Мідний посуд - чим може бути шкідливим
Мідним начинням користувалися з давніх часів. Він завжди був індикатором розкоші та багатства сім'ї. Готували в такому посуді виключно у свята і найвишуканіші страви. Багато кухарів у місцях громадського харчування люблять її за певні термічні якості. На думку медиків, існують певні хімічні реакції металу, які неприйнятні для приготування їжі. Чи так це?
Властивості металу та позитивні якості
Мідний посуд люблять за естетичний вигляд, готувати в ньому одне задоволення. Таке начиння може слугувати предметом інтер'єру і прикрашати кухню. Часто це сімейна реліквія, що зберігається в домі роками. Але крім естетики, мідний посуд має позитивні властивості, які не тільки не шкодять організму, а й сприяють поліпшенню, а властивості металу високо цінуються у відомих шеф-кухарів.
Зараз мідний посуд покривається спеціальним захисним покриттям. Буває й таке, що мідний посуд використовується взагалі без захисного покриття, наприклад, під час приготування яєчних страв. Яйця під час контакту з міддю густіють значно краще, тому яєчні десерти та креми готуються тільки в мідному посуді без покриття.
- Сплав під час нагрівання рівномірно розподіляє тепло, тому їжа має однаковий ступінь приготування незалежно від місця розташування на поверхні, що нагрівається.
- Також через досить високу теплопровідність металу можна готувати на мінімальному вогні, відповідно швидкість приготування дуже висока.
- Вважається, що вироби з міді можуть вбивати бактерії, що також важливо для здорового харчування.
- Як відомо, мідь - незамінний елемент в організмі.
Негативні властивості
Незважаючи на безліч позитивних якостей мідного посуду, його часто вважають забороненим під час готування і зберігання страв. То якої шкоди завдає сплав на організм людини і як він впливає на властивості продукту?
- У разі потрапляння вологи на, наприклад, каструлю, утворюється шкідливий наліт, який спричиняє окислення. Найчастіше окислюються жирні поліненасичені кислоти. Коли жирні кислоти окислюються, утворюються вільні радикали, які негативно впливають на організм. Готувати в цій каструлі вже не можна.
- Продукти, що знаходяться в такому посуді, легко втрачають корисні властивості та залишаються без вітамінів.
- Мідь руйнує аскорбінову кислоту! Аскорбінова кислота міститься в овочах і фруктах, тому зберігання суворо заборонено, інакше від їжі ніякої користі не буде.
- Дуже часті випадки отруєння при використанні мідних виробів. Печінка також схильна до несприятливих впливів токсичних речовин.
- Посуд із міді вважається одним із найдорожчих у світі, тому що сам метал коштує дуже недешево, відповідно виплавка виробу з нього із захисним покриттям буде також коштувати дуже і дуже дорого.
- Мідь не є міцним металом, через чутливість сплаву до факторів середовища. Через це на сковороді, каструлі, тазику швидко з'являються подряпини, вм'ятини, тому кухонне начиння потребує дбайливого ставлення...
Лікарі також не можуть виявити, чи мідний посуд є гарним придбанням, чи в цьому посуді категорично не можна готувати. Адже, з одного боку, вона вбиває бактерії. А з іншого боку, руйнує корисні елементи й утворює токсичні речовини.
Щодо впливу, то негативного впливу було не виявлено. Звісно, замінити мідь іншим металом неможливо, адже певної температури, певного ступеню просмажування можна домогтися тільки під час готування на мідному виробі.
Особливості зберігання та використання
Якщо в будинку є таке кухонне начиння, то потрібен ретельний догляд. Зараз такий посуд покривають захисним складом, щоб було менше шкоди на організм. Наприклад, сковороду можуть покрити сталлю або нікелем - це найбезпечніші покриття, за яких шкода мінімальна. Дешевший варіант - олово, але при такому покритті можна тільки варити. Для того, щоб виріб служив якомога довше і не приносив шкоди, варто звернути увагу на карбовані вироби або ковані.
Такі вироби потрібно купувати тільки за можливості особистого контакту безпосередньо з ним, адже в інтернеті чи з журналу неможливо зрозуміти, чи якісний це продукт, а під час особистого огляду посудини можна визначити вагу металу, подивитися захисне покриття та інші важливі чинники. Кришка обов'язково має бути плоска або взагалі відсутня, оскільки в класичному варіанті її немає.
Як доглядати за мідними виробами?
- Під час готування не допускати нагрівання порожнього посуду.
- У сухе начиння киплячу рідину заливати не можна, а солити їжу потрібно тільки в киплячій рідині.
- Щоб запобігти подряпинам, змішувати інгредієнти в посуді, розмішувати тощо.д. потрібно тільки ложкою з дерева. Жорсткі щітки і металеві губки використовувати не можна, щоб уникнути подряпин.
- Миття такого виробу має бути тільки ручне.
- Побутовою хімією користуватися не можна, тільки спеціальні засоби для чищення або саморобний очищувач.
- Плями видаляються тільки натуральними очисниками, наприклад, лимонний сік.
- З плином часу наносити полірувальний склад.
Висновок
Мідь вважається дорогим металом, а мідні вироби передавалися з покоління в покоління. Мідний посуд - чудове інтер'єрне рішення, адже він додає розкоші та підкреслює вишуканий смак його власника.
Знамениті ресторани використовують тільки мідний посуд, тому що в ньому вся їжа нагрівається значно швидше, страви виходять дуже ніжні, а сам процес приготування можна контролювати повною мірою. Але цей посуд не такий простий у використанні, адже багато хімічних реакцій, що проявляються в процесі готування і зберігання, руйнують корисні властивості продукту. А значить таким посудом користуватися не можна. Тому так важливо вміти підібрати правильне напилення, яке не шкодитиме організму, а зробити це зможе не кожен. Догляд потрібен дуже ретельний, часто витратний.