Форель - користь і шкода для організму

Форель - користь і шкода для організму
Риба та морепродукти

Форель - це представник червоної риби сімейства «лососевих». Ця прісноводна риба мешкає далеко не у всіх водоймах Росії та світу. Червоне м'ясо цієї риби дуже смачне, тому має велику кулінарну цінність. Ікра «лососевих» помаранчево-червоного кольору славиться по всьому світу і вважається делікатесом.

Форель - що це за риба

Назву «Форель» дають кільком видам риб, із сімейства лососевих. Вони мають деякі загальні ознаки:

  • Коротка й усічена морда.
  • Плавці містять однакову кількість променів, які не схожі на інших лососевих.
  • У цього виду особливим чином розташовані зуби.
  • І інші ознаки, які можуть виявити тільки фахівці.

Цей вид риб живе в абсолютно різних умовах, через це в них буває різне забарвлення. Колір їхнього тіла має маскувальні функції і змінюється залежно від середовища, в якому вони мешкають. Якщо особина нещодавно припливла з моря, то вона має сріблястий відтінок, а у озерних мешканців на тілі видніються більш яскраві кольори. Боки зазвичай жовті, спина має оливковий відтінок.

Плями на тілі бувають сірими, чорними, білими, а також червоними. Зустрічаються особини з однорідно темним забарвленням. А іноді ці риби бувають дуже світлими. Їхні кольори змінюються залежно від пори року, кольору дна водойми, їжі.

Цю червону рибу можна готувати найрізноманітнішими способами: варити, смажити, запікати і так далі. У цій рибі міститься багато корисних мікроелементів і вітамінів.

Свіжа форель

Корисні властивості форелі

Мікроелементи, що містяться в форелі, благотворно впливають на різні функції організму: на білковий, а також жировий обмін речовин, утворення еритроцитів та інші процеси.

  • Форель багата на поліненасичені жирні кислоти. Організм людини сам такі кислоти (їх називають Омега-3) не відтворює, тому необхідно обов'язково вживати їх у їжу. У результаті застосування Омега-3 можна уникнути виникнення депресії. Також поліненасичені кислоти мають протизапальну дію та зменшують ризик виникнення ревматизму, як і хвороб серця, а також зменшують ризик виникнення ревматизму. Ще Омега-3 корисні для мозку. Достатньо однієї-двох порцій форелі на тиждень, щоб отримати необхідну кількість таких цінних для організму речовин.
  • У цьому продукті є ретинол - вітамін, що благотворно впливає на зір, волосся, кістки, зуби, шкіру та імунні процеси організму і загальмовує процес старіння.
  • На стан мозку і кісток корисний вплив чинить фосфор, що міститься в цій рибі. Крім цього, фосфор є джерелом сил і припливу бадьорості для організму.
  • Форель є джерелом вітаміну D, який дає змогу поліпшити стан шкіри, допомагає засвоєнню фосфору, а також важливого для організму кальцію.
  • Вищезазначена риба у великій кількості містить водорозчинний вітамін кобаламін, який має велике значення в правильній роботі нервової системи. У разі його нестачі, можливі негативні зміни в організмі.
  • Ця представниця лососевих прекрасно підходить для людей, які намагаються схуднути, адже її калорійність на 100 грамів становить близько 89 Ккал.

Форель на тарілці

У цій рибі виявлено великий вміст амінокислот:

  • Лізин, ця амінокислота забезпечує міцність і еластичність кровоносних судин і зв'язок. Завдяки лізину відбувається регенерація тканин і ріст організму. За допомогою лізину виробляються ферменти. При застосуванні цієї амінокислоти можна зменшити ризик настання інфарктів та інсультів, а також атеросклерозу та остеопорозу.
  • Лейцин запобігає появі втоми, захищає клітини м'язів від розпаду, зменшує концентрацію цукру в крові, допомагає загоєнню ран, посилює імунну систему.
  • І інші амінокислоти, що благотворно впливають на організм.

Приготування форелі

Можлива шкода при вживанні форелі

  • Протипоказанням до надмірного застосування цього продукту є присутність хронічних хвороб печінки, шлунково-кишкового тракту, а також виразки шлунка.
  • У річковій рибі багато паразитів, у зв'язку з цим шкода може бути від недостатньої теплової обробки форелі.
  • Іноді в цій рибі може міститися ртуть, небезпечна для всіх і особливо для вагітних, через те що може спровокувати отруєння плода.
  • У разі надлишку ретинолу, що міститься в цьому продукті, може статися отруєння організму. За такої інтоксикації можливі: нудота, збільшення печінки, головний біль та інші симптоми.
  • Не рекомендується вживати таку рибу в разі алергії.
  • Якщо форель морська, то не варто її готувати разом із головою, у ній можуть міститися шкідливі речовини, що накопичилися у воді, де жила риба.

Дещо про приготування форелі

Цей вид лососевих застосовується в дієтичному і не тільки харчуванні. Потрібно за можливості використовувати охолоджену, а не заморожену рибу. Страви з червоної риби є майже у всіх кухнях світу. Найчастіше її запікають, а також варять і смажать. Цей продукт дуже жирний, завдяки цьому особливо смачними виходять страви з нього на грилі. Добре поєднуються з фореллю лимон, імбир, а також зелень.

При приготуванні страв східної кухні червоне м'ясо - це один з інгредієнтів для виготовлення ролів, суші, а також різних рагу, супів. На Кавказі його подають із соусом із граната. В Америці заведено ретельно прожарювати цей продукт, а в Японії форель готують не довго, і їдять майже сирою. У європейських країнах перед приготуванням м'ясо червоної риби маринують у спеціях, а потім запікають у грилі або смажать на барбекю.

З міцними алкогольними напоями часто вживають солону рибу, а з вином і пивом - копчену.

Форель у тарілці

Цікаві факти

  1. Місцем проживання цих лососевих є: моря, озера, річки та струмки. Райдужна форель живе спочатку в морі, а потім перепливає в річку.
  2. Коли райдужна форель знаходиться в океані, вона називається сьомгою.
  3. Відмінною особливістю цієї риби є те, що вона не може жити в брудній воді. Якщо у водойму потрапляють шкідливі речовини, то ця риба гине. Цією особливістю користуються люди для перевірки якості води.
  4. У самки голова менша, ніж у самця, а тіло - навпаки, більше.
  5. Учені виявили, що якщо часто їсти цю рибу, то менша ймовірність обгоріти на сонці.
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода
Інфрачервоне випромінювання широко використовується в медицині. Лампи з такою електромагнітною дією впроваджуються в...
20.03.25
0
0
Черемша: користь і шкода для здоров'я Черемша: користь і шкода для здоров'я
Черемша - трав'яниста рослина, що на вигляд нагадує цибулю. Вона і належить до роду цибулевих. У Росії та деяких...
20.03.25
1
0
Аспартам: користь і шкода добавки Аспартам: користь і шкода добавки
Часто люди, які сидять на будь-якій дієті, щоб не набирати калорій, використовують у їжу цукрозамінники. Однією з...
20.03.25
0
0
Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий
Магазинні солодощі та десертні пасти не вирізняються корисністю - вони містять різні консерванти, підсилювачі смаку,...
20.03.25
0
0