Клітковина - користь і можлива шкода

Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково доведено, що регулярне вживання цієї речовини покращує багато функцій організму людини. Але ось про можливу шкоду її для здоров'я знають не всі.
Що таке клітковина
Харчові волокна, які містяться не тільки в овочах і фруктах, а й у багатьох інших рослинах, називаються клітковиною. Вони позитивно впливають на здоров'я людини за рахунок свого складу.
Ділиться на два види:
- Розчинна.
- Нерозчинна клітковина.
М'якоть фруктів і овочів іменується розчинною клітковиною, а шкірка - нерозчинною. Обидва типи дуже корисні.
У складі розчинної речовини міститься пектин, який в основному міститься в яблуках і моркві у великих кількостях. Пектин знижує рівень шкідливого холестерину в крові, сприяє зниженню глюкози, а також покращує травлення. Крім пектину, у складі міститься лінгін. Його можна отримати зі злакових, а також в овочах, які трохи полежали і стали перестиглими.
У нерозчинній міститься насамперед целюлоза. Вона здебільшого міститься в капусті, висівках, а також зеленому горошку. Користь целюлози зумовлена специфікою будови цієї речовини.
За своєю суттю ця сировина є рослинними волокнами. У ньому немає вітамінів і мінералів, але незважаючи на це користь для організму велика. У фруктах і овочах міститься або один, або інший вид клітковини, але найчастіше присутні вони обидва.
Користь для людини
Насамперед вона корисна для шлунково-кишкового тракту, оскільки завдяки особливій будові волокон і їхніх властивостей, цей продукт проходить стравоходом, розбухаючи та покращуючи перистальтику кишківника. Вживання її необхідне тим, хто страждає на хронічні закрепи, зокрема можна давати її дітям у віці з 2 років.
Розчинна сировина перетравлюється тривалий час, тому після вживання її в їжу, людина відчуває себе ситою дуже довго. У такому разі помітний ефект схуднення. Крім цього, товар має властивість всмоктувати цукор із крові, що незамінне для хворих на цукровий діабет.Висмоктує з кишківника шлаки й токсини, звільняє від металів в організмі. У процесі проходження стравоходом, вона всмоктує в себе рідину, тому разом із нею обов'язково вживати багато води. Переваги вживання:
- Поліпшення перистальтики кишківника.
- Зменшення жирових відкладень.
- Тривале відчуття ситості.
- Виведення токсинів.
- Зменшення цукру в крові.
- Зменшення кількості холестерину.
- Допомагає в разі закрепів.
- Сприяє схудненню.
- Перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.
Багато клітковини міститься не тільки в овочах і фруктах, також її можна знайти в хлібобулочних виробах, виготовлених із борошна грубого помелу, зелені, висівках, ягодах і насінні. Усі ці продукти слід вживати у великих кількостях, оскільки в них міститься також безліч вітамінів і мікроелементів.
Калорійність низька, тому вживати її можна у великих кількостях, головне запивати водою.
Шкода
Занадто рясне вживання продукту також може завдати певної шкоди організму людини. У такому разі в людини можуть з'явитися закрепи, здуття живота, діарея. У разі споживання її без достатньої кількості води в шлунку і кишечнику можуть з'явитися неприємні відчуття, а також таке споживання може призвести до зневоднення організму.
Слід бути обережними тим, хто страждає на захворювання підшлункової залози, оскільки надмірне вживання цього продукту позначається на стані цього органу.
Як правильно вживати
Нині в магазинах можна знайти готовий варіант речовини. Така клітковина продається в переробленому вигляді в банці або пакеті. Її можна вживати по одній або кілька столових ложок на день, запиваючи водою або додаючи її в готові страви. З нею можна готувати безліч смачних і корисних страв. Так, наприклад, сирники, приготовані зі знежиреного сиру з клітковиною, можуть замінити звичайні калорійні сирники з манкою і борошном. У такому разі страва буде низькокалорійною і дуже корисною, особливо тим людям, які прагнуть схуднути.
Добре вживати в їжу такі продукти, які містять у собі клітковину, замість деяких. Наприклад, замість покупних соків у тетрапаках краще їсти фрукти та овочі в цілісному вигляді. Необхідно пам'ятати, що в натуральному вигляді будь-який продукт буде більш корисним для організму, ніж у переробленому. Тому слід уважно поставитися до вибору продуктів у своєму раціоні.
Вживаючи в їжу ті товари, які містять клітковину, слід пам'ятати, що ліпше розділяти прийом їжі на кілька разів. Не можна за один прийом вживати забагато клітковини, оскільки можлива поява метеоризму та закрепу або навпаки діареї.Для діабетиків буде корисним вживати її у великих кількостях, головне запивати необхідною кількістю води. Можна замінювати фруктами та овочами будь-які солодощі, приготувавши їх у духовці або на пару. Також смачно буде засушити фрукти, отримавши смачні та корисні солодкі закуски.
Для дітей буде корисним приймати клітковину, змішуючи її з йогуртом або кефіром, а також додаючи в кашу. Дітям, схильним до закрепів, буде незайвим прийом цього продукту щодня. Помічено, що за регулярного використання в дітей навіть із хронічними закрепами поліпшується травлення.
Клітковина дуже корисна для будь-якої людини, особливо для тих, хто страждає на різні ендокринні захворювання і патології шлунково-кишкового тракту. Вона звільняє організм від шлаків і токсинів, при цьому абсолютно не алергенна. Її можна приймати будь-яким людям, оскільки абсолютно немає протипоказань до застосування.
Головне пам'ятати, що вживати її можна тільки з великою кількістю води, оскільки вона має здатність вбирати в себе рідину, проходячи по кишечнику. Крім цього, не можна забувати про збалансоване харчування. Вживаючи в їжу продукти, що містять такий продукт, не можна ухилятися від споживання інших продуктів. Оскільки в цій сировині практично не містяться вітаміни та мінерали, то вживання в їжу інших товарів просто необхідне.



