Полба та макарони з неї - користь і шкода для організму людини

Як відомо, нове це добре забуте старе, саме цією фразою можна позначити зростаючу в сучасних реаліях тенденцію до вживання здорової їжі, або, як ще її називають екохарчування.
Продукти, максимально органічні, зараз на піку своєї популярності. Більшість людей у наш час прийшла, нарешті, до розуміння того, що існує зв'язок між здоров'ям і їжею, яку вони поглинають.
Вегетеріанство, сироїдіння, безглютенова дієта, виключення молочних продуктів - все це стає звичним способом життя все більшої аудиторії.
Якщо уважніше придивитися до різних типів здорового харчування, стає зрозумілим, що саме так харчувалися наші предки.
Однією зі злакових культур, яка ледве було незаслужено незабутою в наш час, але користувалася величезною популярністю в минулому, є полба. Культура має безліч різних назв: спельта, еммер, камут, двозернянка.
Що таке полба
Спельта є дикою прародителькою всім знайомої пшениці. На відміну від свого окультуреного побратима, вона абсолютно не здатна рости на ґрунтах, де є присутніми пестициди та добрива, тільки чистота і правильна екологія можуть сприяти її зростанню.
Зерна рослини мають настільки міцну захисну оболонку, що її не здатні пошкодити жодні шкідники.
Однак, окрім безсумнівних плюсів у вигляді несприйнятливості до патогенної фауни та нітратів, спельта вкрай важко піддається обмолочуванню, на відміну від пшениці.
Зовнішній вигляд двозернянки помітно відрізняється від інших злакових, крім того, її колосся мають специфічний рудуватий відтінок.
Володіючи колосальною поширеністю в давнину, вона зустрічалася на територіях сучасних Європи, Азії, Кавказу, але в переважній більшості на Русі.
Більш споконвічної російської каші важко знайти, саме тому двозернянка знайшла своє відображення в російському фольклорі, казках.
Нині все змінилося, у звичайному харчуванні її можна зустріти на Кавказі, там із неї готують каші з різними добавками, плов, супи...
У Європі та Америці посадки культури досить малі, але там її високо цінують, помітно виділяючи на дієтичному столі.
Користь при вживанні злаку у вигляді макаронів
Каша є найбільш простим способом вживання спельти.
Існує ще, не менш корисна форма приготування, це макарони, які отримують із перемеленого зерна.
Людині, яка звикла вживати пшеничні макарони, смак аналогічного продукту з камута здасться грубим і жорстким, без звичної легкості, але варто трохи модернізувати цю страву, додавши оливкової олії, спецій, і продукт швидко стане улюбленим.Порівняно з іншими, ці макарони матимуть безсумнівні переваги у вигляді низького рівня глютену і здатністю істотно допомогти в регулюванні ваги за умови регулярного вживання.
На макарони переходитиме весь комплекс корисних речовин камута, який досить значний.
Існують певні категорії людей, яким вживання еммеру буде не тільки корисним, але навіть обов'язковим для вирішення їхніх проблем.
Це особи з такими захворюваннями:
- Цукровий діабет II типу. Через те, що злак містить багато складних вуглеводів, які даватимуть тривале насичення, не буде різкого стрибка глюкози в крові, що так небажаний за цієї хвороби. Крім того, стабілізацію рівня цукру в крові даватиме порівняно низький глікоглікемічний індекс, який у спельти дорівнює 4, 5 одиницям.
- Підвищений холестерин і порушений ліпідний обмін. Незамінні амінокислоти в сукупності з рослинними білками і грубою клітковиною даватимуть ефекти одночасного насичення, м'якого очищення судин, артерій, розсмоктування холестеринових бляшок, крім того, клітковина допомагатиме систематичному випорожненню кишківника, тим самим грамотно контролюватиме обмін речовин.
- Неврологічні захворювання. Завдяки високому вмісту вітамінів групи В і магнію, вживання камуту благотворно впливає на стан нервової системи.
- Схильність до остеопорозу. Значна кількість фосфору і кальцію буде чудовим профілактичним заходом проти ламкості кісток, особливо в період постменопаузи, коли у жінки кальцій з кісток буквально «вимивається», після чого вони стають дуже ламкими.
