Пшеничні пластівці - користь і шкода

Пшеничні пластівці - користь і шкода
Продукти

Пшеничні пластівці. Для багатьох такий продукт є улюбленою стравою на сніданок. Але чи так усе безпечно? Усе що їсть людина впливає на її здоров'я. Тому перед вживанням будь-якого продукту слід розібратися з питанням, а чого більше від його вживання, користі чи шкоди.

Опис продукту

Пшеничні пластівці виготовляють із цільного зерна. Сам процес виробництв виглядає наступним чином:

  1. Спочатку сировину очищають від пилу і промивають.
  2. Після висушування пшеничне зерно пропускають через спеціальне обладнання, яке його розплющує.
  3. Насамкінець отримані пластівці обробляють парою, для збереження всіх корисних якостей.

У магазинах можна придбати кілька різновидів. Насамперед вони розрізняються на цільнозернові пластівці та продукт, зроблений із пшеничної крупи. Перший варіант вважається більш корисним. Також виробляються пластівці швидкого приготування і ті, що потребують варіння.

Пшеничні пластівці

Користь

Пшеничні пластівці не дарма рекомендують лікарі вживати у вигляді сніданків. Цей продукт здатний принести багато користі для здоров'я людини:

  • Тут міститься велика кількість клітковини. Дана речовина сприяє поліпшенню роботи кишечника. Регулярне вживання продукту позбавить від закрепів, нудоти, метеоризму, тяжкості в шлунку і багатьох інших проблем із травною системою.
  • Сприяють зменшенню рівня холестерину в крові. Ця обставина допомагає поліпшити роботу серцево-судинної системи. Крім того, продукт сприяє нормалізації рівня цукру в крові пацієнта.
  • У пластівцях із пшениці міститься досить велика кількість вітамінів із групи В. Ці речовини сприяють зміцненню стінок кровоносних судин. Крім того, вітаміни групи В підтримують нормальну роботу центральної нервової системи.
  • Продукт містить мінеральні компоненти. Ця складова благотворно впливає на стан кісткової тканини та хрящів. Також речовини, що містяться в пластівцях із пшениці, покращують склад міжсуглобової рідини, що забезпечує хорошу рухливість кінцівок.
  • Також регулярне вживання описуваного продукту сприяє підтримці працездатності печінки, робить м'язи пружними й еластичними, нормалізує артеріальний тиск. Продукт має загальнозміцнювальну дію, що робить його особливо корисним у реабілітаційний період.

Пшеничні пластівці рекомендують використовувати як компонент дієтичного харчування. Страви з нього швидко насичують організм.

Пластівці з пшениці

Грубі волокна, що входять до складу продукту, у шлунку набухають. У результаті відчуття голоду швидко минає, що не дасть людині з'їсти зайвого.

Продукт має високий рівень калорій. Але це не заважає пластівцям бути головним компонентом дієти. Отримані калорії витрачаються на формування м'язової тканини. До того ж пластівці містять велику кількість вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин. Їхнє регулярне вживання під час дієти не створить стресову ситуацію для організму і забезпечить «правильне» схуднення.

Шкода

Небезпеки для організму від вживання виробів із пшениці набагато менше, ніж користі. Насамперед лікарі вказують на індивідуальну непереносимість. Алергія на пшеницю зустрічається вкрай рідко. Тому тут ідеться про індивідуальну непереносимість компонентів, що входять до складу продукту.

Також лікарі виділяють обставини, за яких до вживання слід ставитися з обережністю:

  • Насамперед ідеться про загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. Зернові містять клітковину, яка здатна подразнювати стінки травного тракту.
  • Гіпотиреоз - ще одне захворювання, за якого від прийому каш бажано відмовити. За цієї недуги в організмі спостерігається тривала нестача гормонів щитовидної залози.
  • До протипоказань відносять і підвищену кислотність шлунка.

Низка фахівців вказує на той факт, що вживання пластівців із пшениці зменшує здатність організму засвоювати йод. Ця обставина не отримала твердого і стовідсоткового доказу під час досліджень. Якщо пацієнта такий фактор турбує, то разом із пластівцями можна вживати морепродукти, які якраз і багаті на йод.

Пластівці в склянці

Як правильно вживати

Рецептів вживання пшеничних пластівців багато. Кожен охочий легко може підібрати варіант на свій смак. Наведемо приклади найбільш популярних рецептів:

  1. Насамперед найпростіший варіант. Пластівці змішують з невеликою кількістю води і варять на повільному вогні 3-5 хвилин. Такий варіант, поряд із продуктами швидкого приготування, які просто заварюють окропом, підходить для сніданків.
  2. Можна посилити корисний ефект. Багато любителів вітамінних сніданків розбавляють продукт із пшениці швидкого приготування йогуртом або кефіром. Також у страви додають сухофрукти.
  3. Як десерт готують печиво. У склянці води розчиняють невелику кількість цукру або його замінника. Отриманим розчином заливають двісті грамів пластівців із пшениці. Залишають на деякий час, щоб продукт розм'як і утворив однорідну масу. Потім додають яйце і перемішують. З отриманої маси ліплять кульки, які запікають у духовці до утворення рум'яної скоринки.
Є варіанти і салатів. Пластівці змішують із болгарським перцем, горіхами кеш'ю і зеленню. В отриману страву додають оливкову олію та бальзамічний оцет. Складові салатів можуть легко змінюватися, залежно від смаків і можливостей самої людини. У будь-якому разі основний компонент буде приносити користь для організму.

Висновки

Пшеничні пластівці багаті вітамінними, мікроелементами та іншими корисними речовинами. Завдяки наявності клітковини продукт сприяє поліпшенню роботи травної системи. Також речовини, що входять до його складу, нормалізують артеріальний тиск і стан судин.

Існують і протипоказання. Клітковина здатна подразнювати стінки кишківника і шлунка. Через це пластівці не рекомендують вживати при загостренні хвороб травної системи. Також до протипоказань відносять наявність такої недуги як гіпотиреоз.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0