Чорна малина - корисні властивості та шкода

Чорна малина - корисні властивості та шкода
Ягоди

У садівництві малина дуже популярна, завдяки своєму смаку. Найчастіше на городах можна зустріти тільки червоний вид. Однак існує також чорний сорт. Найпоширеніший вид - Кумберленд, оскільки він найкраще пристосований до кліматичних умов у середній смузі. Така малина мала широке поширення, але її популярність затьмарила ожина.

Деякі навіть плутають ці ягоди, оскільки вони практично однакові зовні. Сорт має іншу назву - ожиновикоподібний. Чорна малина набагато корисніша за класичну червону та ожину разом узяті.

Чорна малина

Батьківщиною цього сорту є Північна Америка. У Росії ожиновикоподібна малина з'явилася відносно недавно, і зустріти її можна лише у малої кількості садівників. У Європі ягода дуже популярна.

Чорна малина, що росте

Чорна малина, на відміну від червоної, не дає кореневих придатків, тому догляд за нею простіший.

Плоди на смак солодкі без кислоти, трохи нагадують цукерки.

У чорного сорту калорійність вища (близько 72 ккал) Це пов'язано з високим вмістом вуглеводів. Її можна додавати в низькобілкові дієти (вуглеводні). При дотриманні низькокалорійної дієти, від ожиноподібного сорту краще відмовитися.

Чим корисна ягода

За корисними властивостями чорна малина перевершує звичну всім червону ягоду та ожину. Вона містить:

  • Вітаміни C, B1, B2, B5, B6, B9, A, PP, E, H.
  • Залізо (його вміст набагато вищий, ніж в інших ягід), мідь, марганець, натрій, кальцій, йод, калій, фтор, селен, фосфор, цинк, кобальт, бор.
  • β-ситостерин, клітковина, полісахариди, дубильні речовини.

Чорна малина має такі корисні властивості:

  • Сприяє лікуванню застуди та грипу.
  • Зміцнює імунну систему організму.
  • Виводить радіонукліди та важкі метали з організму.
  • Знижує рівень холестерину в крові.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Підвищує рівень гемоглобіну та кількість еритроцитів.
  • Зміцнює стінки судин, покращує їхній стан.
  • Бореться з недокрів'ям.
  • Підтримує стан організму в нормі.
  • Уповільнює процес старіння.
  • Сприяє поліпшенню зору.
  • Усуває проблеми шлунково-кишкового тракту (допомагає в разі закрепів).
  • Знімає набряклість.
  • Допомагає при схудненні (тільки у вуглеводних дієтах).
  • Знижує ризик виникнення злоякісних пухлин.
  • Підтримує тонус шкіри, звужує пори, прибирає жирність і омолоджує.
  • Покращує стан нігтів і волосся, зміцнює коріння, сприяє росту.
  • Підтримує жіноче здоров'я.

Особливо корисна чорна ягода навесні, коли людський організм потребує вітамінів.

Чорна малина в руках

Вживати страви та напої з чорної ягоди рекомендується в разі:

  1. Підвищеному артеріальному тиску (в деяких випадках, продукт може замінити медичні засоби, якщо регулярно його вживати, ефект діє тривалий час).
  2. Безпліддя, гінекологічних захворюваннях, проблемах із менструальним циклом (найкраще пити чай із ягід або листя, він знімає болі та спазми, нормалізує цикл).
  3. Застудних захворюваннях.
  4. Малокрів'ї.
  5. Алкогольному сп'янінні та похмільному синдромі (необхідно випити літр малинової води).

Жінкам у період вагітності дозволено вживання чорної малини, на відміну від червоної ягоди, яка частіше провокує алергію. Однак варто дотримуватися норми, не можна переїдати, інакше це погано позначиться на здоров'ї майбутньої дитини. У помірних кількостях продукт сприяє правильному розвитку плода. Дітям варто давати ожиновий сорт маленькими порціями, інакше є ризик появи алергії.

Багато свіжої чорної малини

Можлива шкода

Вживання ягоди заборонено в разі:

  • Алергічної схильності.
  • Захворюваннях нирок.
  • Виразці.
  • Сечокам'яної хвороби.
  • Гастрит.

Надмірне вживання може спровокувати алергію. На тілі з'являються червоні плями, шкіра починає свербіти. За будь-яких відхилень від норми рекомендується звернутися до лікаря.

3 ягоди

Як вибирати та вживати продукт

Чорна малина після збору довго зберігає смак і аромат. Транспортування не шкодить її характеристикам, тому під час вибору можна не замислюватися про якість. Вистачить візуальної оцінки, рекомендується взяти плід і спробувати його на дотик. Збір листя проходить на початку літа, коли в ньому накопичується максимум вітамінів і мікроелементів. Найкраще збирати їх із молодих здорових рослин без пошкоджень. Сушать листя в сухому темному місці з хорошою циркуляцією повітря.

З ягоди можна зробити корисний чай. Його варто пити в разі застудних захворювань, хвороб горла, бронхіту та ангіни. Відвар із листя та плодів є гарним засобом для полоскання горла та порожнини рота. Він прибирає біль, першіння і знімає почервоніння. У разі ангіни особливо корисною є суміш із меду та ожиноподібного сорту. Цей виріб слід їсти з теплими напоями, як варення, а не додавати його в рідину, інакше мед втратить усі властивості.

Із плодів готують прохолодні напої, які добре освіжають у теплу пору року. Гурмани додають чорну малину в гарячі страви та фруктові салати. Плодами можна прикрасити морозиво або десерт.

Ягоду рекомендується вживати під час вуглеводних дієт. Нею можна замінити жирне, борошняне і солодке.

Чорна малина популярна в косметології. З її перемеленого листя роблять маску, яку наносять на обличчя і через деякий час змивають водою. Засіб допомагає при лікуванні прищів, акне та чорних цяток. Лосьйон бореться з підвищеною жирністю на обличчі. Відвари і настої корисні для жирного, сухого і комбінованого типів шкіри.

Відваром промивають волосся - це зміцнює волосяні цибулини, прискорює ріст і зміцнює структуру.

Чорна малина дуже корисна для організму. У ній міститься висока концентрація вітамінів, мінералів і мікроелементів. За властивостями, вона перевершує класичну червону ягоду й ожину.

Регулярне вживання продуктів, виготовлених із додаванням ожиноподібного сорту, сприяє правильній роботі та розвитку організму. Застосовують плоди в різних галузях: під час лікування різного роду захворювань, у кулінарії, косметології.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0