Полуниця чи малина - що корисніше та краще їсти

Малина та полуниця - одні з найпопулярніших ягід у літній сезон. Кожна з них наділена вітамінами, мікроелементами, мінералами. Тому вживаючи сезонну малину та полуницю, можна підвищити імунітет, отримати задоволення від приємного смаку ягід. Взимку вони теж доступні, хоч і в замороженому вигляді, але користі від з'їдання свіжої малини та полуниці набагато більше. Вживати ці ягоди слід обережно, оскільки вони можуть завдати шкоди організму.
Що це
Полуниця - ягода насичено-червоного кольору, шкірка якої має насіння. Купувати її можна цілий рік: полуниця вирощується в теплиці, але максимум користі принесе ягода, зібрана на відкритому ґрунті. Період збору - червень, липень. У полуниці присутні такі речовини:
- Вітаміни: А, групи В, С.
- Кислоти: яблучна, лимонна, фолієва.
- Клітковина.
- Вуглеводи (фруктоза, сахароза) - 12%.
- Мінерали: фтор, мідь, залізо, калій, магній, мідь, марганець.
- Рибофлавін.
- Рутин.
У насінні присутні жири, білки, крохмаль. У полуниці калорійність становить 30 одиниць на 100 г. На зиму роблять заготовки у вигляді варення, але більше користі організму принесе саме свіжа ягода.
Малина - ягода насичено-рожевого кольору, період збору якої складають літо і рання осінь. Крім звичного рожевого, є чорні та жовті сорти. Крім ягід, у їжу вживають сушене листя, оскільки всі вони приносять користь. Популярне варення, приготоване з малини, що успішно бореться із застудою в холодну пору.
Склад малини - це:
- Вітаміни: А, групи В, Е, РР, С.
- Мікроелементи: мідь, залізо, цинк, калій, кобальт, кальцій, магній, мідь.
- Природний аспірин.
- Фруктоза.
- Глюкоза.
- Сахароза.
Калорійність малини становить 46 одиниць на 100 г.
Користь полуниці
Завдяки багатству речовин, які позитивно впливають на людський організм, полуницю варто вживати, щоби:
- Підвищити імунітет. Ягода суттєво знижує ризик застудних захворювань, особливо у тих, хто зловживає курінням, має інші шкідливі звички.
- Підтримати нормальну вагу. Калорійність полуниці низька, тому її можна їсти на дієті, покращуючи обмін речовин. Ягода майже не має білків і жирів, а вуглеводів у ній мало.
- Позбутися шкірних захворювань. Полуниця незамінна при виразках, нагноєннях або екземах.
- Покращити зовнішній вигляд шкіри. Полуницю активно використовують у косметології: маски на її основі роблять обличчя оксамитовим, розгладжують мімічні та вікові зморшки, позбавляють пігментних плям.
- Зробити профілактику захворювань нирок і печінки, шлунково-кишкового тракту. Ягода очищає кишечник: для цього достатньо використовувати відвар, заварений на сушених або свіжих плодах.
- Покращити пам'ять, роботу мозку.
- Наситити організм кальцієм, зміцнити опорно-руховий апарат, зубну емаль.
- Нормалізувати баланс солей в організмі.
- Усунути судоми м'язів.
- Поліпшити травлення, підвищити апетит.
Особливо корисною буває вирощена на відкритому ґрунті пізня полуниця, оскільки велика ймовірність, що ранні плоди ввібрали різні добрива. Не потрібно давати дітям ранню полуницю. На добу дорослий може з'їсти 500 г плоду, дитина - 100 г.
Користь малини
Фрукт приємний на смак, чудово втамовує спрагу. Але його позитивний вплив на організм цим не обмежується. Малина допомагає:
- Побороти різні запальні процеси в організмі. Плоди незамінні в разі застудних хвороб, кашлю, що супроводжується високою температурою.
- Впоратися з блювотою.
- Знизити жар, яким супроводжуються застудні захворювання, а також хвороби горла, легенів, інших органів.
- Провести потогінний ефект.
- Зупинити кровотечі.
- Поліпшити стан шкіри. Малина тонізує шкірні покриви, тому в косметології розробляються на її основі різні маски.
- Впоратися зі стресом або депресією.
- Покращити стан при серцево-судинних захворюваннях. Оскільки малина видаляє піт, разом із ним виводяться солі з організму, тому артеріальний тиск знижується. Ягода рекомендується при анемії, тахікардії.
- Боротися з безпліддям або імпотенцією. Ягода успішно лікує аденому передміхурової залози.
- Попередити атеросклероз, ниркові та шлунково-кишкові захворювання. Малина виводить небажаний холестерин з організму.
- Вивести з організму зайву рідину.
Протипоказання до вживання ягід
Що стосується полуниці, її необхідно з'їдати окремо від інших страв. Подібно до багатьох фруктів і ягід вона спричиняє бродіння в кишечнику, тому тим, хто має проблеми з його функціонуванням, варто бути обережним. У полуниці вже достатньо вуглеводів, але є любителі вживати її з цукром - робити цього не рекомендується, оскільки замість користі можна завдати шкоди.
Ягода в надлишку має фруктові кислоти, її вживання негативно відобразиться на стані шлунка. Як інші фрукти, полуниця здатна викликати алергію. Її потрібно їсти обережно за хвороб серця і судин: ягода в надмірній кількості підвищує тиск.Зловживаючи малиною, можна викликати діарею, посилити жовчнокам'яну хворобу, гастрит, подагру, виразку 12-палої кишки. Ягоду забороняють вагітним через її здатність спровокувати передчасні пологи. Також плоди викликають алергію.
Що корисніше
Щодо вмісту корисних речовин обидві ягоди рекомендовані до вживання, вони позитивно впливають на роботу органів і систем. Основна відмінність між полуницею та малиною - їхній смак, тому на першому плані стоять смакові вподобання. Для більшості людей малина асоціюється з протизастудними природними ліками, тому її плоди, листя активно заготовляють через високий вміст у них природного аспірину. А полуницею успішно зміцнюють стінки судин, потроху знижують тиск.
Однак алергікам, тим, у кого підвищена шлункова кислотність, потрібно обережно вживати плоди. Тут слід обирати, що принесе меншу шкоду - малина чи полуниця. Щоб упевнитися в можливості їх з'їдати, варто проконсультуватися в лікаря.



