Пророщена пшениця - користь і можлива шкода

Пророщена пшениця - користь і можлива шкода
Різне

Розглядаючи оздоровчий ефект зерен пророщеної пшениці, можна лише захоплюватися джерелом корисних для організму властивостей, прихованих у цьому зовні непоказному на вигляд природному дарі. Про дивовижні властивості цього природного дару знали наші предки в глибоку давнину, використовуючи:

Зупинимося детальніше на аспектах користі та можливій шкоді для людського організму цього «еліксиру життя».

Про користь

Пророщену пшеницю вважають активною біологічною добавкою.

У хімічному складі цього природного унікуму знаходять вітаміни групи А, E, B, D, PP, а також вітамін C - дуже цінний природний імуномодулятор. Завдяки чому, організм активно засвоює необхідні для нормальної життєдіяльності речовини.

Проросла пшениця славиться складом із цінними для людського здоров'я компонентами. Кальцій, мідь, фолієва кислота, калій, хром, селен, кремній, йод. Ось далеко не повний перелік ідеально засвоюваних організмом речовин, якими постачають людину пшеничні паростки. Фахівці виділяють у такому зернятку 18 амінокислот, 12 вітамінів, 21 мінерал.

Який вигляд має пророщена пшениця

Для чого пророщуються пшеничні зерна

Відповідь - в особливості зерна в момент проростання активізувати всі свої корисні речовини і мікроелементи для забезпечення активного розвитку паростка, що оживає, який до цього перебував ніби в сплячці.

При досягненні паростками довжини до 2,5 мм настає пік активності біологічних речовин. У процесі ж подальшого розвитку паростка вчені констатують зниження активності. Тому найдоцільніше використовувати пророслий злак на цьому етапі розвитку.

Цілющі особливості

Пророщена пшениця має низку цілющих переваг:

  • Першорядна унікально корисна властивість - очищення організму від шлаків і відновлення живлення шкіри. Цим і пояснюється знаменитий ефект омолодження, одержуваний тими, хто регулярного вживає таку пшеницю. При цьому організм забезпечується енергією, що також позитивно відбивається на стані зовнішнього вигляду.
  • Перераховуючи переваги цього дару природи, не можна не відзначити і такі його властивості: активізація життєвих сил, нормалізація роботи всіх систем організму.
  • У пшеничному паростку відсутній цукор, тому він цінний для тих, кому діагностовано «цукровий діабет».
  • Цей продукт зміцнює імунітет, допомагає відновитися після тривалих і важких хвороб, підвищує опірність до інфекційних і застудних захворювань.
  • Під час вживання цього «цілителя» активізується процес розсмоктування пухлини і новоутворень, що сприяє профілактиці раку.
  • Його вживання нормалізує функціональність щитовидної залози.
  • Організм очищається від токсинів, радіонуклідів, активно виводяться шлаки.
  • Благотворно поліпшується робота травної системи: усуваються застійні явища в кишечнику.
  • Цей продукт нормалізує артеріальний тиск. Він здатен виводити холестерин - джерело гіпертонічної хвороби, завдяки високому вмісту магнію - одного з дефіцитних елементів у людському організмі.
  • Ці «ліки» насичують кров поживними елементами, збагачують киснем, і як наслідок - зростає стійкість організму до переохолодження.
  • Вживаючи цей ідеальний, малокалорійний, дієтичний продукт, можна легко позбуватися зайвої ваги. Ним швидко насичуєшся, і голод довго не заявляє про себе.
  • У результаті постійного прийому пророщених зерен відзначається: відновлення зору, зміцнюється волосся, відновлюється структура нігтів, омолоджуються шкірні покриви.

Зерна і паростки пшениці

Кілька порад для ефективного вживання

По-перше, треба правильно приготувати проростки. Найпростішим способом приготування пропонується така технологія. Промивши в холодній (можна взяти з-під крана) воді приблизно 200 г зерен пшениці, розкласти їх на тарілку тонким шаром і обприскати холодною проточною водою.

