Арахіс, його користь і шкода для організму

Арахіс, його користь і шкода для організму
Горіхи

Горіхи - важлива складова раціону людини. Вони являють собою джерело корисних речовин і вітамінів. Арахіс є найдоступнішим видом горіхів, його можна зустріти в багатьох кондитерських виробах або навіть як головний інгредієнт деяких продуктів. Причина відносно низької вартості проста: арахіс легко культивувати. Наскільки він корисний і чи може завдати шкоди організму в разі надмірного вживання?

Що це таке

Строго кажучи, горіхом арахіс не є. Невелика рослина, яка дає ці плоди, належить до сімейства бобових. На відміну від добре знайомих гороху і квасолі, вона має цікаву властивість: до остаточної форми розвиваються тільки нижні зав'язі, схиляючись донизу до землі і поступово зариваючись у ґрунт. Уже там під захистом товстої сухої оболонки дозріває овальне насіння. Через цю особливість з'явилася друга назва арахісу - земляний горіх.

Одомашнення арахісу відбулося багато століть тому в Південній Америці. До наших часів дійшли його зображення, зроблені стародавніми індіанцями. Іспанські конкістадори залюбки запозичили корисну культуру й рознесли її по всьому світу, в кожну з численних південних колоній.

Арахіс росте

Рослина привабила їх зручністю зберігання і простотою обробітку - для багатого врожаю достатньо тривалого тепла і хорошої освітленості. Ба більше, як і інші представники бобових, арахіс збагачує бідні ґрунти азотом, тому може використовуватися як природне добриво.

Завдяки цій властивості та дешевизні виробництва він став воістину масовою культурою півдня США. З її допомогою фермери відновлювали землі плантацій, виснажені вирощуванням бавовни. Тоді ж до традиційного американського сніданку увійшла знаменита арахісова паста.

Користь арахісу

Арахіс можна знайти в будь-якому магазині і він користується широким попитом. Багато хто цінує його смакові якості. Його активно використовують вегетаріанці. Він навіть став національним продуктом деяких країн. Які корисні речовини є в арахісі?

  • Велика кількість рослинного білка. У 100 грамах арахісу міститься 26,3 г білка - понад чверть від усієї маси. Причому за ступенем засвоюваності та різноманітністю амінокислот він майже не поступається продуктам тваринного походження. Цей факт робить арахіс вкрай важливим для тих, хто відмовився від вживання м'яса та молока на користь рослинної їжі.
  • Ретельно дослідивши арахіс, вчені виявили в ньому антиоксиданти. Ці речовини позитивно впливають на здоров'я серцево-судинної системи та уповільнюють старіння організму.
  • Арахіс містить велику кількість вітамінів групи B, зокрема B9, більш відомий як фолієва кислота, і B6. Це означає, що регулярне вживання цих горіхів покращує психоемоційний стан, пам'ять, рівень гемоглобіну в крові, здоров'я шкіри, волосся та нігтів, а також запобігає розвитку виразки та гастриту.
  • Серед корисних мінералів, що містяться в арахісі, є кальцій, фосфор, магній, залізо, цинк, селен. Причому за кількістю фосфору він дасть фору будь-якій рибі - 350 мкг на 100 грамів, що становить третину добової норми людини.
  • Арахісу властивий великий вміст вітаміну E та ненасичених жирних кислот. Останні є важливими учасниками обмінних процесів. Регулярне вживання арахісу знижує ризик атеросклерозу судин і підвищує імунітет.
  • За даними деяких досліджень арахіс позитивно впливає на репродуктивну функцію - як у чоловіків, так і в жінок. Він здатний стимулювати вироблення гормонів, допомагати в боротьбі із запальними процесами статевої системи, підвищує лібідо і потенцію.

Свіжий арахіс

Шкода арахісу

У всьому потрібна міра - це стосується і продуктів харчування. При всій своїй користі арахіс має деякі недоліки.

  • Висока калорійність. Усі види горіхів є маленькими коморами поживних речовин. У них багато жирів, арахіс не є винятком. У 100 грамах міститься 600 ккал, майже третина від добового раціону звичайної людини. Дієтологи радять обмежувати вживання арахісу 20-25 горішками на день. На щастя, великий вміст жирів і білка робить цей продукт вкрай ситним, тому дотриматися правила буде нескладно.
  • Негативний вплив на хворі суглоби. Обмежити або зовсім виключити вживання арахісу рекомендують людям, які страждають на артрит і подагру. Вміст білка та пуринів провокує загострення цих хвороб.
  • Імовірність сильних індивідуальних реакцій. У всьому світі живе приблизно 3 мільйони людей, для яких поїдання арахісу може закінчитися анафілактичним шоком. З цієї причини його навіть виключили зі стандарту харчування школярів у США, де арахісова паста вважається національним надбанням. Через імовірність алергічних реакцій арахіс не рекомендують їсти вагітним і жінкам, які годують груддю.
  • Наслідки неправильного зберігання. Сирий арахіс потрібно тримати в сухому прохолодному місці. У разі відсирівання в горіхах можуть накопичуватися токсичні речовини, що згубно впливають на стан печінки та роботу імунної системи. Найвищому ризику піддаються вагітні жінки - велика кількість рослинних токсинів здатна спровокувати вади розвитку і внутрішньоутробну загибель плода.

Арахіс перед вживанням

Як вживати арахіс

У кулінарії арахіс використовують у трьох станах:

  1. Обсмажене насіння - цільне або подрібнене. Завдяки своїй дешевизні арахіс став частим інгредієнтом у кондитерських виробах: тістечках, тортах, печиві. Також він, обсмажений і солоний, є популярним снеком і закускою до пива.
  2. Борошно. Із дрібно мелених і частково знежирених горіхів готують особливий сорт печива - макаронів. В оригінальному рецепті рекомендується мигдалеве борошно, але дешевше арахісове його гідно замінює. Також її використовують як панірування під час обсмажування м'яса, доповнюючи соусами на основі меду.
  3. Паста. Арахісова паста, яку іноді називають маслом, твердо закріпилася як самостійний продукт, за допомогою якого можна приготувати ситні бутерброди. Крім того, її можна використовувати при випіканні тортів.

Арахіс перед вживанням

Арахіс можна їсти в будь-якому вигляді, але існує одна тонкість. Сире насіння вкрите тонкою коричнево-червоною оболонкою, що має гіркий смак. Вона може викликати легку діарею або загострення індивідуальної непереносимості, тому рекомендується її видаляти. Ця шкірка легко знімається після обробки - обсмажування або ретельного просушування.

Арахіс - корисний і доступний продукт харчування, за допомогою якого можна подолати авітаміноз, нормалізувати обмін речовин і приготувати велику кількість смачних страв.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0