Скумбрія - користь і шкода для організму

Скумбрія - користь і шкода для організму
Риба та морепродукти

Купуючи рибу, ми хочемо, щоб вона була не тільки смачною, а й корисною. Вживаючи її в їжу, бажаємо не тільки насититися, а й оздоровитися. Такою рибою є скумбрія. Ця морська риба за своїми властивостями офіційно визнана однією з найкращих.

Що це таке

Скумбрія - цінна, хижа морська риба. Вага приблизно 300-400 грамів, довжина 30-40 см. Плаває великими зграями в багатьох морях і океанах. Найсмачніша і найкорисніша - атлантична. Це те, що ми їмо. Особливо гарна вона пізньої осені, коли накопичує багато жиру.

Користь

Скумбрія належить до жирних сортів (8-20% жиру). У ній міститься велика кількість омега3 жирних кислот, які наш організм не синтезує. Їх називають незамінними. Завдяки їм, відбувається нормальний поділ клітин у нашому організмі.

  • Вони зменшують ризик такого важкого ускладнення, як вірусна пневмонія, яка не лікується антибіотиками.
  • Захищають головний мозок від ушкоджень, спричинених алкоголем.
  • Активізують роботу мозку, внаслідок чого сповільнюється розвиток розсіяного склерозу, хвороби Альцгеймера, шизофренії.
  • Сприяють розчиненню та виведенню канцерогенів.
  • Зменшують імовірність онкологічних захворювань
  • Скорочують ризик таких грізних захворювань, як інсульт, інфаркт.
  • Пригнічують розвиток раку грудей і допомагають організму впоратися з його залишками після видалення пухлини, запобігаючи різкій втраті ваги.
  • Благотворно впливають на суглоби.
  • Судини очищають від холестеринових відкладень - це означає, що кровопостачання серця поліпшується, що полегшує стан у разі аритмії.
  • Нормалізують артеріальний тиск і згортання крові.

У підсумку омега 3 жирні кислоти уповільнюють старіння і подовжують життя. Люди, які вживають скумбрію, набагато спокійніші та щасливіші. Адже у них постійно виробляються «гормони радості». Вживаючи в їжу цю рибу, ми отримуємо необхідну дозу цих кислот.

Свіжа скумбрія

У скумбрії міститься приблизно 90% добової дози вітаміну Д:

  1. Він сприяє виробленню чоловічих статевих гормонів.
  2. Зміцнює кістки і зуби, оскільки організм, з його допомогою, краще засвоює кальцій.
  3. Нестача вітаміну Д веде до повноти, фахівці з дієтичного харчування радять вживати в їжу цю рибу тим, хто мріє схуднути.

Обидва ці препарати потрібні нашому організму для підняття імунітету. Доведено, що тоді ризик ГРВІ, а так само ускладнень після нього знижується на 40%.

Багатий цей продукт вітаміном В12, його там міститься більше добової норми. Отримуємо з їжі. Сприяє засвоєнню клітинами білків, жирів, вуглеводів у потрібній кількості.

Необхідний для нормального кровотворення. Покращує жировий обмін у печінці. Потреба його зростає під час вагітності та годування груддю.

Ще скумбрія містить вітаміни А і Р, які нормалізують обмін речовин у шкірі та допомагають нам мати гарний вигляд. Активізують тканинне дихання. Є носіями сутінкового зору та сприйняття кольору. Вони усувають такі симптоми, як крихкість нігтів, сухість шкіри. Покращують стан волосся.

Скумбрія містить різноманітні мінеральні речовини, мікроелементи - йод, фтор, мідь, цинк. У ній блискучий вміст повноцінного білка. М'ясо її чудово засвоюється.

Під час дослідження різних видів живого срібла з'ясували, що ця рибина містить найменше шкідливих речовин, зокрема - ртуті.

Приготована скумбрія

Шкода

Коли мова заходить про шкоду скумбрії, треба знати, що вона належить до продуктів із високим індексом алергенності. Під час соління і в'ялення велика небезпека зараження паразитами. Не можна вживати при деяких захворюваннях:

  • Алергія на рибу.
  • Цукровий діабет.
  • Порушення згортання крові.
  • Захворювання печінки та жовчовивідних шляхів.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Запалення підшлункової залози.

