Абрикос чи персик - що корисніше їсти?

Як і у всіх фруктах, в абрикосах і персиках міститься дуже багато корисних вітамінів і мікроелементів. І ні для кого не секрет, що завдяки фруктам людина заповнює дефіцит вітамінів у своєму організмі. У цьому і полягає їхня головна користь для здоров'я.
Чому не варто забувати їсти фрукти
Давно відомо, що фрукти займають важливу позицію в раціоні людини. Вони смачні та поживні і, незважаючи на те, що в них мало енергетичної цінності, все ж мають корисні властивості. Фрукти забезпечують людський організм важливими харчовими речовинами, що нормалізують обмін речовин.
В абрикосах і персиках міститься значна кількість корисних компонентів, мікроелементів і вітамінів, які мають сприятливий вплив на здоров'я й організм людини загалом.
Два фрукти - персик і абрикос - хоч зовні й схожі, але є суттєві відмінності у смаку, складі та ступені корисності.
Користь абрикоса
- Еліксир молодості. Для жителів гірських селищ Пакистану та Афганістану абрикос є одним із головних і важливих фруктів у раціоні харчування. Солодкий і багатий вітамінами цей чудовий фрукт став чудовою заміною солодощів. Згодом учені дійшли висновку, що довголіття пакистанських і афганістанських жителів залежить якраз від цього чудового фрукта.
- Зміцнює серце. Абрикос багатий на калій, від якого залежить стан судин і робота серця. Ці помаранчеві плоди сприяють зміцненню організму та кровоносної системи. А в сушеному вигляді у фруктах показники калію, заліза і бета-каротину збільшуються, з чого випливає, що курага нормалізує серцевий ритм і кровообіг.
- Комплекс вітамінів. Багаті великою концентрацією срібла, заліза, мінеральних солей, а також комплексом вітамінів А, групи В і С, абрикоси позитивно впливають на травну систему і на імунітет організму в цілому. Додатковим плюсом є вміст у фруктах інсуліну і поєднання кислот - лимонної, саліцилової, яблучної та винної. Таке зібрання корисних речовин надає плодам антиракову властивість. За результатами деяких досліджень це пояснюється наявністю каротину в абрикосових плодах.
- Вітамін B17 (лаетрил, або амигдалін). Цей вітамін міститься не в самих плодах, а в кісточках. За заявами американського вченого Едвард Гріффін вітамін B17 має лікувальні властивості, утворюючи захисне середовище від утворення ракових клітин.
- У сушеному вигляді ще поживніша. Сушені абрикоси містять у собі багато поживних речовин. У 100 грамах кураги міститься каротин 3,5 мг, вітаміни В1, В2, РР, С - 4 мг. У процентному співвідношенні також білок 5,2, вуглеводи 66, органічні кислоти 1,5, ніжна клітковина 3,2%. З огляду на все раніше перераховане, 100 г сушених плодів містять у собі 272 ккал. До того ж, у концентрованому вигляді плід багатий на мідь, нікель, марганець, титан, алюміній і багато інших корисних мікроелементів.
- Сприятливий вплив на мозок. Завдяки багатій наявності калію у своєму складі курага чинить позитивну дію на судини мозку і допомагає переносити нервово-емоційні перевантаження.
- Очищають кишечник. Прийнято вважати, що якщо розмочити 100 грамів сушених плодів, то вони можуть прекрасно впливати на роботу кишечника, очищаючи його від шлаків.
Користь персика
- Покращують травлення. Цей прекрасний фрукт вважається підходящим десертом після вживання жирної їжі, і не дарма, тому що він забезпечує стимуляцію роботи травного тракту. До того ж він допомагає швидше відчути відчуття ситості, не завантажуючи шлунок великою кількістю їжі.
- Низькокалорійний. Доповненням до здатності швидкого насичення, можна назвати і вміст невеликої кількості калорій. Один плід середнього розміру 125 г містить у собі близько 50 ккал. Завдяки цьому, це відповідний фрукт для перекусу під час ланчу або полудня.
