-рухового апарату, підвищеною ламкістю кісток.

Буряковий сік

Поради

  1. Вельми корисний для здоров'я, особливо для судин, буряковий сік. Його роблять так: подрібнюють бурякову м'якоть, а потім зціджують із неї сік. Значно полегшує процес соковижималка, але можна обійтися і без неї.
  2. Перед вживанням напою потрібно дати йому настоятися протягом кількох годин.
  3. Пити рекомендується не більше половини склянки на день. Сік слугує профілактикою серцево-судинних захворювань, крім того, зміцнює імунітет і сприяє нормальній роботі травної системи.
  4. Для лікування закрепу потрібно з'їдати 1 варений плід буряка на день. Овоч має проносний ефект і дозволить легко впоратися з проблемою.

Свіжий сік із буряка

Висновок

Буряк - джерело вітамінів і корисних речовин. Фіолетовий овоч необхідний для зміцнення здоров'я та імунітету, поліпшення функцій травної системи, профілактики раку і хвороб серця.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи Що шкідливіше для організму жири чи вуглеводи
Людина прагне включати у свій раціон здорову їжу. У середовищі дієтологів і медиків точаться суперечки щодо продуктів,...
20.06.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козячий сир належить до різновиду кисломолочної продукції, яку отримують за традиційними рецептами. Він вирізняється...
20.06.25
0
0
Мокриця - користь і шкода для здоров'я Мокриця - користь і шкода для здоров'я
Мокриця, або зірочник середній, - добре відома рослина із сімейства гвоздикових. Вона росте повсюдно у вологих місцях...
20.06.25
0
0
Муміє - користь і шкода для здоров'я Муміє - користь і шкода для здоров'я
Гірський бальзам, гірські сльози - це назви цілющої речовини муміє. Терапевтична дія гірського бальзаму відома понад 4...
20.06.25
1
0