- Низький імунітет. Поліпшення стану кишківника, з огляду на очищувальну дію клітковини, матиме пребіотичну дію, що істотно збільшить ріст корисних бактерій. Хороша бактеріальна складова кишківника в поєднанні з низьким рівнем глютену, позитивно впливатиме на адаптогенність організму, опірність вірусам і рівень імунітету.
- Погіршення стану волосся та нігтів. Волосся і нігті, будучи омертвілими кератинізованими і видозміненими в процесі еволюції відростками нервових клітин, дуже чуйно реагують на стан організму і якість харчування. Вживання макаронних виробів з полби на регулярній основі здатне істотно поліпшити зовнішній вигляд і навіть призупинити вже наявне випадіння, якщо воно спричинене підвищеною активністю похідних тестостерону, яку стабілізуватиме низький глікоглікемічний індекс полби.
- Високий вміст вітаміну В і білка робить вироби з камуту незамінними для зовнішнього вигляду.
- Генетична схильність до онкології. Через те, що полба росте тільки в екологічно чистих умовах і не накопичує в собі канцерогенів, які є одним із чинників ризику, харчування злаком є хорошим допоміжним профілактичним заходом.
- Занепад сил після вірусних захворювань. Як відомо, після важких хвороб із температурою, людина не одразу відновлюється, певний час ще відчувається слабкість, інколи досить сильна. Незважаючи на не природне бажання поповнити сили калорійною їжею, важка і жирна, тільки погіршить ситуацію. Полба поєднує в собі необхідні для цих випадків якості: легкість для травлення, малу калорійність, але неймовірну поживність.
Шкода культури
Як і у будь-якого, навіть найздоровішого продукту, у макаронів зі спельти є протипоказання й обмеження в застосуванні.
Полбу потрібно виключити з раціону за таких захворювань або станів:
- Повна непереносимість глютену. У двозернянці міститься дуже мало глютену, порівняно з іншими злаками, але навіть мінімум здатний викликати негативну реакцію організму.
- Захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення. Велика кількість клітковини може посилити перистальтику й негативно вплинути на перебіг захворювання.
- Анемія, нестача заліза в організмі. Незважаючи на рекордний вміст рослинного білка, камут не здатний повністю замінити продукти, що містять тваринний білок, через неповторні амінокислоти, що містяться в м'ясі. За таких станів, особливо для організму, що росте, повний перехід на полбу може завдати шкоди.
- Індивідуальна непереносимість. Вкрай рідко, але все ж таки трапляється реакція несприйняття злаку, вірніше його особливого поєднання білків, вітамінів, глютену, жирів.
- Дефіцит міді. У разі сильного дефіциту міді в організмі, який може бути спричинений прийомом певних медикаментів, еммер може його посилити, оскільки в крупі міститься багато цинку, який пригнічує засвоєння мінералу. Зменшення міді спричинить погіршення всмоктуваності заліза, що може призвести до анемії.
Як правильно готувати макарони з еммера
Від пшеничних виробів макарони з двозернянки вигідно відрізняються насамперед меншою калорійністю, більшою поживністю.
Існують деякі особливості в зберіганні та вживанні:
- Термін їхнього зберігання менший.
- Приготовану страву краще одразу з'їсти, адже вироби доволі швидко на повітрі стають жорсткими, а якщо їх залишити в холодильнику, з'їсти їх буде доволі складно і після розігрівання. Інші вироби з полби, наприклад хліб, також мають особливість дуже швидко черствіти та засихати.
- Варяться макарони так само, як і їхні побратими з твердих сортів пшениці. Щоб приготувати, потрібно буде їх опустити в киплячу підсолену воду на 7-10 хвилин. Найкраще смакові якості розкриваються у злегка недоварених макаронів, ступеня «аль денте», як кажуть італійці.
Висновок. Ця культура - їжа майбутнього
За еммером стоїть велике майбутнє, адже він поєднує в собі три чудових, таких необхідних у наш час якостей: поживність, корисність, екологічність.
Особливо унікальна екологічність і практично повна нешкідливість для організму більшості людей, адже проблема забруднення довкілля дуже гостро стоїть зараз і буде не менш гострою в майбутньому, якщо людство не змінить свого ставлення до природи...



