Калій - користь і можлива шкода для організму

Калій - користь і можлива шкода для організму
Ліки та добавки

Для підтримки здоров'я людському організму необхідні вітаміни та мінерали, які покращують функціонування систем органів. Однією з найважливіших речовин, потрібних організму людини, є калій.

Калій

Калій - це хімічний елемент, метал сріблясто-білого кольору. Є мінеральною речовиною.

Калій був відкритий у 1807 році англійським хіміком Гемфрі Деві. Вчений виділив калій із твердого їдкого калі KOH шляхом електролізу. У чистому вигляді речовина практично не зустрічається в природі. В організмі калій є третім мінералом за рівнем вмісту.

Калій

Калій міститься в багатьох фруктах і овочах, зелені, молочних продуктах, рибі, меді. Найбільшу кількість мінералу виявлено в бананах, абрикосах, авокадо, брюссельській капусті, цвітній капусті, броколі, шпинаті, помідорах.  Нестача речовини в організмі спостерігається рідко, оскільки вона міститься практично у всіх продуктах харчування. Добова потреба дорослої людини становить 2,5 г калію, вагітних жінок - 3,5 г. Спортсменам потрібно приблизно 5 г речовини на добу. У дітей і підлітків добова потреба розраховується за формулою - 20 мг речовини на кожен кілограм ваги.

У промисловості речовину у вигляді мінеральних сполук використовують у сільському господарстві та медицині. Калійні добрива необхідні для гарного росту і дозрівання рослин, а всім відома марганцівка - це перманганат калію (KMNO4), що має сильні антисептичні властивості.

Користь

  • Головна функція калію - підтримання нормального функціонування клітин організму. Це досягається за рахунок взаємодії калію і натрію, які регулюють водний баланс у клітинах. А клітини на 80% складаються з води і за дефіциту рідини починають зменшуватися в об'ємах і погано функціонувати.
  • Підтримує нормальну концентрацію і фізіологічні функції іншого мінералу - магнію. Обидві речовини нормалізують роботу серцевого м'яза і зміцнюють кровоносні судини, роблячи їх більш еластичними.
  • Регулює кров'яний тиск. Пацієнтам-гіпертонікам необхідно вживати їжу, багату калієм, оскільки науково доведено, що цей мінерал знижує тиск. Багато медичних препаратів для серця і тиску містять мінеральний комплекс, куди входять калій, магній та інші речовини.
  • Запобігає інсульту. Згідно з деякими науковими дослідженнями, щоденне вживання їжі, багатої на калій, знижує ризик виникнення інсульту майже в 2 рази. Мінерал необхідний для тих, у кого є неврологічні проблеми і схильність до інсульту.
  • Покращує діяльність головного мозку. Мінерал посилює проведення нервових імпульсів в організмі та передачу їх в іннервовані органи. Також він покращує постачання мозку киснем і глюкозою, завдяки чому людина відчуває ясність мислення, поліпшення пам'яті та уваги.
  • Необхідний для енергії та витривалості. Добова потреба спортсменів у калії вища, ніж у інших людей, оскільки більша частина мінеральних речовин виходить з організму разом із потом. За нестачі калію людина відчуває занепад сил, брак енергії.
  • Знижує ризик розвитку раку. У країнах, де жителі вживають велику кількість фруктів, овочів і зелені (тобто тих продуктів, у яких вміст калію високий) спостерігається знижена частота розвитку ракових пухлин.
  • За деякими даними, калій сприяє збереженню кальцію в кістках і запобігає деяким захворюванням опорно-рухової системи, наприклад, остеопорозу тощо.
  • Оскільки калій має діуретичну властивість, він сприяє виведенню зайвої рідини з організму і позбавленню від набряків. Також він регулює вміст в організмі солей і виводить їх разом із сечею.

Їжа з калієм

Шкода

Хоч би яким корисним був калій, але його надлишки в організмі призводять до гіперкаліємії. Симптомами захворювання є:

  • М'язова слабкість.
  • Зниження життєвого тонусу.
  • Порушення дихання.
  • Відчуття тривоги і страху.
  • Часте сечовипускання і постійне відчуття спраги.
  • Кишкові кольки.
  • Чергування закрепів і діареї.
  • Дратівливість і плаксивість.
  • Підвищена пітливість.

До гіперкаліємії призводить велике вживання медичних препаратів, що містять калій. Лікування захворювання здійснюють за допомогою введення різних медикаментів, що знижують рівень мінералу в плазмі крові, та діуретиків, які виводять надлишки калію із сечею.

Різна їжа з калієм

Як розпізнати дефіцит калію в організмі

Зворотний бік медалі - нестача калію в організмі або гіпокаліємія. Її можна розпізнати за такими симптомами:

  • Апатія.
  • Зниження життєвого тонусу і працездатності.
  • Швидка стомлюваність.
  • М'язова слабкість.
  • Безсоння.
  • Зниження імунітету.
  • Порушення роботи серця (аритмія, тахікардія, брадикардія).
  • «Стрибки» артеріального тиску.
  • Порушення дихання.
  • Сухість і лущення шкірних покривів.
  • Довге загоєння ран та інших пошкоджень.
  • Сухість і ламкість волосся.
  • Погіршення пам'яті та уваги.
  • Порушення травлення: запори, часті проноси, нудота, блювота.
  • Вугровий висип.
  • Підвищена активність сальних залоз.
  • Порушення засвоюваності глюкози в організмі (що призводить до розвитку цукрового діабету).

Оскільки деякі ознаки гіперкаліємії та гіпокаліємії схожі, то для встановлення правильного діагнозу необхідно здати кров на аналіз, щоб встановити вміст калію в плазмі крові.

Лікування гіпокаліємії проводять за допомогою введення в організм препаратів калію пероральним шляхом або у вигляді крапельниць.

До дефіциту калію призводять порушення в роботі нирок, нестача в раціоні продуктів, багатих на цей мінерал, надмірне вживання діуретиків і деякі порушення обміну речовин. Надмірне вживання чаю, кави, алкоголю, цукру, стреси та куріння погіршують всмоктування калію в організмі.

Калій - життєво важливий мінерал, необхідний для нормального функціонування майже всіх органів. Нестача речовин в організмі призводить до серйозних проблем зі здоров'ям, тому в раціоні обов'язково мають бути продукти, що містять калій у великій кількості. А з препаратами-діуретиками потрібно бути обережнішими, щоб не викликати гіпокаліємію.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0