Користь і шкода журавлини для організму

Журавлина - найцінніше джерело вітамінів і мінералів. Згідно з літописами ще в Київській Русі її використовували в лікувальних цілях місцеві знахарі. У наш час офіційна медицина також визнає корисні властивості цього продукту. Нижче буде описано основні корисні властивості журавлини, а також у яких випадках від її вживання варто утриматися.
Із чого складається журавлина
Ця червона, кисла ягода дозріває, починаючи з середини осені, і має дуже низьку калорійність лише 29 ккал на 100 г продукту. Сучасні дієтологи називають журавлину «суперфудом» завдяки її багатому вітамінно-мінеральному складу.
У ягоді практично немає жирів і білка, а вуглеводи представлені в невеликій кількості у вигляді глюкози і фруктози в моно- і дисахаридній формах. Водночас вона багата на воду, органічні кислоти (щавлева, бурштинова, хінна, яблучна, лимонна), золу, флавоноїди та катехіни.
Вітамінний склад вражає уяву своєю різноманітністю. У великій кількості присутній вітамін С, тому журавлина так незамінна в період застуд та епідемій. У ягоді міститься майже весь спектр вітамінів групи В, вітамін РР, К1 і А.З мінеральних речовин найбільшу цінність для здоров'я становлять калій, хром, кальцій, срібло, залізо, олово, мідь, молібден, цинк, йод, а також магній і фосфор.
У чому користь ягоди
Журавлина застосовується в багатьох випадках з лікувальною метою. Найяскравіше проявляються її такі властивості:
- Підвищення імунітету. Регулярне приймання жмені ягід сприяє зміцненню місцевого і загального імунітету.
- Прискорює одужання в разі ГРВІ, зменшує біль у горлі та знижує температуру тіла. Усе це відбувається завдяки великій кількості вітаміну С і біофлавоноїдів.
- Володіє вираженими антибактеріальними властивостями, особливо щодо кишкової палички і хелікобактер пілорі. Тому при гастриті з низькою кислотністю і частих сечостатевих інфекціях лікарі радять, у додаткових лікувальних цілях, їсти свіжу журавлину з цукром.
- Покращує зовнішній вигляд шкірних покривів, зміцнює волосся і нігті, омолоджує завдяки посиленому виробленню еластину і колагену.
- Завдяки високому вмісту харчових волокон у своєму складі сприяє м'якому очищенню кишківника в разі закрепів.
- Призводить до легкого сечогінного ефекту, що сприяє зменшенню набряклості тканин і зниженню тиску крові при гіпертонії. А також вимиває солі з нирок, що є профілактикою сечокам'яної хвороби.
- Ягоди зміцнюють судинну стінку, перешкоджаючи утворенню атеросклеротичних бляшок.
- Володіють розріджувальною дією крові, що вкрай корисно в разі тромбофлебіту і підвищеної в'язкості крові.
- Підвищує фізичну витривалість організму.
- Підсилює дію антибактеріальних препаратів.
- Також відзначено позитивний вплив продукту при головних болях і зниженні загального тонусу.
- У складах народної медицини використовується як протипухлинний засіб.
Чи можна вживати журавлину вагітним і дітям
Під час вагітності організм жінки стикається зі зниженням імунітету і, як наслідок цього, підвищується частота різних інфекцій.
Найчастішою недугою в цьому періоді є цистити і пієлонефрити, а також ГРЗ.
Ягоди перешкоджають прикріпленню кишкової палички до клітин сечових шляхів, що значно знижує частоту циститів і уретритів. А загальнозміцнювальні властивості на імунітет перешкоджають частим респіраторним хворобам.
Найкорисніше вживати журавлину вагітним у вигляді морсу або свіжі ягоди в перетертому вигляді з цукром.
Дітям до трьох років журавлину вживати не рекомендують у зв'язку з можливою алергічною реакцією організму на цей яскраво забарвлений продукт. А ось діткам старшого віку бажано давати вводити журавлину в складі випічки та інших десертах, а також у вигляді морсу. Ця ягода буде чудово підвищувати імунітет, і покращувати апетит дитини.
Коли журавлина шкідлива
Незважаючи на загальну користь продукту, іноді бувають випадки, коли не варто вживати цю ягоду. До таких моментів відносять:
- Виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Гастрит із підвищеною кислотністю.
- Карієс і підвищена чутливість емалі зубів.
- Алергія на журавлину.
Високий вміст кислот у продукті може спровокувати загострення виразкової хвороби та гастриту, а також негативно позначитися на стані зубів.
Алергія на журавлину може проявитися у вигляді кропив'янки - червоні сверблячі плями або набряку Квінке - набряку губ і горла.
Використання журавлини з метою профілактики
Як профілактику журавлину можна вживати в складі десертів, випічки, морсу і настоїв, а також у свіжому протертому вигляді з цукром або медом. Останній засіб не тільки добре підвищує імунітет, а й швидко відновлює сили організму після тривалого фізичного напруження.
Журавлина в лікувальних цілях
Є багато народних засобів для лікування різних недуг за допомогою цього продукту. Найефективнішими будуть:
- У разі запалення сечового міхура та нирок рекомендується вживання журавлинного соку по 30 мл тричі на день протягом 10-14 днів.
- Для швидкого відновлення організму після хвороби або підвищених навантажень слід їсти по столовій ложці журавлини, змішаної з медом, щоранку тиждень або пити розбавлений водою сік.
- Як додатковий засіб для зниження тиску можна використовувати відвар ягоди. Для цього в емальовану каструлю кладуть півкілограма журавлини та склянку цукру, заливають такою самою кількістю води, що й цукру. Потім кип'ятять на вогні нижче середнього 10 хвилин. Після чого остуджують і проціджують, розбавляють водою один до одного. Приймають по 250 мл тричі на день тривало.
- У разі діабету широко застосовують такий засіб - жменю ягід заливають склянкою гарячої води та настоюють протягом години, після чого приймають двічі на день по 50-60 мл на постійній основі.
Журавлина є багатим джерелом корисних для здоров'я речовин, прекрасно вписується в рецепти безлічі смачних і корисних страв, широко використовується у фітотерапії.
Але все ж при деяких хворобах шлунка і кишечника ягоди їсти небажано, тому перед тим як активно вживати цей продукт слід попередньо проконсультуватися з лікарем.