- Зміцнення серця і судин. Калій і кальцій міститься в плодах у достатній кількості, що додає до персиків ще один плюс - позитивний вплив на кровоносну систему. Ці компоненти зміцнюють і відновлюють пошкоджені стінки судин. Це фрукт, який може запобігти розвитку атеросклерозу, завдяки своїй властивості гальмувати всмоктування холестерину і зменшувати його кількість у крові. А великий вміст заліза у складі корисний у разі недокрів'я.
- Нормалізує стан кісток і суглобів. Спільна робота кальцію і фосфору допомагає підтримувати здоровий стан опорно-рухового апарату. Корисні мінерали забезпечують насичення клітин необхідними вітамінами і структурними компонентами, що сприяє нормальній роботі обмінних процесів у кістковій і хрящовій тканинах.
- Здорова шкіра. Наявність у складі цього поживного фрукта таких фруктових кислот, як лимонна, яблучна і винна, прискорює оновлення шкіри. Відмерлі та тверді клітини шкіри відлущуються швидше і шкіра стає більш молодою та свіжою. До того ж персик насичує клітини шкіри достатньою кількістю вологи, що призводить до розгладження зморшок і запобігає їхній появі.
- Виводять зайві солі. Багаті вологою та біологічно активними речовинами персики виводять з організму зайві солі та токсини. Вони допоможуть у боротьбі з сечокам'яною хворобою і загалом поліпшать роботу нирок.
- Підвищують настрій. Персик має ще одну важливу властивість - підвищення тонусу і поліпшення настрою. Бадьорість і веселий настрій з'являються завдяки магнію, цукру і вітамінам, що містяться в цьому смачному фрукті.
Можливі протипоказання
Людям із цукровим діабетом варто обмежити себе у вживанні абрикосів і персиків, оскільки плоди багаті на вуглеводи і сахарозу. Ще одне протипоказання, що стосується цих двох фруктів - захворювання шлунково-кишкового тракту. Зловживання персиками та абрикосами може призвести навіть до діареї, гастриту та виразкової хвороби. Рекомендується їсти не більше 200 грамів на день і на ситий шлунок.
Любителям абрикосів, які страждають від хвороб печінки та щитоподібної залози, варто пам'ятати, що в цих фруктах міститься провітамін A і каротин, які за таких недуг не засвоюватимуться...
Але персики містять більше алергенів, ніж абрикоси. Надмірне споживання персиків може призвести до виникнення алергії, тому варто бути обережнішими з ними.
Де ж більше користі
Зрілий і соковитий персик, звісно, поєднує в собі багато плюсів, але абрикос менш алергенний, тому цілком на законних підставах може вважатися більш корисним фруктом. Корисні властивості абрикоса включають у себе:
- Вміст великої кількості калію, дефіцит якого позначатиметься на роботі серця і судин. У сушеному вигляді вміст калію і заліза ще більший, тому курагу рекомендовано вживати в разі анемії, а також вагітним жінкам.
- Омолоджувальний ефект завдяки комплексу вітамінів.
- Профілактика раку за рахунок каротину, лаетрилу, або амигдалина.
- Сприятливий вплив на мозок, за що спасибі потрібно сказати фосфору, калію і магнію, що містяться в куразі. Прийнято вважати, що 50 грамів сушених плодів на день покращують пам'ять.
- Очищення кишечнику та лікування закрепів.
Але не варто персик зчитувати з рахунків. У сезон рекомендується їсти персики особливо тим, хто страждає від остеохондрозу, остеопорозу, артритів і ревматизму. Ці соковиті плоди допоможуть полегшити боротьбу із сечокам'яною хворобою і зменшити кількість солей в організмі.
Так само можна іноді з'їсти один персик під час обіду або в перервах між щільними прийомами їжі. Не варто забувати людям із хворобами шлунка, що персик може негативно позначитися на їхньому здоров'ї. Тому їсти персики можна, але в міру.



