Вівсяне борошно - користь і шкода
У середовищі шанувальників правильного харчування традиційне пшеничне борошно і, відповідно, вироби з нього дедалі частіше замінюються більш здоровими альтернативами - наприклад, продуктами з вівса, льону та інших корисних для організму злаків.
Вівсяне борошно набирає все більшої популярності серед кулінарів, які піклуються про своє здоров'я. Що собою являє цей продукт, у чому полягає його користь для організму і як правильно приготувати вівсяне борошно?
Вівсяне борошно - основні відомості про продукт
Овес - це злакова культура, яка по праву вважається однією з найкорисніших для здоров'я людини. Вівсяне борошно отримують шляхом перемелювання зерен вівса.
Уперше вирощувати злакову культуру почали кілька тисяч років тому наші стародавні предки, які мешкають на території сучасних Монголії та Китаю, а також країн Західної Європи.
Посівний овес - вкрай поживний і багатий вітамінними та мінеральними речовинами злак, він досить невибагливий, завдяки чому швидко поширився по всьому світу. Його використовують не тільки в харчовій промисловості, але також як корм для худоби. Шанувальники народної медицини знають безліч рецептів із застосуванням злаку для зцілення різних недуг. Саме з вівса готують знамениту вівсяну кашу, а з перемелених вівсяних пластівців печуть смачні та корисні коржі, млинці та пиріжки.
Корисні властивості
Розберемося, в чому переваги вівса перед пшеницею і чому продукт поступово витісняє пшеничне борошно.
- Насамперед, у посівному вівсі міститься набагато більше білка і менша кількість швидких вуглеводів, ніж у пшениці. Злак також багатий на незамінні амінокислоти, вітаміни та мінерали.
- Завдяки наявності складних вуглеводів у складі продукт на довгий час насичує і втамовує відчуття голоду.
- Овес - рекордсмен за вмістом вітамінів групи B, які виконують дуже важливі функції в нашому організмі: регулюють роботу травної системи, відповідають за засвоєння поживних речовин, які отримують з їжею, а також благотворно впливають на нервову систему, психіку, розумову діяльність.
- Продукт багатий на клітковину та слизові речовини, надзвичайно корисні для шлунково-кишкового тракту. Клітковина нормалізує травні процеси та сприяє поліпшенню перистальтики кишківника і виведенню шлаків і токсинів з організму. Крім того, воно регулює рівень холестерину. Слизові речовини виконують іншу роль: вони обволікають стінки шлунка і, таким чином, знижують ризик подразнення і розвитку захворювань цього органа (виразки і гастриту).
- Овес, як і всі одержувані з нього продукти, корисний для серцево-судинної системи, оскільки містить необхідні для нормального функціонування серця елементи: калій і магній.
- Фосфор і кальцій, наявні в складі злаку, зміцнюють кісткову тканину, зуби й нігті, а також покращують стан шкіри та волосся. Особливо корисні ці речовини для організму, що росте.
- Корисний продукт для лікування і профілактики залізодефіцитної анемії, оскільки овес містить велику кількість заліза і міді в складі.
- Багатий білком і амінокислотами овес сприяє нарощуванню м'язової маси, що особливо корисно для спортсменів і бодібілдерів.
- Продукт дуже корисний для печінки і може бути використаний для лікування різних недуг цього органу (наприклад, гепатиту).
- Від регулярного вживання страв із вівса поліпшується настрій і нормалізується психоемоційний фон (завдяки вмісту вітамінів групи B у складі продукту). До того ж вівсяне борошно сприяє виробленню серотоніну - гормону радості. Це особливо корисно для людей, схильних до депресії та апатії.
- Злак знижує рівень цукру в крові, тому страви з вівса рекомендовані людям, які страждають на цукровий діабет.
- Овес і одержувані з нього продукти можуть використовуватися і в дитячому харчуванні, оскільки вони вкрай корисні для здоров'я дитини (проте перед вживанням вівсяного борошна краще проконсультуватися з фахівцем і перевіритися на наявність алергії).
- Вівсяне борошно, яке застосовують зовнішньо, допомагає в разі сухості та подразненості шкіри, при різних шкірних захворюваннях, обмороженні. Маски з вівса користуються популярністю у жінок, оскільки така процедура сприяє омолодженню і поліпшенню зовнішнього вигляду шкіри обличчя.
- Продукт також може бути використаний для приготування масок для волосся. Локони, що живляться вівсом, набувають здорового блиску, стають більш шовковистими і гладкими, також підвищується густота волосся і його об'єм.
Можлива шкода
- Зловживання продуктами з вівсяного борошна може посприяти набору зайвої ваги (оскільки овес, як і будь-який злак, досить калорійний).
- З обережністю вживати продукт людям, схильним до алергії та непереносимості глютену.
- Вагітним і жінкам, які годують груддю, перед застосуванням продукту варто порадитися з лікарем.
Рекомендації
- Вівсяне борошно легко можна знайти на прилавках магазинів. Втім, зробити цей продукт у домашніх умовах також не складе особливих труднощів. Для виготовлення борошна знадобляться тільки вівсяні пластівці та блендер (або кавомолка). Перемелювати пластівці слід якомога довше, щоб продукт вийшов однорідним.
- Найвідоміші страви, які можна приготувати з вівсяного борошна, це: млинці та коржі, пудинги, дієтичні хлібці, а також печиво та галети. Випічка з вівса буде набагато кориснішою для здоров'я і фігури, до того ж вона може безболісно вживатися і людьми, які страждають на діабет або підвищений холестерин.
- При приготуванні та випіканні страв із вівсяного борошна до тіста можна додавати також борошно лляне, житнє або пшеничне (щоправда, у всіх випадках слід пам'ятати, що калорійність страви значно підвищиться).
Висновок
Вівсяне борошно - хороша альтернатива пшениці, оскільки є більш корисним для здоров'я людини продуктом і має набагато менше протипоказань.