Форель - користь і шкода для організму

Форель - це представник червоної риби сімейства «лососевих». Ця прісноводна риба мешкає далеко не у всіх водоймах Росії та світу. Червоне м'ясо цієї риби дуже смачне, тому має велику кулінарну цінність. Ікра «лососевих» помаранчево-червоного кольору славиться по всьому світу і вважається делікатесом.
Форель - що це за риба
Назву «Форель» дають кільком видам риб, із сімейства лососевих. Вони мають деякі загальні ознаки:
- Коротка й усічена морда.
- Плавці містять однакову кількість променів, які не схожі на інших лососевих.
- У цього виду особливим чином розташовані зуби.
- І інші ознаки, які можуть виявити тільки фахівці.
Цей вид риб живе в абсолютно різних умовах, через це в них буває різне забарвлення. Колір їхнього тіла має маскувальні функції і змінюється залежно від середовища, в якому вони мешкають. Якщо особина нещодавно припливла з моря, то вона має сріблястий відтінок, а у озерних мешканців на тілі видніються більш яскраві кольори. Боки зазвичай жовті, спина має оливковий відтінок.
Плями на тілі бувають сірими, чорними, білими, а також червоними. Зустрічаються особини з однорідно темним забарвленням. А іноді ці риби бувають дуже світлими. Їхні кольори змінюються залежно від пори року, кольору дна водойми, їжі.
Цю червону рибу можна готувати найрізноманітнішими способами: варити, смажити, запікати і так далі. У цій рибі міститься багато корисних мікроелементів і вітамінів.
Корисні властивості форелі
Мікроелементи, що містяться в форелі, благотворно впливають на різні функції організму: на білковий, а також жировий обмін речовин, утворення еритроцитів та інші процеси.
- Форель багата на поліненасичені жирні кислоти. Організм людини сам такі кислоти (їх називають Омега-3) не відтворює, тому необхідно обов'язково вживати їх у їжу. У результаті застосування Омега-3 можна уникнути виникнення депресії. Також поліненасичені кислоти мають протизапальну дію та зменшують ризик виникнення ревматизму, як і хвороб серця, а також зменшують ризик виникнення ревматизму. Ще Омега-3 корисні для мозку. Достатньо однієї-двох порцій форелі на тиждень, щоб отримати необхідну кількість таких цінних для організму речовин.
- У цьому продукті є ретинол - вітамін, що благотворно впливає на зір, волосся, кістки, зуби, шкіру та імунні процеси організму і загальмовує процес старіння.
- На стан мозку і кісток корисний вплив чинить фосфор, що міститься в цій рибі. Крім цього, фосфор є джерелом сил і припливу бадьорості для організму.
- Форель є джерелом вітаміну D, який дає змогу поліпшити стан шкіри, допомагає засвоєнню фосфору, а також важливого для організму кальцію.
- Вищезазначена риба у великій кількості містить водорозчинний вітамін кобаламін, який має велике значення в правильній роботі нервової системи. У разі його нестачі, можливі негативні зміни в організмі.
- Ця представниця лососевих прекрасно підходить для людей, які намагаються схуднути, адже її калорійність на 100 грамів становить близько 89 Ккал.
У цій рибі виявлено великий вміст амінокислот:
- Лізин, ця амінокислота забезпечує міцність і еластичність кровоносних судин і зв'язок. Завдяки лізину відбувається регенерація тканин і ріст організму. За допомогою лізину виробляються ферменти. При застосуванні цієї амінокислоти можна зменшити ризик настання інфарктів та інсультів, а також атеросклерозу та остеопорозу.
- Лейцин запобігає появі втоми, захищає клітини м'язів від розпаду, зменшує концентрацію цукру в крові, допомагає загоєнню ран, посилює імунну систему.
- І інші амінокислоти, що благотворно впливають на організм.
Можлива шкода при вживанні форелі
- Протипоказанням до надмірного застосування цього продукту є присутність хронічних хвороб печінки, шлунково-кишкового тракту, а також виразки шлунка.
- У річковій рибі багато паразитів, у зв'язку з цим шкода може бути від недостатньої теплової обробки форелі.
- Іноді в цій рибі може міститися ртуть, небезпечна для всіх і особливо для вагітних, через те що може спровокувати отруєння плода.
- У разі надлишку ретинолу, що міститься в цьому продукті, може статися отруєння організму. За такої інтоксикації можливі: нудота, збільшення печінки, головний біль та інші симптоми.
- Не рекомендується вживати таку рибу в разі алергії.
- Якщо форель морська, то не варто її готувати разом із головою, у ній можуть міститися шкідливі речовини, що накопичилися у воді, де жила риба.
Дещо про приготування форелі
Цей вид лососевих застосовується в дієтичному і не тільки харчуванні. Потрібно за можливості використовувати охолоджену, а не заморожену рибу. Страви з червоної риби є майже у всіх кухнях світу. Найчастіше її запікають, а також варять і смажать. Цей продукт дуже жирний, завдяки цьому особливо смачними виходять страви з нього на грилі. Добре поєднуються з фореллю лимон, імбир, а також зелень.
При приготуванні страв східної кухні червоне м'ясо - це один з інгредієнтів для виготовлення ролів, суші, а також різних рагу, супів. На Кавказі його подають із соусом із граната. В Америці заведено ретельно прожарювати цей продукт, а в Японії форель готують не довго, і їдять майже сирою. У європейських країнах перед приготуванням м'ясо червоної риби маринують у спеціях, а потім запікають у грилі або смажать на барбекю.
З міцними алкогольними напоями часто вживають солону рибу, а з вином і пивом - копчену.
Цікаві факти
- Місцем проживання цих лососевих є: моря, озера, річки та струмки. Райдужна форель живе спочатку в морі, а потім перепливає в річку.
- Коли райдужна форель знаходиться в океані, вона називається сьомгою.
- Відмінною особливістю цієї риби є те, що вона не може жити в брудній воді. Якщо у водойму потрапляють шкідливі речовини, то ця риба гине. Цією особливістю користуються люди для перевірки якості води.
- У самки голова менша, ніж у самця, а тіло - навпаки, більше.
- Учені виявили, що якщо часто їсти цю рибу, то менша ймовірність обгоріти на сонці.



