Чорна малина - корисні властивості та шкода
У садівництві малина дуже популярна, завдяки своєму смаку. Найчастіше на городах можна зустріти тільки червоний вид. Однак існує також чорний сорт. Найпоширеніший вид - Кумберленд, оскільки він найкраще пристосований до кліматичних умов у середній смузі. Така малина мала широке поширення, але її популярність затьмарила ожина.
Деякі навіть плутають ці ягоди, оскільки вони практично однакові зовні. Сорт має іншу назву - ожиновикоподібний. Чорна малина набагато корисніша за класичну червону та ожину разом узяті.
Чорна малина
Батьківщиною цього сорту є Північна Америка. У Росії ожиновикоподібна малина з'явилася відносно недавно, і зустріти її можна лише у малої кількості садівників. У Європі ягода дуже популярна.
Чорна малина, на відміну від червоної, не дає кореневих придатків, тому догляд за нею простіший.
Плоди на смак солодкі без кислоти, трохи нагадують цукерки.
У чорного сорту калорійність вища (близько 72 ккал) Це пов'язано з високим вмістом вуглеводів. Її можна додавати в низькобілкові дієти (вуглеводні). При дотриманні низькокалорійної дієти, від ожиноподібного сорту краще відмовитися.Чим корисна ягода
За корисними властивостями чорна малина перевершує звичну всім червону ягоду та ожину. Вона містить:
- Вітаміни C, B1, B2, B5, B6, B9, A, PP, E, H.
- Залізо (його вміст набагато вищий, ніж в інших ягід), мідь, марганець, натрій, кальцій, йод, калій, фтор, селен, фосфор, цинк, кобальт, бор.
- β-ситостерин, клітковина, полісахариди, дубильні речовини.
Чорна малина має такі корисні властивості:
- Сприяє лікуванню застуди та грипу.
- Зміцнює імунну систему організму.
- Виводить радіонукліди та важкі метали з організму.
- Знижує рівень холестерину в крові.
- Знижує артеріальний тиск.
- Підвищує рівень гемоглобіну та кількість еритроцитів.
- Зміцнює стінки судин, покращує їхній стан.
- Бореться з недокрів'ям.
- Підтримує стан організму в нормі.
- Уповільнює процес старіння.
- Сприяє поліпшенню зору.
- Усуває проблеми шлунково-кишкового тракту (допомагає в разі закрепів).
- Знімає набряклість.
- Допомагає при схудненні (тільки у вуглеводних дієтах).
- Знижує ризик виникнення злоякісних пухлин.
- Підтримує тонус шкіри, звужує пори, прибирає жирність і омолоджує.
- Покращує стан нігтів і волосся, зміцнює коріння, сприяє росту.
- Підтримує жіноче здоров'я.
Особливо корисна чорна ягода навесні, коли людський організм потребує вітамінів.
Вживати страви та напої з чорної ягоди рекомендується в разі:
- Підвищеному артеріальному тиску (в деяких випадках, продукт може замінити медичні засоби, якщо регулярно його вживати, ефект діє тривалий час).
- Безпліддя, гінекологічних захворюваннях, проблемах із менструальним циклом (найкраще пити чай із ягід або листя, він знімає болі та спазми, нормалізує цикл).
- Застудних захворюваннях.
- Малокрів'ї.
- Алкогольному сп'янінні та похмільному синдромі (необхідно випити літр малинової води).
Жінкам у період вагітності дозволено вживання чорної малини, на відміну від червоної ягоди, яка частіше провокує алергію. Однак варто дотримуватися норми, не можна переїдати, інакше це погано позначиться на здоров'ї майбутньої дитини. У помірних кількостях продукт сприяє правильному розвитку плода. Дітям варто давати ожиновий сорт маленькими порціями, інакше є ризик появи алергії.
Можлива шкода
Вживання ягоди заборонено в разі:
- Алергічної схильності.
- Захворюваннях нирок.
- Виразці.
- Сечокам'яної хвороби.
- Гастрит.
Надмірне вживання може спровокувати алергію. На тілі з'являються червоні плями, шкіра починає свербіти. За будь-яких відхилень від норми рекомендується звернутися до лікаря.
Як вибирати та вживати продукт
Чорна малина після збору довго зберігає смак і аромат. Транспортування не шкодить її характеристикам, тому під час вибору можна не замислюватися про якість. Вистачить візуальної оцінки, рекомендується взяти плід і спробувати його на дотик. Збір листя проходить на початку літа, коли в ньому накопичується максимум вітамінів і мікроелементів. Найкраще збирати їх із молодих здорових рослин без пошкоджень. Сушать листя в сухому темному місці з хорошою циркуляцією повітря.
З ягоди можна зробити корисний чай. Його варто пити в разі застудних захворювань, хвороб горла, бронхіту та ангіни. Відвар із листя та плодів є гарним засобом для полоскання горла та порожнини рота. Він прибирає біль, першіння і знімає почервоніння. У разі ангіни особливо корисною є суміш із меду та ожиноподібного сорту. Цей виріб слід їсти з теплими напоями, як варення, а не додавати його в рідину, інакше мед втратить усі властивості.
Із плодів готують прохолодні напої, які добре освіжають у теплу пору року. Гурмани додають чорну малину в гарячі страви та фруктові салати. Плодами можна прикрасити морозиво або десерт.
Ягоду рекомендується вживати під час вуглеводних дієт. Нею можна замінити жирне, борошняне і солодке.
Чорна малина популярна в косметології. З її перемеленого листя роблять маску, яку наносять на обличчя і через деякий час змивають водою. Засіб допомагає при лікуванні прищів, акне та чорних цяток. Лосьйон бореться з підвищеною жирністю на обличчі. Відвари і настої корисні для жирного, сухого і комбінованого типів шкіри.Відваром промивають волосся - це зміцнює волосяні цибулини, прискорює ріст і зміцнює структуру.
Чорна малина дуже корисна для організму. У ній міститься висока концентрація вітамінів, мінералів і мікроелементів. За властивостями, вона перевершує класичну червону ягоду й ожину.
Регулярне вживання продуктів, виготовлених із додаванням ожиноподібного сорту, сприяє правильній роботі та розвитку організму. Застосовують плоди в різних галузях: під час лікування різного роду захворювань, у кулінарії, косметології.