Агар-агар: корисні властивості та шкода

Вегетаріанці та люди, які дотримуються правил здорового харчування, намагаються вживати замість желатину агар-агар. Але що ж це таке і як його правильно використовувати? У цьому необхідно розібратися!
Що таке агар-агар
Агар-агар являє собою екстракт водоростей (бурих і червоних). Ці водорості видобуваються в Тихому океані, Білому і Чорному морях. Тому світовими лідерами з виготовлення агару є США та Японія.
Виробляється він таким чином:
- Водорості проходять підготовку - миються і сушаться.
- Обробляються водою і лугом.
- З водоростей добувається екстракт, який згодом фільтрується.
- Отриманий фільтрат застигає, пресується, сушиться і подрібнюється.
Продукт випускається у вигляді світло- або темно-жовтого порошку, а також у вигляді світлих пластинок. Завдяки своїм унікальним властивостям, використовується в багатьох сферах. Найбільш затребуваний у кулінарії. З його допомогою роблять різні желе, конфітюри, зефір, мармелад, джеми, начинки для цукерок. Додають у консерви (рибні, м'ясні, овочеві, фруктові), пиво, майонез, хлібобулочні вироби, жувальні гумки та багато іншого.
Властивості агару дають змогу успішно використовувати його в косметичних цілях і фармацевтиці. З нього роблять натуральні пробіотики для лікування інфекційних захворювань кишечника. Він пригнічує патогенні бактерії та підживлює мікроорганізми, необхідні для нормальної роботи кишечника. Спочатку агар і застосовували як живильне середовище для росту і розмноження мікроорганізмів.
Цей продукт входить до складу гелю для ультразвукових досліджень.
При взаємодії з водою, нагрітою до 100С°, агар повністю розчиняється. При охолодженні до 40С° перетворюється на щільну гелеву масу, яка знову може ставати рідкою при нагріванні. Такий перехід із твердого в рідкий стан може здійснюватися кілька разів. Продукт від цього не псується і не втрачає своїх властивостей.До складу агару входять:
- Вода - 20%.
- Мінеральні солі - 4%.
- Полісахариди - піровиноградна, глюкуронова кислота, ангірогалактоза, галактоза, пентоза.
- Вітаміни.
- Агаропектин.
- Агароза.
Саме останні два компоненти і забезпечують унікальні властивості агар-агару. Адже за своїми желювальними властивостями цей продукт у багато разів перевершує желатин. Вироби, що містять агар-агар, містять позначку Е406.
У 100 грамах продукту міститься всього 12 ккал, що робить його ідеальним дієтичним продуктом. Також до складу їстівної частини агару входять:
- 2 г білків.
- 0,8 г вуглеводів.
- 0,2 г органічних кислот.
- 79,4 г харчових волокон.
- 14 г води.
- 3,6 г золи.
- 0,3 мг вітамінів РР і НЕ.
Примітно те, що агар абсолютно не містить жирів. А ось йоду він містить дуже багато, оскільки є продуктом моря. Відсоток йоду в 100 грамах продукту може сягати 60% від загальної кількості мінеральних речовин.
Загалом у 100 грамах агару міститься:
- 107 мг калію.
- 1920 мг кальцію.
- 128 мг магнію.
- 217 мг натрію.
- 22 мг фосфору.
- 19 мг заліза.
Користь продукту
- Агар-агар виготовляється з водоростей, тому в ньому великий вміст йоду. Тому він дуже корисний для щитоподібної залози.
- Продукт сприяє прискоренню метаболічних процесів в організмі. Завдяки чому в судинах не встигають утворюватися холестеринові бляшки. Знижується ризик розвитку цукрового діабету, варикозу та атеросклерозу.
- Регулярне вживання агару позитивно впливає на стан шлунка. На внутрішньому боці шлункових стінок утворюється захисна плівка, що захищає від згубного впливу хімічних подразників. Отже, ризик утворення ерозійних ушкоджень, виразки чи гастриту зменшується.
- Агар використовують як м'який проносний засіб. Очищає кишечник від шкідливих мікроорганізмів і токсинів (аж до солей важких металів). Не викликаючи при цьому звикання і не вимиваючи з організму корисні мінеральні елементи.
- Сприяє зниженню рівня цукру в крові. Продукти з агаром показані людям, які страждають на діабет.
- Підвищує швидкість регенерації організму. Сприяє виробленню еластану і колагену в організмі. Сприяє кращому відновленню хрящової та кісткової тканини. Рекомендується його вживання при відновленні після травм і переломів. Також добре впливає на стан волосся та шкіри, покращує їхній зовнішній вигляд. Застосовується в масках для волосся, для поліпшення його структури та створення ламінуючого ефекту.
- Почуття насичення приходить швидше через те, що клітковина розбухає в шлунку. Таким чином, зменшується кількість з'їденої їжі. Цей продукт рекомендований до вживання під час схуднення.
- Здатність втягувати в себе жири - ще одна властивість, яка робить його незамінним елементом будь-якої дієти. Ліпіди з інших продуктів, поглинених разом з агаром, втягуються ним і легко виводяться з організму.
Чи є шкода від вживання продукту
Проносну властивість можна назвати і перевагою, і недоліком. Адже цей ефект досягається завдяки тому, що агар важко засвоюється кишечником. Він майже не розкладається, а прямо проходить кишковим трактом, збираючи разом із собою всі шлаки, токсини та шкідливі бактерії.
Зловживання продуктом може спричинити тривалу і важку діарею. Яка, своєю чергою, призводить до порушення нормального співвідношення мікроорганізмів у кишечнику. Дисбактеріоз же може стати причиною виникнення різних інших захворювань.Після стійкої діареї, організму потрібно буде ще 2-3 дні, щоб відновити нормальне функціонування.
Як правильно використовувати
Для приготування десертів агар перед додаванням до решти інгредієнтів розводять у невеликій кількості води. Залежно від рецепта вода береться холодна або гаряча.
Якщо ви готуєте заливну страву, то желюючий продукт також потрібно попередньо розвести у воді. Уже замочений, він змішується з бульйоном, яким буде заливатися м'ясо, риба або овочі.
Як бачите, агар-агар дуже хороший продукт, що містить велику кількість корисних речовин. Але і його необхідно вживати в помірних кількостях!



