Зефір чи пастила - що корисніше

Зефір чи пастила - що корисніше
Солодке

Усім, кому не з чуток знайоме слово «дієта», непокоїть питання заміни тортиків, шоколадок, тортів менш калорійним і кориснішим аналогом... Зефір і пастилу багато сучасних дієтологів рекомендують як альтернативу жирним десертам та іншим солодощам.

Незважаючи на те, що ці кондитерські вироби багато хто сприймає як один продукт, що випускається в різній формі, пастила і зефір відрізняються за технологією приготування, складом. І як наслідок, приносять організму різну користь. Натуральний склад і доступна ціна роблять ці кондитерські вироби дуже затребуваними і популярними солодощами.

Що це таке

Пастила та зефір належать до групи пастильних виробів. Солодощі відрізняються за формою. Пастила фабричного виробництва випускається у вигляді прямокутних брусочків. А зефір у вигляді півсфер із красивими «хвилями». Обидва десерти вирізняються характерною піноподібною дрібнопористою структурою, але водночас зефір м'якший, а пастила щільніша.

В основі солодощів лежить фруктова сировина (пюре із запечених яблук або ягідне пюре), до якої додають цукровий пісок, свіжий або сухий яєчний білок і структуроутворювач. А також різні харчові добавки, що надають виробам аромат, колір, нюанси смаку. Зефір повітряний, що тане в роті, солодкий зі злегка кислим присмаком і з пружинистою структурою. Пастила за смаком ніжна і м'яка зі скоринкою з цукрової пудри і з легкою кислинкою.

Пастила і зефір без барвників вирізняються красивим білосніжним або кремовим кольором на розломі і на тонкокристалічній скоринці. Обидва десерти продаються в упаковках і на вагу, бувають глазуровані шоколадом і забарвленими в різні кольори за рахунок штучних барвників або за рахунок натуральних добавок. Солодощі від вітчизняних брендів, що заслуговують на довіру, містять тільки натуральні складові.

Зефір і пастила

Користь зефіру

Зефір - цукристий кондитерський виріб, названий за легкість ім'ям бога західного вітру. Виготовляється зі збивної маси з додаванням згущувача: желатину, агар-агару, фурцелларану, пектину, желюючого крохмалю. Користь зефіру залежить від драглеутворювальної основи.

  • Ласощі мають порівняно низьку калорійність. Тому його включають у раціон люди, які бажають позбутися зайвих кілограмів.
  • Солодощі на пектині знижують рівень поганого холестерину в крові, позитивно впливають на кишечник.
  • В основі солодощів натуральне яблучне пюре, багате на корисні речовини.
  • Кондитерський виріб, приготований на агар-агарі, містить йод і селен. Мікроелементи позитивно впливають на функціонування щитоподібної залози.
  • Вживання зефіру в помірній кількості зміцнює імунітет і опірність до застуд і вірусів.
  • Наявність у ласощах антибактеріальних речовин допомагає перешкоджати демінералізації зубів.
  • Виріб містить швидкі вуглеводи, які стимулюють розумову діяльність і є природними антидепресантами.

Зефір

Користь пастили

У пастильних виробах промислового виробництва окрім натуральної фруктової або ягідної сировини, цукру та цукрової пудри, яєчних білків можуть бути в наявності: яблучний порошок, фруктово-ягідні припаси, агар-агар, пектин, желатин, лимонна кислота, цитрат натрію, ароматизатори ідентичні натуральним, консерванти, патока, стабілізатори, барвники, молочна кислота.

У лінійці кондитерських фабрик присутня журавлинна, бананова пастила, пастила зі шматочками мармеладу. Пастильний виріб містить велику кількість корисних речовин.

  • Глюкоза в складі пастили покращує роботу мозку.
  • Пастильний виріб на агар-агарі відрізняється вмістом йоду, кальцію.
  • Пастила на пектині покращує роботу кишківника, очищає організм від токсинів, стимулює перистальтику, покращує обмін, має властивості нейтралізувати і виводити з організму солі важких металів.
  • Кондитерський виріб характерний наявністю в складі заліза, яке необхідне організму для нормалізації процесу кровотворення.
  • Пастила за класичною рецептурою вирізняється високим вмістом мінеральних речовин: фосфору, калію, магнію.
  • Цукристий виріб на желатині рекомендується для здоров'я кісток і суглобів, волосся і нігтів.

Пастила

Шкода і протипоказання

Пастила і зефір містить порівняно небагато калорій. Однак навіть у ласощах із натуральним складом багато цукру. Тому навіть солодощі з репутацією дієтичних не рекомендується вживати безконтрольно людям із нормальною масою тіла та особам, схильним до ожиріння. Також пастильні вироби не можна їсти діабетикам, оскільки вони викликають сплеск глюкози в крові. Крім того, через великий вміст цукру може розвинутися карієс.

У деяких марках зефіру міститься діоксид сірки. Речовина може викликати алергію. Інформація про кількість діоксиду сірки має бути вказана в маркуванні. За ДСТУ в ласощах має міститися не більше 10 мг/кг цієї речовини. Деякі виробники додають у пастилу та зефір харчові барвники й ароматизатори. Тому від вживання солодощів з неприродно сильним ароматом або яскравим відтінком краще відмовитися, щоб уникнути алергічної реакції.

Краще віддати перевагу солодощам із білим кольором або вкрапленнями добавок натурального походження. Те саме стосується кондитерських виробів із шоколадною обливкою та обсипанням кокосовою стружкою. Вони можуть провокувати алергічні реакції та набагато калорійніші за солодощі, приготовані за традиційною рецептурою.

Висновки

За підсумком і зефір, і пастила являють собою солодощі, які не так шкідливі для талії, як інші кондитерські вироби. У пастилі більше пюре з яблук, а в зефірі більше білка та залізоутворювальних агентів. Це корисні десерти. Але тільки за умови, що під час виготовлення використовувалися натуральні інгредієнти і продукт вживають у помірних кількостях. Незвичайно ніжні та легкі ласощі можуть їсти і дорослі, і діти. Один брусочок пастили «тягне» на 70 кілокалорій. А одна стандартна зефірка має енергетичну цінність 100 кілокалорій. Кількість солодощів залежить від індивідуальних вподобань і коридору калорійності, але не повинна перевищувати трьох штучок на добу.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0