Макарони: користь і шкода для організму

Макарони: користь і шкода для організму
Продукти

Мабуть, один із найпоширеніших у нашій країні гарнірів - це саме макарони. Дійсно, у нас макаронні вироби є чи не популярнішими, ніж у себе на батьківщині, в Італії. Це не тільки дуже поживний, а й вельми смачний, а також досить нехитрий у приготуванні продукт - і саме цими причинами зумовлена любов вітчизняного споживача...

Макарони - основні відомості про продукт

Для початку згадаємо класичний склад знаменитого гарніру. Він вельми простий і містить лише два основні інгредієнти - борошно (як правило, пшеничне) і воду. Найкориснішим вважається продукт із твердих сортів пшениці.

Макарони

Як ви напевно знаєте, макарони є національною стравою жителів сонячного Апеннінського півострова, італійців. Вважається, що саме цей народ і винайшов рецепт популярної страви, проте суперечки щодо того, яка саме держава є батьківщиною макаронних виробів, точаться досі (деякі вчені вважають, що це були країни Азії, хтось стверджує - Близького Сходу).

Як би там не було, нині макарони однаково популярні в усіх точках земної кулі. Різновидів цього виробу існує безліч: це і довгі види - локшина або спагеті, і більш звичні нам «фігурні» вироби - ріжки, спіральки, мушлі, і тонка вермішель, яку часто додають до супів, і багато інших...

Макаронні вироби - інгредієнти не тільки простих і знайомих усім з дитинства страв, вони також можуть складати основу і складних та неймовірно смачних ласощів і страв європейської кухні. Головне - вміти правильно приготувати продукт і подати під потрібним соусом!

Корисні якості

  • Як уже говорилося вище, найкориснішими для здоров'я є макарони з твердих сортів пшениці. Вони є дієтичним продуктом, оскільки мають досить низький глікемічний індекс, а отже, на тривалий час насичують і втамовують відчуття голоду. А ось вироби з м'яких сортів пшениці краще і зовсім прибрати з раціону, оскільки вони не несуть ніякої користі для організму, а нерідко і зовсім можуть посприяти набору зайвих кілограмів.
  • Швидке і якісне насичення - не єдина перевага хороших макаронних виробів. Вони також вельми корисні для здоров'я нашої травної системи, оскільки містять клітковину і харчові волокна, що полегшують процес перетравлення і всмоктування їжі в шлунку.
  • Клітковина також сприяє очищенню шлунково-кишкового тракту і виведенню з організму шлаків і токсинів.
  • У макаронах міститься неймовірно багато вітаміну В, який відіграє важливу роль у функціонуванні нашого організму. Вітаміни цієї групи беруть участь в основних метаболічних процесах, регулюють діяльність травної системи, а також мають колосальний вплив на роботу нервової системи і психіки. Нестача вітаміну B у раціоні може спричинити серйозні розлади сну, занепад сил і настрою, хронічну стомлюваність і важчі проблеми із самопочуттям.
  • Звичайні «ріжки» містять триптофан - амінокислоту, необхідну для профілактики депресивних розладів і підтримки настрою на хорошому рівні.
  • Продукт багатий на токоферол, відомий як вітамін Е. Ця речовина сповільнює старіння організму, а також відіграє важливу роль у функціонуванні репродуктивної системи в жінок (аж до того, що недостатня його кількість у раціоні може бути причиною безпліддя). Бонус: токоферол сприяє оздоровленню шкірних покривів, волосся і нігтів, а також значно покращує їхній зовнішній вигляд і стан.
  • Залізо, що міститься в продукті, необхідне для роботи кровоносної системи і підтримання гемоглобіну в нормі.
  • Макарони грубого помелу знижують рівень холестерину в крові, що в перспективі позитивно впливає на судини та серце.

Тарілка з макаронами

У чому полягає можлива шкода

  • Висока калорійність продукту може бути причиною швидкого набору зайвих кілограмів - у разі, якщо ви зловживаєте гарніром або вживаєте вироби з борошна нетвердих сортів пшениці.
  • Взагалі, основні побічні ефекти спостерігаються саме від зловживання макаронами з борошна м'яких сортів. Так, непомірність у харчуванні може стати причиною розвитку діабету та деяких серцево-судинних захворювань.

Смачні макарони

Рекомендації

  1. Вище неодноразово говорилося про те, що корисними можуть бути тільки вироби грубого помелу. А як відрізнити їх від звичайних макаронів? Зазвичай потрібна інформація міститься на пакуванні - так, якщо ви бачите такі характеристики, як «Вищий сорт», «група А», або, зрештою, просто - «твердий сорт» чи «грубий помел», то перед вами корисний для здоров'я продукт. «Група В» позначає борошно м'яких сортів, що не несе організму жодної користі.
  2. Утім, недобросовісний виробник може обдурити споживача, надавши невірну інформацію про продукт. Якщо під час варіння ви виявили, що макарони набули білого неприємного відтінку, розварилися, втратили форму, значить, їх виготовлено з пшеничного хлібопекарського борошна.
  3. Процес приготування макаронних виробів будь-якого виду досить простий: потрібно просто занурити локшину в киплячу підсолену воду на певну кількість хвилин, а потім злити рідину (для цього знадобиться друшляк). Від того, макарони якого сорту ви хочете приготувати, залежить час перебування продукту у воді.
  4. Як правильно їсти знаменитий гарнір, знають, мабуть, усі. «Ріжки» і “черепашки” можна вживати в готовому вигляді, для смаку додавши сир або вершкове масло. З макаронів інших сортів можна готувати пасту, запіканки або лазанью - шари макаронів, змащені томатною пастою.
  5. Найкращими соусами до макаронних страв є: болоньєзе, томатний соус, карбонара, сир.

Приготовлені макарони

Висновок

Макарони невипадково вважаються одним із найкращих гарнірів усіх часів і народів. Це неймовірно смачна, ситна, а також вельми корисна для здоров'я страва.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0