Що корисніше їсти овочі чи фрукти?

Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на роботу різних відділів організму, а також ці продукти слугують захистом від хвороб. Рівень вмісту цінних елементів різниться у двох видів продукції. Розібратися в тому, що корисніше, овочі чи фрукти, допоможе аналіз їхнього складу.
Про овочі та фрукти
У щоденний раціон здорової людини обов'язково повинні входити овочі та фрукти через високий вміст корисних і необхідних організму елементів. Загальна складова - клітковина. Цей елемент практично не перетравлюється, але під час потрапляння в кишківник нормалізує його роботу, покращує всмоктуваність, знижує ризик виникнення проблем зі стільцем. Завдяки відчуттю ситості, яке надає людині клітковина, вона з'їдає менше їжі, зменшуючи споживання калорій.
У плодів присутній пасивний лікувальний ефект - під час їхнього вживання хвороби минають швидше, адже енергетична і вітамінна база організму оновлюється. При взаємодії зі здоровим організмом ймовірність прояву симптомів і прогресії недуг знижується - нормалізується серцевий ритм, регулюється робота шлунково-кишкового тракту, знижується ризик розвитку раку, організм приходить у збалансований стан.
Користь овочів
Овочі сильно відрізняються один від одного за складом органічних і мінеральних компонентів. Поживні елементи:
- Рослинний білок. Білок являє собою матеріал для будівництва клітин в організмі людини. Міститься практично в будь-якій їжі, але його вміст у фруктах не такий високий, як в овочах. На відміну від тваринного білка, містить менше жиру, і, відповідно, менше калорій.
- Вуглеводи. Джерело енергії та можливість поліпшити стан клітин. Міститься у великій кількості в овочах. Отримання цього елемента стабільне з будь-якого продукту.
- Клітковина. Корисне насичення для судин, шлунка та кишківника.
- Вітаміни. Співвідношення різних груп органічних речовин відрізняється залежно від виду продукту. Солодкий перець, цвітна капуста, яблуко - лідери за вмістом вітаміну C. Морква, томат і зелень наповнять тіло каротином, який у кишечнику перетворюється на вітамін A. B можна знайти в редисці, зеленому горошку і квасолі.
- Крохмаль. Чергове джерело енергії, що міститься в бульбах і зернах.
Овочі позитивно впливають на організм при вживанні в групі різних найменувань. Різноманітність дасть змогу підтримати внутрішній баланс і здорове тіло.
Користь фруктів
При детальному аналізі складу плодів і метаморфоз речовин усередині них після обробки стає зрозуміло, що, що меншому впливу піддавалися плоди, то більше від них користі отримує людина. Якщо є вибір між свіжовичавленим соком і цілісним продуктом, то рекомендується вжити незайманий плід, оскільки сік не надасть достатньої кількості речовин. Правило стосується і будь-якої іншої обробки.
Щодо вмісту вітамінів між різними видами фруктів немає такої різкої відмінності, як між овочами.
Вміщені в плодах елементи, корисні для організму:
- Вітамін A. Міститься практично у всіх видах. Під час термічної обробки більша частина його пропадає. Високий вміст надає плоду жовтого або помаранчевого кольору. Дозволяє запускати синтез більшості гормонів.
- Вітаміни групи B. Розчинні сполуки, що впливають на метаболізм людини.
- Вітаміни C. Компонент, що забезпечує міцність тканин і хімічних сполук в організмі, дає змогу встановити міцні зв'язки. Міститься в невеликій кількості в кожному з видів плодів.
- Інші вітаміни. Фрукти тією чи іншою мірою містять усі види корисних органічних сполук, але решти найменувань набагато менше щодо інших продуктів.
- Мінерали. Мікроелементи, що підтримують тонус системи. Містяться у великій кількості у всіх видах фруктів.
- Клітковина. Незамінна складова плодів.
Органічні речовини беруть участь у кількох функціях внутрішньої системи людини. Їхній запас поповнюється за рахунок рослинної їжі. Нестача або надлишок елемента спричиняє проблеми.
У складі деяких різновидів відзначається збільшена кількість поліфенолів. Таку назву носять складні багатокомпонентні сполуки, що протидіють запаленням і зміщенню середовища клітин у кислий або лужний бік. У зовнішності ці компоненти проявляються, як такі, що омолоджують шкіру і надають бадьорого вигляду.
Ключовою умовою правильного вживання фруктів є різноманітність. Якщо постійно вживати тільки один різновид, то поступово кількість одних елементів перевищить норму, а в інших відчуватиметься нестача, і порушиться баланс мікроелементів.Протипоказання
Від більшості хвороб продукти з високим вмістом вітамінів уберігають людину, але для деяких індивідів вони можуть бути небезпечні або небажані через високий вміст активних речовин.
- Капуста - людям із гіпотиреозом або схильністю до нього.
- Помідори, диня, виноград - тим, хто страждає від виразки, гастриту.
- Яблука та черешня - схильним до повноти.
- Банани - людям із мігренню та хворобами судин.
- Редька і редис - людям із хворою печінкою.
- Цитрусові - з виразкою, діабетом, захворюванням нирок.
- Солодкі плоди - тим, хто страждає на цукровий діабет.
Під час відвідування фахівця людині буде оголошено докладний перелік продуктів, які не можна або небажано вживати. Його склад залежатиме від особливостей організму хворого.
Окремої згадки заслуговує алергія. Ця особливість організму спрямована на конкретний вид або групу продуктів, під час взаємодії з якими (вживання, вдихання запаху, пиття соку) виникають висипання і погіршується стан. Від таких продуктів теж доведеться відмовитися.
Що корисніше - овочі чи фрукти
З наданої інформації слід зробити висновок про те, що, без урахування додаткових чинників, овочі та фрукти однаково корисні для людини. Вибір робиться на основі особливостей організму, особистих уподобань і можливостей. Не варто робити вибір у бік однієї групи продуктів, повністю відмовляючись від іншої, адже запорука справжнього здоров'я - гармонійне й різноманітне харчування.
Продукти різного походження доповнюють один одного щодо впливу на організм. Не варто забувати і про тваринний білок - без регулярного вживання м'яса в організмі перестануть вироблятися речовини, що дають змогу засвоювати вітаміни та мінеральні речовини з рослинної їжі.



