Лляна каша: корисні властивості та шкода

Лляна каша: корисні властивості та шкода
Продукти

Почніть свій день із лляної каші, яка допоможе поліпшити травлення, знизити рівень холестерину та втратити вагу. Які корисні властивості таяться в цьому продукті? Які є обмеження при вживанні каші з насіння льону? На що звернути увагу під час вибору? Як приготувати?

Що таке каша з насіння льону

Лляна каша виробляється з використанням цільного насіння, борошна або подрібненої сировини льону. Обробка насіння відбувається за низьких температур, що дає змогу зберегти всі корисні властивості. На споживчому ринку також представлені каші з додаванням різних інгредієнтів (кунжут, яблуко сушене, кориця).

Свіжа лляна каша

Каша з насіння льону багата на поліненасичені жирні кислоти, макро- і мікроелементи (бор, калій, кальцій, мідь, фосфор, цинк, натрій та інші). До її складу також входять ретинол, тіамін, лецитин, груба клітковина. Містить понад 700 фітоестрогенів.

Має низьку калорійність, але водночас високий вміст білка. Є джерелом корисних речовин і основою правильного харчування. Каша стане справжньою знахідкою, для оздоровлення та омолодження організму. Але перед вживанням слід детальніше ознайомитися з її корисними властивостями, а також протипоказаннями.

Користь лляної каші

  • Очищення організму. Проводить дезоксидацію організму, сприяє виведенню шкідливих речовин, шлаків, діє як абсорбент, допомагає впоратися з отруєннями різного характеру, включно з алкогольною залежністю. Містить поліненасичені жирні кислоти, які зменшують кількість тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності, тим самим знижуючи рівень холестерину в крові, покращуючи функціонування і тонус кровоносних судин. Не дозволяє рости наявним холестериновим бляшкам, перешкоджає утворенню нових. За рахунок корисного слизу, що виділяється, допомагає природним чином і без негативного впливу позбутися практично всіх видів гельмінтів.
  • Жовчо- та сечогінну дію. Чинить сечогінну дію, завдяки полісахаридам, які «виганяють» зайву воду, знімає запалення сечовивідних шляхів. Регулює відтік жовчі в кишечник. Каша найбільш ефективна на завершальних стадіях лікування жовчного міхура, дискінезії жовчовивідних шляхів.
  • Ендокринне поліпшення. Посилюють регенерацію інсулярних клітин, знижують рівень глюкози в крові, збільшують ріст малодиференційованих клітин, острівців Лангерганса, що особливо корисно в разі діабету.
  • Покращення травлення. Маючи у складі високий вміст нерозчинної рослинної клітковини, лігнанів, м'яко обволікає стінки шлунка, не викликає подразнення слизової оболонки. Має виражену проносну дію, покращує перистальтику, має виражену проносну дію. Використовується в різних дієтах, як з метою схуднення, так і лікувально-оздоровчих, спортивних, через високий вміст білка.
  • Підвищення імунітету. За регулярного вживання відзначається поліпшення загального стану організму й окремо імунної системи, підвищується опірність до різних інфекцій, завдяки наявності в складі лляної каші антиоксидантів, вітамінів.
  • Нормалізація статевої функції. Наявність у складі лігнанів підвищує вироблення естрогену, зменшує симптоми гормонального дисбалансу, полегшує болі під час менструації. Сприяє виробленню головного чоловічого гормону - тестостерону, покращує потенцію.
  • Заспокоєння нервової системи. Вітаміни В3, В6, лецитин, що містяться в лляній каші, сприяють заспокоєнню ЦНС, борються з депресивними станами, регулюють вегетативну сферу і переміщення корисних речовин до місця їх призначення.
  • Косметологічне значення. Чинить зволожувальну, омолоджувальну дію на шкіру, завдяки високому вмісту поліненасичених жирних кислот. Уповільнює процеси окислення.

Також позитивні властивості каші були відзначені під час лікування онкологічних захворювань, вікових захворювань очей, алергії.

Каша з льону

Шкода

  • Індивідуальна непереносимість, алергія, передозування. Каша з льону не є сильним алергеном, але може через індивідуальні особливості, схильність, неправильне вживання, зберігання викликати небажану реакцію організму.
  • Панкреатит, холецистит. Не допускається застосовувати препарат у період загострення захворювань.
  • Камені, пісок у нирках, жовчному та сечовому міхурі. Провокує рух каменів, пошкодження або закупорку жовчо- та сечогінних шляхів.
  • Запалення в кишечнику, розлад шлунка. Може стати причиною болю в кишечнику і шлунку, у разі виразкових хвороб, колітів, запалень, спричиняти діарею, через наявність у складі грубої клітковини і слизу.
  • Гормональні новоутворення. Лляна каша, багата на естроген, спричиняє погіршення деяких захворювань матки, ендометріозу, мастопатії, міоми, а також аденоми передміхурової залози в чоловіків.
  • Діабет. Маючи властивості до підвищення інсуліну в крові, може значно знизити цукор.
  • Йододефецит. Перешкоджає засвоєнню йоду. Регулярне вживання призводить до розвитку дефіциту йоду в організмі.
  • Вагітність, лактація. Фітоестрогени, що входять до складу, чинять сильний вплив на гормональний фон, на пізніх термінах можуть спровокувати передчасні пологи.

Перед вживанням каші проконсультуйтеся з лікарем. Обов'язково дотримуйтесь встановленого дозування і періодичності!

Красива лляна каша з льону

Поради щодо вибору та приготування

Як вибрати? Під час купівлі цієї продукції звертайте увагу на:

  • Термін придатності - не більше 12 місяців;
  • Упаковку - без пошкоджень, непрозора, так краще зберігаються корисні властивості каші.
  • Склад - без різних харчових добавок.

Пам'ятайте, що в разі виникнення сумнівів у якості покупець має право вимагати декларацію про відповідність або свідоцтво про державну реєстрацію продукції!

Як приготувати? Для каші з насіння подрібніть насіння льону за допомогою кавомолки. До подрібненої суміші додайте теплої води (не вище 60 ºС), перемішайте, за потреби додайте води до отримання потрібної консистенції. Дайте настоятися протягом 10 хвилин. За смаком приправте прянощами, свіжими фруктами, медом. Необхідно вживати таку кашу перед сніданком, у невеликій кількості. Смак може здатися трохи гіркуватим, незвичайним.

Висновок

Користь і шкода лляної каші - питання грамотного вживання. За умови правильного вибору і приготування каша стане корисним і смачним доповненням до основного раціону, поповнить нестачу важливих вітамінів і оздоровить організм.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0