Брусниця - користь і шкода для здоров'я

Брусниця - користь і шкода для здоров'я
Рослини

Брусниця - дуже корисна ягода, цілющі властивості якої відомі з давніх часів. Плоди брусниці використовують для приготування морсів, настоянок, лікерів, джемів та інших десертів. Ягода має протизапальні, загальнозміцнювальні, тонізувальні властивості.

Хімічний склад ягоди

У брусниці міститься цілий комплекс вітамінів: A, B1, B2, B9, C, E, PP, бета-каротин. Також містяться макро- і мікроелементи: калій, магній, кальцій, натрій, фосфор, марганець і залізо.

У 100 грамах ягід міститься бензойна кислота (95% від добової потреби), яблучна і лимонна кислоти.

Крім корисних речовин у брусниці міститься клітковина, крохмаль, природний цукор.

Брусниця росте

Користь для організму

  • Завдяки великій кількості вітаміну C, брусниця зміцнює імунітет і сприяє лікуванню та профілактиці застудних і вірусних захворювань.
  • Має антимікробні та антисептичні властивості, перешкоджає розвитку бактеріальних інфекцій в організмі. Також сприяє збереженню здоров'я порожнини рота, завдяки знищенню бактерій.
  • Має виражену протизапальну та жарознижувальну дію, застосовується для терапії запальних процесів в організмі.
  • Брусниця дуже корисна для нирок, вона застосовується для лікування таких патологій як пієлонефрит, бактеріурія, сечокам'яна хвороба. Ягода має м'який сечогінний ефект, тому сприяє очищенню організму. Також перешкоджає розвитку подагри.
  • Через велику кількість заліза, калію і магнію, плоди брусниці зміцнюють серцево-судинну систему. Вони покращують стан судин, знижують холестерин, лікують анемію (недокрів'я).
  • Виводить з організму шлаки і токсини, жовч. Також сприяє природному виведенню глистів.
  • Брусниця корисна тим, хто страждає на високий тиск - вона знижує кров'яний тиск і нормалізує його.

Ягоди брусниці

Завдяки великій кількості антиоксидантів, брусниця перешкоджає утворенню вільних радикалів, які стають причиною розвитку онкологічних захворювань, хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Тому регулярне вживання ягід або ягідного соку здатне попередити багато патологій.

Користь для жінок

Ягоди брусниці дуже корисні для жіночого здоров'я. Воно усуває запальні процеси в сечостатевих шляхах, оздоровлює репродуктивну систему.

Гінекологи радять вагітним жінкам регулярно вживати брусничний чай або ягоди в чистому вигляді. Корисні речовини, що містяться в плодах, сприяють правильному формуванню кісток плода і перешкоджають виникненню ускладнень. А завдяки сечогінній дії, рослина допомагає позбутися набряклості, на яку нерідко страждають вагітні жінки.

Також за допомогою брусничного чаю можна запобігти застудним і вірусним захворюванням. Під час вагітності не рекомендується приймати лікарські засоби, оскільки вони можуть виявитися токсичними для плода. А напій із брусниці можна - він здатний усунути сильну спрагу, пітливість і поліпшити стан організму.

З ягоди можна робити різні маски для обличчя. Брусниця має відбілювальні властивості, вона здатна освітлити шкіру обличчя та прибрати пігментацію.

Ягоди та листя брусниці

Користь брусничного листя

Листя рослини має багатий склад корисних речовин:

  • Глікозиди арбутин і гіперозид, що покращують роботу серцево-судинної системи і мають антисептичний ефект.
  • Гідрохінон - речовина, що входить до складу багатьох відбілювальних кремів.
  • Урсулова, хінна, галова, елагова органічні кислоти.
  • Дубильні речовини.
  • Флавоноїди.
  • Фітонциди.
  • Антиоксиданти
  • Вітаміни A і C.

Брусничне листя чинить протизапальну, антисептичну та антибактерицидну дію, допомагає в разі спеки та інфекційних уражень організму. Завдяки великій кількості антиоксидантів і дубильних речовин, вони перешкоджають утворенню вільних радикалів.

Листя брусниці

Також листя здатне вивести з організму зайву рідину і жовч, тим самим позбавити набряклості та проблем із печінкою.

Фітонциди, що входять до складу зеленої частини рослини, перешкоджають розвитку такої небезпечної бактерії як золотистий стафілокок, що вражає шкіру, слизові оболонки, дихальні шляхи людини.

Корисні властивості брусничного листя дають змогу застосовувати їх у разі проблем із травленням, захворювань опорно-рухової системи, ниркових і печінкових патологій, цукрового діабету тощо.д.

Шкода

Брусниця має червоний колір, тому є сильним алергеном і нерідко стає причиною кропив'янки, висипань, свербіння шкіри та інших алергічних реакцій.

Оскільки до складу рослини входить велика кількість кислот, то вона може спричинити різні патології шлунково-кишкового тракту, як-от: виразкова хвороба, гастрит із підвищеною кислотністю тощо.д. Людям, які мають ці захворювання, вживати брусницю не варто.

Через те, що ягода здатна знизити кров'яний тиск, її не можна вживати людям, які мають знижений АТ.

Рецепти

  1. Найпоширеніший напій із ягід - брусничний морс. Для його приготування необхідно взяти 0,5 кг ягід, ретельно промити їх і видавити з них сік. Вичавки покласти в окрему каструлю і залити їх водою. Можна додати трохи цукру за смаком. Каструлю поставити на вогонь, дочекатися закипання розчину і зняти його з вогню. Після охолодження процідити, додати брусничний сік і добре перемішати.
  2. 2200 грамів плодів ретельно промити і засипати в каструлю, додавши невелику кількість цукру. Коли плоди дадуть сік, додати 10 склянок води, поставити ємність на вогонь і дочекатися закипання. Після закипання тримати сік на вогні 2 хвилини, після чого зняти його з плити, дати охолонути й додати 2 ст. л. капусти. ложки меду.
  3. Узяти 0,5 кг ягід, викласти їх у неметалевий посуд, засипати цукром. Дати настоятися протягом кількох годин, періодично помішуючи, щоб плоди дали сік. Після цього перелити масу в банку і поставити в холодильник.

Брусниця надає неоціненну користь для здоров'я, тому її рекомендується включити в регулярний раціон. З неї можна готувати не тільки джеми і морси, а й додавати її в лимонади, соуси, випічку і просто їсти в чистому вигляді.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0