Горбуша чи форель - що корисніше їсти

Горбуша чи форель - що корисніше їсти
Риба та морепродукти

Риба - це цінний продукт харчування, джерело білка, амінокислот і вітамінів. Відомо понад 30 тисяч видів, серед них особливо популярне сімейство лососевих. Яскравими представниками цієї породи є форель і горбуша. Вибрати між ними - не просте завдання.

Що це

Горбуша відома як морська риба, хоча й вирушає на нерест у прісну воду. Також як і найближча родичка, обирає холодні водойми, переважно в північних широтах. Особливістю риби є характерний горб на спині, від якого і пішла назва. Під час перебування в океані тіло риби вкрите сріблясто-сірою лускою з синім відливом на спині, під час нересту - забарвлення світлішає. Горбушу вважають наймасовішим представником роду лососевих.

Форель вважають прісноводною рибою. Але стверджувати це однозначно не можна. Срібляста красуня трапляється і в морській воді, і в гірських річках, струмках і озерах, віддає перевагу місцям холоднішим, не вище 20 градусів. Залежно від ареалу проживання і сезону забарвлення луски буває золотистим, сіруватим або оливковим. Найдоступнішою вважають райдужну форель, яку масштабно розводять на спеціалізованих фермах.

Використання горбуші та форелі

Горбушу популярною в кухарському мистецтві роблять поширеність і низька ціна. М'ясо в неї щільне та найменш жирне серед лососевих. З горбуші виходять смачні супи, солянки та юшка. Рибу запікають, смажать і тушкують, готують на грилі, використовують для начинки пирогів або пельменів, а також засолюють, маринують або коптять.

За вишуканий і ніжний смак форель люблять кулінари всього світу. В Японії її використовують для приготування сашимі, ролів або суші. На Кавказі рибу доповнюють пікантним гранатовим соусом. Смак червоного м'яса також підкреслюють лимон, імбир і зелень. Європейці вважають за краще запікати і готувати форель на грилі або барбекю. На Сході продукт їдять після мінімальної теплової обробки, а на Заході довго варять або смажать. Крім того, рибу солять, маринують і коптять.

Горбуша та форель

Корисні властивості Горбуші

Горбушу можна назвати постачальником легкозасвоюваного білка для організму, м'ясо багате на поліненасичені жири, вітаміни групи B. Містить кобальт, фосфор, йод та інші макро- і мікроелементи.

Корисні властивості цього представника лососевих важко переоцінити:

  • Зменшує ризик розвитку пухлин.
  • Нормалізує водно-сольовий баланс.
  • Покращує зовнішній вигляд шкіри та волосся, захищає нігті від розшарування, запобігає карієсу.
  • Має протизапальний ефект, запобігає аутоімунним захворюванням.
  • Перешкоджає утворенню тромбів, знижує в'язкість крові.
  • Зміцнює судини, насичує клітини киснем, підвищує гемоглобін, бере участь у регенерації внутрішньоклітинних структур.
  • Вирішує проблему дефіциту йоду, нормалізує роботу залоз внутрішньої секреції.
  • Бере участь в обмінних процесах, тим самим перешкоджаючи розвитку ожиріння.
  • Нормалізує діяльність центральної нервової системи, мозковий кровообіг.
  • Зміцнює кісткову тканину та мускулатуру.
  • Сприяє виробленню колагену.
  • Зменшує вміст цукру в крові.
  • Відновлює пошкоджені тканини.
  • Покращує травлення.

Склад горбуші містить у собі всі необхідні для нормальної життєдіяльності людини речовини. Горбушу рекомендують включати в раціон харчування не менше 2 разів на тиждень. Людям, які страждають від нестачі йоду, корисно збільшити споживання риби в 2 рази.

Під час вибору продукту дотримуються рекомендацій:

  1. У свіжої риби м'ясо рожевого кольору, червоні зябра, блискуча гладка луска і щільна шкіра.
  2. Хвіст і плавники без вад, очі - прозорі та опуклі.
  3. При натисканні на поверхні тушки вм'ятини не утворюються.

Горбуша

Корисні властивості форелі

М'ясо форелі насичене вітамінами, Омега-3 та амінокислотами. Макро- і мікроелементи здатні забезпечити людину необхідним запасом корисних речовин.

Вживання риби благотворно впливає на організм:

  • Виводить холестерин, нормалізує вміст цукру в крові, регулює виділення шлункового соку і водно-сольовий баланс.
  • Підвищує циркуляцію крові, підтримує діяльність серця і запобігає інфаркту міокарда.
  • Бере участь у розщепленні жирів, обміні речовин, синтезі гормонів;
  • Уповільнює появу вікових змін в організмі.
  • Підвищує тонус, знижує ризик появи стресу і депресії, стимулює розумову активність.
  • Виводить канцерогени, запобігає утворенню злоякісних пухлин;
  • Покращує стан шкіри, волосся, бореться з карієсом.
  • Зміцнює імунітет, захищає нервову та серцево-судинну системи.
  • Підтримує функції репродуктивної системи.
  • Нормалізує тиск.

Включати в меню цю рибу дієтологи радять до 4 разів на тиждень. Під час вибору форелі звертають увагу на свіжість, щоб отримати максимальну кількість корисних речовин. Нещодавно виловлена риба - слизька і пружна, має зябра рожевого відтінку. Каламутні очі - ознака тривалого зберігання. А неприродно яскравий колір м'яса свідчить про додавання хімічних барвників.

Форель

Шкода

Горбушу, незважаючи на цінність, рекомендують виключити з раціону харчування в таких випадках:

  • За індивідуальної непереносимості морепродуктів, йоду і фосфору.
  • При гострих захворюваннях печінки та шлунково-кишкового тракту.
  • У разі патології сечовидільної системи. Особливо це стосується солоної риби, яка спричиняє затримку рідини в організмі та появу набряків.

М'ясо форелі практично нешкідливе. Від риби слід відмовитися:

  • Вагітним і жінкам, які годують груддю, оскільки іноді риба може містити ртуть. Йдеться про мікроскопічну кількість, яка не завдасть шкоди здоров'ю дорослої людини, але здатна нашкодити ембріону.
  • За схильності до алергії.
  • У разі хронічних хвороб травного тракту або виразки шлунка.

Висновок

Корисні речовини, що містяться в горбуші, зміцнюють імунітет, захищають зуби від карієсу. У складі риби присутні кобальт і йод, необхідні при патологіях ендокринної системи. Цей морепродукт менш жирний, ніж форель, що дещо обмежує способи приготування. Смажена горбуша виходить сухою без майонезу або інших соусів, а це збільшує калорійність готової страви.

Форель містить необхідний комплекс мінералів і вітамінів, регулює обмінні процеси, знижує тиск. Розкриває смак за будь-якого способу приготування. Філе риби ніжне та пікантне, добре поєднується з іншими продуктами та різними соусами.

Ознайомившись із корисними властивостями горбуші та форелі, кожен може зробити власний вибір і сформувати меню відповідно до особливостей організму.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0