Чіпси з морської капусти - користь і шкода
Здорове харчування - тренд сучасного суспільства. Людей цікавлять продукти, за допомогою яких можна відновити здоров'я, мінімізувати шкідливий вплив навколишнього середовища та зберегти фігуру. У низці корисних продуктів морська капуста посідає почесне місце. Виростаючи в насиченому мінеральними солями середовищі, водорості накопичують корисні речовини у своїй структурі. Навіть невелика порція морської капусти надасть організму відчуття ситості, забезпечить необхідною кількістю мікроелементів і вітамінів.
Що це таке
Для виготовлення чіпсів використовують океанічні водорості різних видів:
- Червоні - морська капуста асакуса з роду Porphyra, з якої виготовляють чіпси норі.
- Бурі, основним представником яких є ламінарія. На її основі виробляють чіпси з різними наповнювачами.
Чіпси з морської капусти - легкий дієтичний снек. Готуються чіпси з водоростей, які природно ростуть у Тихому океані.
Вони являють собою тонкі майже невагомі пластинки. Колір буває різним: бурувато-коричневим, зеленим, синяво-чорним залежно від виду водорості. Колір розглядають як показник якості продукту. Блискучі темні пластинки чіпсів норі смачніші, ніж аналогічний продукт із червонуватим відтінком.
У процесі приготування чіпсів морську капусту піддають мінімальній тепловій обробці, що дає змогу зберегти її цінні властивості. Капусту сушать, пресують і обсмажують на рослинній олії.
Під час виготовлення чіпсів використовуються всілякі добавки: кунжут, гриби, кокос, мигдаль, часник, васабі, помідори, ананаси, зелений чай. Саме добавки визначають смак продукту. Оригінальні (без добавок) чіпси мають смак і запах ламінарії. Морська сіль у складі продукту надає йому додаткового смакового відтінку.Для виробництва чіпсів норі використовують висушені червоні водорості трьох сортів:
- A - gold.
- B - silver.
- C - green red.
Сорт А цінується вище. Він має яскраво виражений смак і аромат. Не ламається під час згортання, оскільки має еластичність і міцність.
Користь
Регулярне включення в раціон чипсів із морської капусти позитивно впливає на організм.
- Корисні для поліпшення діяльності щитоподібної залози.
- Цей снек - смачний і ефективний засіб для профілактики йододефіциту та збереження балансу йоду в організмі. Одна пачка чипсів покриває добову потребу в йоді. Коли мова заходить про океанічні продукти, насамперед увага акцентується на високому вмісті йоду. Дійсно, в морських водоростях йод є переважним мікроелементом. У бурих водоростях йоду міститься більше, ніж у червоних. Тому в разі гіперчутливості до йоду використовувати в їжу бажано снеки з червоних водоростей.
- Крім йоду чіпси багаті протеїном, мінеральними речовинами, протеїном і вітамінами. Особливо багато в продукті міститься вітаміну С, що захищає організм від вільних радикалів.
- Легко засвоюються організмом, оскільки рослини, що виросли в морських водах, за складом схожі на людську кров.
- Хороший засіб для профілактики деяких видів раку.
- Фітогормони, що містяться в бурих водоростях, благотворно впливають на регенерацію слизових оболонок.
- Підвищується працездатність, активізується мозкова діяльність.
- Підвищується апетит, поліпшується робота кишкового тракту.
- Зміцнюється імунна система.
- Нормалізується тиск.
Шкода
Під час включення в раціон чіпсів із морських водоростей слід враховувати індивідуальні особливості організму, а також деякі негативні моменти при зловживанні продуктом.
Крім корисних речовин морські рослини здатні накопичувати солі важких металів, гербіциди та пестициди. Солідні компанії надають на упаковці інформацію про місце зростання водоростей. Бажано, щоб збір сировини проводився в місцях, віддалених від промислових зон.
Протипоказаннями є:
- Хвороби нирок.
- Алергія до йоду.
- Шкірні захворювання.
- Туберкульоз.
- Геморой.
- Хронічний риніт.
- Гострі форми захворювання ШКТ.
Поради та як правильно використовувати
Чіпси надходять на прилавок уже в готовому до вживання вигляді. Як правило, їх готують, підсмажуючи на оливковій, кунжутній або соєвій олії. Виходить смачний, але калорійний продукт, при цьому досить дорогий.
Можна зробити корисний снек і самостійно. Існує кілька варіантів приготування чіпсів із морської капусти.
Для приготування чіпсів норі в домашніх умовах знадобляться:
- Листи сушеної норі.
- Морська сіль.
- Олія рослинна.
- Спеції за смаком.
Готуємо чіпси з морської капусти з наповнювачем. Інгредієнти - морська капуста, морква або буряк для наповнення і пом'якшення смаку, морська сіль, спеції, горіхи або соняшникове насіння.
- Усе змішується в блендері.
- Отриману масу розподіляють на збризнутому олією аркуші паперу.
- Запікають снеки в духовці на мінімальному вогні. Готові вироби легко відстають від паперу.
- Ламають запечені листи на частини. Чіпси готові.
Приготовані з мінімальною кількістю олії чіпси низькокалорійні, що важливо для людей, які бажають скинути вагу.
Зберігати саморобні снеки можна протягом тижня в герметичному контейнері.
Це прекрасний варіант перекусу в дорозі, на пікніку. Вживати можна з різними напоями: чаєм, кавою, пивом.
Чіпси норі можна додавати в перші та другі страви. З них можна приготувати оригінальні смачні, а головне, корисні салати.
Висновок
Морська капуста дешевша, ніж більшість океанічних делікатесів, але завдяки корисним властивостям, цілком готова замінити їх. Виготовлені на її основі чіпси - справжня комора вітамінів і мікроелементів у легко засвоюваній формі. Це хороший вибір для людей, які серйозно займаються підтриманням здоров'я.