Буряк і буряковий сік - користь і шкода

Буряк - овочева культура, знайома кожному в нашій країні. Цей овоч широко використовується у вітчизняній кулінарії. Наприклад, важко уявити собі такі популярні в нас страви, як «оселедець під шубою» чи вінегрет без фіолетового буряка. Коренеплід є не лише смачним, а й надзвичайно корисним для нашого організму продуктом. Буряк здатен значно зміцнити здоров'я, підвищити імунітет і знизити ризик безлічі захворювань.
Чим ще корисний фіолетовий овоч для здоров'я та чи може він нашкодити? Про властивості коренеплоду, його склад і вплив на організм людини - далі в статті.
Буряк - що потрібно знати про культуру
Культивування фіолетового коренеплоду почалося давним-давно, в античних державах Середземномор'я. Апетитний овоч не тільки входив до складу різноманітних страв древніх людей, а й вважався надзвичайно корисним, здатним вилікувати багато захворювань продуктом. Високо цінували цілющі властивості буряка і на Русі - наші далекі предки почали вживати коренеплід багато сотень років тому, ще в 10 столітті.
Бурякові плоди мають багатий вітамінно-мінеральний склад, вкрай позитивно впливають на організм. Добре відома користь продукту для травної системи. Не дарма буряк здавна використовується в народній медицині під час лікування багатьох недуг шлунка та кишечника.
Відрізняється овоч і приємним смаком, і з цієї причини входить до складу безлічі страв вітчизняної та зарубіжної кухонь (наприклад, салатів, супів, випічки, деяких напоїв), використовується при виготовленні консервів і солінь. Не варто забувати, що саме з буряка виготовляється цукровий пісок.Крім того, корисний для здоров'я і буряковий сік, але про це - нижче.
Корисні властивості
- Варто сказати, що коренеплід корисний для здоров'я в будь-якому вигляді - як у сирому, так і у вареному. Особливістю буряка є здатність зберігати у складі вітаміни та мінерали навіть під час термічного впливу.
- Бурякові плоди багаті на вітаміни групи B, необхідні для нормального функціонування організму. Ці вітаміни беруть участь у важливих обмінних процесах, контролюють роботу кровоносної системи, а саме - синтез кров'яних тілець.
- Фолієва кислота (вітамін B9) допомагає організму боротися з інфекціями і хвороботворними бактеріями, перешкоджає утворенню ракових клітин, покращує роботу імунної системи.
- Тіамін (B1) бере участь у розщепленні жирів, вуглеводів і білків, що надходять разом з їжею. Крім того, необхідний цей елемент і для здоров'я нервової системи та роботи мозку. Нестача тіаміну може бути причиною безлічі психічних і неврологічних розладів, зниження розумової діяльності та проблем зі сном.
- Вітамін B5 також бере участь у метаболізмі та контролює роботу травної системи і шлунково-кишкового тракту.
- Піридоксин, що міститься в буряках, покращує психічний стан і має загальнозміцнювальний вплив на організм. Без цього вітаміну підвищується стомлюваність, виникає слабкість, погіршення стану шкіри, волосся, нігтів.
- Багатий коренеплід природними антиоксидантами - речовинами, що допомагають організму боротися з хвороботворними бактеріями і служать профілактикою від виникнення ракових пухлин. Крім того, антиоксиданти уповільнюють старіння і зношування внутрішніх органів.
- Залізо, кобальт і вже згадувані вище вітаміни групи B покращують роботу кровоносної системи, нормалізують показники гемоглобіну і знижують ризик недокрів'я та анемії.
- Вкрай корисний фіолетовий овоч для нормалізації роботи травної системи. Буряк полегшує процеси перетравлення їжі, покращує мікрофлору кишківника, і, володіючи легким проносним ефектом, перешкоджає виникненню запорів і застою їжі в організмі.
- Рекомендується іноді проводити розвантажувальні дні на бурякових плодах, оскільки овоч здатний очищенню шлунково-кишкового тракту від шлаків і токсинів.
- Буряк при регулярному споживанні знижує ризик хвороб шлунка. Може вживатися (у вареному вигляді) у разі гастриту, виразки, розладів кишечника.
- Коренеплід буде корисний для профілактики діабету, оскільки здатний нормалізувати рівень цукру і холестерину в крові.
- Варто зазначити, що буряк містить природну клітковину, що поліпшує травлення і сприяє насиченню організму.
- Страви з фіолетового овоча допомагають прискорити метаболізм, сприяють схудненню та ефективному позбавленню від зайвих кілограмів.
- Сік із бурякових плодів сприятливо впливає на серцево-судинну систему, покращує кровообіг і зміцнює імунітет.
Можлива шкода
- Не рекомендується вживати коренеплід людям, які страждають на цукровий діабет.
- У разі розладів шлунка (отруєння, діареї) варто відмовитися від буряка, оскільки овоч має проносний ефект і може погіршити стан хворого.
- Гастрит і виразка шлунка також є протипоказаннями до вживання фіолетового коренеплоду.
- Бурякові плоди вимивають кальцій з організму, а тому можуть бути протипоказані людям із захворюваннями опорно-рухового апарату, підвищеною ламкістю кісток.
Поради
- Вельми корисний для здоров'я, особливо для судин, буряковий сік. Його роблять так: подрібнюють бурякову м'якоть, а потім зціджують із неї сік. Значно полегшує процес соковижималка, але можна обійтися і без неї.
- Перед вживанням напою потрібно дати йому настоятися протягом кількох годин.
- Пити рекомендується не більше половини склянки на день. Сік слугує профілактикою серцево-судинних захворювань, крім того, зміцнює імунітет і сприяє нормальній роботі травної системи.
- Для лікування закрепу потрібно з'їдати 1 варений плід буряка на день. Овоч має проносний ефект і дозволить легко впоратися з проблемою.
Висновок
Буряк - джерело вітамінів і корисних речовин. Фіолетовий овоч необхідний для зміцнення здоров'я та імунітету, поліпшення функцій травної системи, профілактики раку і хвороб серця.



