Яка морква корисніша варена чи сира

Кожен хоч раз у житті чув про те, що в сирому вигляді продукти набагато корисніші. Термічна обробка, на думку багатьох людей, які активно опікуються своїм харчуванням, вбиває корисні речовини і вітаміни в овочах, ягодах і фруктах. Дослідники всього світу періодично перевіряють цю теорію на міцність то на одних, то на інших продуктах харчування. Морква не є винятком. Вона входить до раціону більшості жителів нашої планети, і тому питання про те, як отримати від неї велику користь для організму людини, - особливо важливе.
Звідки і коли
Морква - коренеплід, відомий ще з давніх часів. Стародавні греки та римляни споживали її так само як люди в сучасному світі. Навіть на стінах сумнозвісної Помпеї вчені виявили зображення пучків цього овоча.
Вважається, що сама рослина прийшла з Азії в Стародавні Країни, а в 16-18 столітті поширилася Європою. Звідти через епоху колонізації земель її привезли в Африку, Нову Зеландію та Австралію.
Поширення по світу стало дуже широким, оскільки у вирощуванні вона досить невибаглива. Сучасні кулінари здатні створити з моркви справжні шедеври, а без «засмажки» з морквою не стане варити суп практично жодна господиня. Стрункі ряди пухнастого бадилля моркви можна побачити практично на кожній дачній ділянці.
Свіже тільки на грядці
Не дивно, що морква набула такого поширення, адже зберігається вона доволі довго, а у свіжій чимало корисних властивостей:
- У коренеплоді містяться вітаміни групи В, С, РР, D і Е, а також магній, селен, мідь, бор, фосфор, калій, кальцій, сірка і хлор. За вмістом же вітаміну А вона перебуває на першому місці у світі.
- Доведено, що регулярне вживання свіжої моркви допомагає уповільнити процеси старіння організму.
- Вміст вітаміну К покращує згортання крові.
- Калій допомагає роботі серцево-судинної системи.
- Овоч допомагає зміцнювати зуби і кістки людини завдяки калію і фосфору в складі.
- Стан водного балансу в організмі підтримується за рахунок хлору.
- Великий вміст селену допомагає підтримувати імунітет.
- Фтор допомагає нормалізувати діяльність ендокринної системи.
- Моркву вводять у прикорм малюків одним із перших овочів, оскільки вона нормалізує кількість вітаміну D, необхідну для їхнього нормального розвитку.
- За рахунок своєї низькокалорійності вона рекомендується як дієтичний продукт.
- За рахунок великого вмісту клітковини морква допомагає очищати організм від шлаків і токсинів.
- Також свіжий овоч цінний вмістом органічних амінокислот, антоціанідинів, моносахаридів і біофлавонідів.
До речі, всі ці речовини в ще більшій кількості можна зустріти в морквяному бадиллі, однак порівняно з самим плодом воно, звісно, не таке приємне на смак.
Варене сирим не буває
Свіжа морквина хороша, проте здебільшого її прийнято вживати в готовому вигляді. У Росії особливо вона популярна в супах або салатах.
Як це не дивно, але доведено, що не всі корисні властивості моркви не випаровуються під час її варіння, а деякі навпаки посилюються. Відбувається все дуже просто. У процесі варіння морква втрачає в кількості клітковини та ліпідів, однак за рахунок цього починає краще засвоюватися організмом людини, а отже, в організм надійде більше вітамінів і мікроелементів.
До того ж у вареному вигляді вона посилює виділення шлункового соку, що сприяє кращому перетравленню й інших продуктів разом із нею.
Вченими доведено, що варена морква містить більше антиоксидантів і допомагає в профілактиці хвороби Альцгеймера та виникнення злоякісних пухлин. Варена морква також вважається дієтичним продуктом - 25 ККАЛ на 100 грамів.
А може все-таки шкідливо
Не завжди вживання моркви може принести користь. Якщо сильно перевищити денну норму, то можна отримати нудоту, запаморочення, втому і навіть висип.
Крім того моркву не рекомендується вживати, якщо в людини протікають гострі шлунково-кишкові захворювання, є хронічні хвороби печінки та в нирках було виявлено камені великих розмірів. При знаходженні в нирках великих каменів сечогінні властивості коренеплоду можуть призвести до закупорки ними каналів, а велику кількість бета-каротину буде важко переробити хворій печінці. У таких випадках вживання в їжу моркви має бути погоджено з лікарем.
Іноді люди помилково вважають, що шкоду може принести тільки сама морквина. Великі любителі овоча намагаються замінити її соком, проте він має такі ж протипоказання, як і сам коренеплід.
Не варто також забувати, що надмірне вживання моркви може призвести до алергічної реакції, і якщо не було виявлено алергії на сам овоч, то її може спричинити підвищена кількість одного з їхніх складових елементів. Дуже поширена в даному випадку алергія на перевищення вітаміну А в її складі.
Варена морква до всього іншого може також бути протипоказана тим, хто стежить за рівнем глюкози в крові і просто намагається стежити за цим показником з метою схуднення. Відварена вона має глікемічний індекс - 75, що відносить її до продуктів із високим вмістом глюкози.
Гризти чи не гризти
В якому вигляді вживати моркву вирішує кожен сам. Більший же відсоток за статистикою припадає на страви, де вона термічно оброблена.
Для людей, які дотримуються принципів здорового харчування моркву краще вживати у свіжому вигляді. У кулінарних книжках і на сторінках фуд-блогів можна зустріти чимало хороших рецептів салатів зі свіжою морквою.
Якщо людина не є палким шанувальником свіжого овоча, то необхідно отримувати її корисні властивості, додаючи до раціону супи та салати з вареною морквою. Однак не варто забувати про підвищений глікемічний індекс, який вона матиме в цьому разі.
У випадках, коли в раціоні не можна тимчасово додати супи та салати, а хрустіти голосно свіжою морквою незручно, наприклад, у польоті або поїздці в автобусі на тривалі відстані, тоді можна скористатися варіантом морквяного соку. Він не міститиме великої кількості клітковини, проте підтримає рівень необхідних вітамінів і допоможе імунітету.