Зменшити порцію рекомендується тим, хто страждає від захворювань сечостатевої системи, від каменів. Будьте обережні при гіпотонії, оскільки жирна риба може знизити тиск.

Дуже не корисна всіма улюблена нами копчена скумбрія. У ній утворюються канцерогенні речовини, які в процесі приготування, проникають всередину тушки. Це може призвести до онкологічних захворювань.

У результаті продукт із корисного перетворюється на шкідливий. Краще вибирати скумбрію холодного копчення. Вона містить дуже мало канцерогенів. Не їжте її шкірку, в ній накопичуються всі шкідливі речовини.

Тим, хто стежить за фігурою, треба знати, що калорійність цього делікатесу висока. Дієтологи радять вживати цей продукт не частіше одного разу на тиждень.

Це за умови, що рибу приготовано на виробництві, за дотримання всіх санітарних норм. А якщо вона «сфабрикована» в підвалі та просякнута хімікатами і барвниками? Тож варто сто разів подумати, коли купуєш копчену скумбрію.

Копчена скумбрія

Як правильно використовувати

Завдяки хорошим харчовим і смаковим якостям, скумбрія в дієтичному харчуванні посідає одне з основних місць.

Щоб не нашкодити своєму здоров'ю, треба правильно приготувати з неї страви. Зручно, легко і швидко - відварити цілими тушками або порціями. Для варіння шматки нарізають із реберними кістками та шкірою. Таку рибу можна використовувати на всі дієти. Рибні бульйони теж можна вживати в їжу. Навари зі скумбрії ароматні та міцні.

Суп зі скумбрією

Дуже смачна припущена риба. Стейки укладають поруч, шкірою на сотейник, заливають гарячим бульйоном або водою. Солять, додають приправи, можна влити трохи огіркового розсолу. Припускають під закритою кришкою 15 хвилин. Ця страва містить велику кількість екстрактивних речовин (підвищують секрецію шлункового соку). Тому її не рекомендують у разі хвороб шлунка, кишківника, печінки та нирок.

Рибу можна смажити на відкритому вогні - на решітці. Або основним способом на сковороді з мінімальною кількістю олії. Їсти таку страву можна всім - за відсутності уражень органів травлення.

Один із найдавніших варіантів - запекти в жарочній шафі: сиру, відварену, під соусом або без нього, у фользі або у відкритому вигляді. Приготована таким чином страва, принесе користь будь-кому, хто турбується про своє здоров'я.

Урізноманітнити меню можна, якщо потушкувати скумбрію. Такий спосіб термообробки вважається щадним. У продукті зберігається найбільша кількість вітамінів і мінеральних речовин. Такій страві властиве соковите та ніжне м'ясо. Вживати можна без обмежень.

Із рубаної риби готують масу для кнелів і котлетний фарш. При приготуванні на пару не має протипоказань.

Вводячи в раціон скумбрію, ми не тільки забезпечуємо свій організм фізіологічно повноцінним харчуванням. Але попереджаємо або ліквідуємо багато захворювань. Це ідеальна риба, щоб зберегти наш мозок ясним до старості.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода шліфованого рису Користь і шкода шліфованого рису
Рис - злакова культурна рослина, яка є основним продуктом харчування для багатьох народів Південно-Східної Азії та...
16.04.25
0
0
Чай із корицею: чим корисний і чим шкідливий Чай із корицею: чим корисний і чим шкідливий
З настанням холодів людський організм потребує періодичної підтримки, щоб стійко протистояти різним вірусам і...
16.04.25
0
0
Користь і шкода журавлини для організму Користь і шкода журавлини для організму
Журавлина - найцінніше джерело вітамінів і мінералів. Згідно з літописами ще в Київській Русі її використовували в...
16.04.25
0
0
Користь і шкода чаю з м'ятою для організму людини Користь і шкода чаю з м'ятою для організму людини
Чай вважається найдавнішим напоєм на нашій землі. Раніше його використовували тільки як розслаблювальний і...
16.04.25
1
0