Макарони: користь і шкода для організму
Мабуть, один із найпоширеніших у нашій країні гарнірів - це саме макарони. Дійсно, у нас макаронні вироби є чи не популярнішими, ніж у себе на батьківщині, в Італії. Це не тільки дуже поживний, а й вельми смачний, а також досить нехитрий у приготуванні продукт - і саме цими причинами зумовлена любов вітчизняного споживача...
Макарони - основні відомості про продукт
Для початку згадаємо класичний склад знаменитого гарніру. Він вельми простий і містить лише два основні інгредієнти - борошно (як правило, пшеничне) і воду. Найкориснішим вважається продукт із твердих сортів пшениці.
Як ви напевно знаєте, макарони є національною стравою жителів сонячного Апеннінського півострова, італійців. Вважається, що саме цей народ і винайшов рецепт популярної страви, проте суперечки щодо того, яка саме держава є батьківщиною макаронних виробів, точаться досі (деякі вчені вважають, що це були країни Азії, хтось стверджує - Близького Сходу).
Як би там не було, нині макарони однаково популярні в усіх точках земної кулі. Різновидів цього виробу існує безліч: це і довгі види - локшина або спагеті, і більш звичні нам «фігурні» вироби - ріжки, спіральки, мушлі, і тонка вермішель, яку часто додають до супів, і багато інших...
Макаронні вироби - інгредієнти не тільки простих і знайомих усім з дитинства страв, вони також можуть складати основу і складних та неймовірно смачних ласощів і страв європейської кухні. Головне - вміти правильно приготувати продукт і подати під потрібним соусом!Корисні якості
- Як уже говорилося вище, найкориснішими для здоров'я є макарони з твердих сортів пшениці. Вони є дієтичним продуктом, оскільки мають досить низький глікемічний індекс, а отже, на тривалий час насичують і втамовують відчуття голоду. А ось вироби з м'яких сортів пшениці краще і зовсім прибрати з раціону, оскільки вони не несуть ніякої користі для організму, а нерідко і зовсім можуть посприяти набору зайвих кілограмів.
- Швидке і якісне насичення - не єдина перевага хороших макаронних виробів. Вони також вельми корисні для здоров'я нашої травної системи, оскільки містять клітковину і харчові волокна, що полегшують процес перетравлення і всмоктування їжі в шлунку.
- Клітковина також сприяє очищенню шлунково-кишкового тракту і виведенню з організму шлаків і токсинів.
- У макаронах міститься неймовірно багато вітаміну В, який відіграє важливу роль у функціонуванні нашого організму. Вітаміни цієї групи беруть участь в основних метаболічних процесах, регулюють діяльність травної системи, а також мають колосальний вплив на роботу нервової системи і психіки. Нестача вітаміну B у раціоні може спричинити серйозні розлади сну, занепад сил і настрою, хронічну стомлюваність і важчі проблеми із самопочуттям.
- Звичайні «ріжки» містять триптофан - амінокислоту, необхідну для профілактики депресивних розладів і підтримки настрою на хорошому рівні.
- Продукт багатий на токоферол, відомий як вітамін Е. Ця речовина сповільнює старіння організму, а також відіграє важливу роль у функціонуванні репродуктивної системи в жінок (аж до того, що недостатня його кількість у раціоні може бути причиною безпліддя). Бонус: токоферол сприяє оздоровленню шкірних покривів, волосся і нігтів, а також значно покращує їхній зовнішній вигляд і стан.
- Залізо, що міститься в продукті, необхідне для роботи кровоносної системи і підтримання гемоглобіну в нормі.
- Макарони грубого помелу знижують рівень холестерину в крові, що в перспективі позитивно впливає на судини та серце.
У чому полягає можлива шкода
- Висока калорійність продукту може бути причиною швидкого набору зайвих кілограмів - у разі, якщо ви зловживаєте гарніром або вживаєте вироби з борошна нетвердих сортів пшениці.
- Взагалі, основні побічні ефекти спостерігаються саме від зловживання макаронами з борошна м'яких сортів. Так, непомірність у харчуванні може стати причиною розвитку діабету та деяких серцево-судинних захворювань.
Рекомендації
- Вище неодноразово говорилося про те, що корисними можуть бути тільки вироби грубого помелу. А як відрізнити їх від звичайних макаронів? Зазвичай потрібна інформація міститься на пакуванні - так, якщо ви бачите такі характеристики, як «Вищий сорт», «група А», або, зрештою, просто - «твердий сорт» чи «грубий помел», то перед вами корисний для здоров'я продукт. «Група В» позначає борошно м'яких сортів, що не несе організму жодної користі.
- Утім, недобросовісний виробник може обдурити споживача, надавши невірну інформацію про продукт. Якщо під час варіння ви виявили, що макарони набули білого неприємного відтінку, розварилися, втратили форму, значить, їх виготовлено з пшеничного хлібопекарського борошна.
- Процес приготування макаронних виробів будь-якого виду досить простий: потрібно просто занурити локшину в киплячу підсолену воду на певну кількість хвилин, а потім злити рідину (для цього знадобиться друшляк). Від того, макарони якого сорту ви хочете приготувати, залежить час перебування продукту у воді.
- Як правильно їсти знаменитий гарнір, знають, мабуть, усі. «Ріжки» і “черепашки” можна вживати в готовому вигляді, для смаку додавши сир або вершкове масло. З макаронів інших сортів можна готувати пасту, запіканки або лазанью - шари макаронів, змащені томатною пастою.
- Найкращими соусами до макаронних страв є: болоньєзе, томатний соус, карбонара, сир.
Висновок
Макарони невипадково вважаються одним із найкращих гарнірів усіх часів і народів. Це неймовірно смачна, ситна, а також вельми корисна для здоров'я страва.