Накрити змоченою в цій же воді серветкою з натуральної тканини (можна марлею в 2 шари). Тримати в теплі. Періодично обприскувати, щоб тканина не залишалася сухою. Через кілька днів зерна проростуть. Якщо при дотриманні цих простих правил зерна не дали паростків за 2 дні, від вживання їх у їжу слід відмовитися. Уповільнення в проростанні свідчить про неблагополуччя, спричинене тим, що:

  1. Або пшениця зберігалася в неправильних умовах,
  2. Або для збільшення терміну придатності зерно пройшло обробку хімічними препаратами.

Навіть здоровим людям така пшениця здатна завдати шкоди.

По-друге, варто підібрати індивідуальний варіант приймання, найбільш оптимальний для конкретного організму.

З огляду на наявність сильного лікувального впливу, починати оздоровлення пророслою пшеницею рекомендовано з мінімальних дозованих порцій. Наприклад: по одній столовій ложці вранці та ввечері, через кілька днів додати ще одну таку ж порцію під час обіду. Кількість продукту можна збільшити до 3-х ст. ложок.

Для порівняння ефективності впливу можна через певний час переключитися на інший варіант, що пропонує приймати пророслі зерна 10 днів до обіду, а наступну десятиденку - після обіду.

Важливою є порада вживати їжу з цілющою добавкою відразу ж, довго зберігати такі страви не радять.

Також протипоказано тримати проростки більше двох діб навіть у холодильнику.

Оскільки з організму будуть виводитися токсини, природно, що під час прийому може бути легке нездужання, деякі розлади з боку травлення. Ці явища не повинні викликати занепокоєння, вони скоро минуть.

Вид пророщеної пшениці

Рецепти страв

Корисно щодня вживати пророщену пшеницю. Її додають у салати, каші, змішують із медом, можна просто з'їдати порцію цілющих зерен, хоча смак такого варіанту прийому не всім подобається.

Ось кілька смачніших популярних рецептів:

  1. На перший сніданок, використовуючи блендер, збити кілька великих зелених яблук і 2 ст. л. проростків. Отриманий коктейль містить більше половини добової норми клітковини.
  2. Любителям вечірньої трапези для втамування голоду дієтологи рекомендують замість вечері взяти грам сто сиру невисокої жирності, стільки ж знежиреного кефіру і збити з 1 ст. л. сиру. л. пророслої пшениці, додавши в суміш трохи кориці.
  3. Якщо подрібнити отримані зерна, додавши до них насіння соняшнику, змішати з нарізаними південними фруктами, натертим сиром і медом у довільному ваговому співвідношенні, готовий, прикрашений зернами граната салат може посісти гідне місце навіть у меню святкового столу.
  4. Прийнятні й варіанти страв із тепловою обробкою, але слід знати, що будуть втрачені всі цінні якості пророщеної пшениці, якщо під час її додавання температура їжі перевищить 40-градусний рубіж.
  5. Після висушування, якщо подрібнити корисну пшеницю до консистенції борошна, можна додавати її до готових других страв, в овочеві та фруктові салати.
  6. Гурмани примудряються, зробивши з такого «борошна» коржі, висушити їх на сонці й насолодитися смаком корисного пшеничного хлібця.

Під час приготування пророщеної пшениці

Протипоказання

Незважаючи на унікальні цілющі властивості та користь, пророщену пшеницю можуть заборонити пацієнтам, які страждають:

  • Захворюваннями нирок.
  • З проблемами травлення.
  • Тим, чий організм схильний до діареї.
  • Вона категорично протипоказана тим, хто хворіє на целіакію.

Висновок

Підбиваючи підсумок, треба ще раз підкреслити, що пророщена пшениця - найкорисніше для здоров'я людини творіння природи. За твердженням учених, цей злак - рекордсмен за вмістом цілющого ефекту, омолодження і потужного впливу на всі системи організму, його загального зміцнення, збереження краси і сили.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з...
14.02.25
0
0
Клітковина - користь і можлива шкода Клітковина - користь і можлива шкода
Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково...
14.02.25
0
0
Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays? Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?
Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму...
14.02.25
0
0
Хміль - користь і шкода для організму Хміль - користь і шкода для організму
Хміль люди знають із давніх часів. У народі його називають пивною квіткою або горкачем. На Русі шишки хмелю вважали...
14.02.25
2
0