Амарантова олія - користь, шкода і як приймати

Амарантова олія - користь, шкода і як приймати
Олія

Амарант, з яким людство знайоме близько 8000 років, є не тільки однією з найдавніших зернових культур, а й однією з найкорисніших. Батьківщиною рослини прийнято вважати Південну Америку. Саме там стародавні індіанці стали першими вживати в їжу листя і плоди амаранту.

Про користь рослини знали й інші народи. Не дарма стародавні греки та китайці вважали його символом молодості та безсмертя. Амарант, який називали «нев'янучою квіткою», надісланою богом, вживали не тільки в їжу та в ритуальних обрядах. Рослина вважалася чудодійним засобом від багатьох недуг.

Цілющий склад олії

На даний момент налічується понад 90 сортів амаранту, який культивується як культурна рослина в країнах Америки, Азії та Африки. У Росії ця рослина тривалий час вважалася бур'яновою (щириця). Лише деякі сорти амаранту вирощувалися, як декоративні.

Завдяки тому, що амарант став слугувати сировиною для виробництва цілої низки продуктів (борошно, крохмаль, крупа, олія), він став популярним. Особливо в списку продуктів слід виділити олію, що добувається з насіння рослини.

Амарантова олія

Завдяки хімічному складу вона користується великим попитом. Продукт містить не тільки вітаміни, а й рідкісні мінеральні компоненти:

  • Вітаміни D, Е.
  • Моно- і поліненасичені жирні кислоти: Омега-3,-6,-9, арахідонова, пальмітолеїнова.
  • Фосфоліпіди (фосфатидилхолін, сквален).
  • Фітостероли.
  • Каротиноїди.
  • Жовчні кислоти.
  • Калій.
  • Залізо.
  • Фосфор.
  • Кальцій.
  • Магній.
  • Мідь.

Унікальність цілюще-профілактичних властивостей цього продукту полягає в тому, що він містить у собі оксиданти, виняткові за своїми властивостями та впливом на організм:

  1. Вітамін Е.
  2. Сквален.
Необхідно зазначити, що вітамін Е, який міститься в амарантовій олії, присутній у рідкісній формі (токотрієнол). Інший цінний компонент - сквален - є аналогом речовини, виготовленої на основі витяжок із печінки глибоководної акули.

Лікувально-профілактична користь

Вживання амарантової олії в їжу надає організму людини неоціненну допомогу:

  • Знижує артеріальний тиск у разі гіпертонії.
  • Зміцнює міокард і запобігає виникненню інсульту, інфаркту.
  • Очищає судини, зменшує їхню ламкість.
  • Збагачує киснем клітини і тканини організму.
  • Регулює процес обміну речовин.
  • Перешкоджає виникненню онкологічних захворювань.
  • Відновлює функції щитоподібної залози.
  • Знижує больовий поріг у разі артриту та ревматоїдного артриту.
  • Сприяє загоєнню виразок, ран та опіків.
  • Полегшує стан у разі дерматологічних захворювань (псоріаз, екзема, алергічний дерматит).
  • Підвищує імунітет і тонус.
  • Знижує рівень цукру в крові.
  • Перешкоджає виникненню холестеринових бляшок.
  • Виводить з організму радіонуклеїди, холестерин, токсини і шлаки.
  • Регенерує клітини печінки.
  • Сприяє процесу травлення.
  • Посилює перистальтику кишечника.
  • Регулює кислотно-лужний баланс.
  • Нормалізує функцію підшлункової залози.
  • Запобігає виникненню варикозного розширення вен.

Антиоксиданти, що входять до складу продукту, дають змогу знижувати можливість виникнення онкологічних захворювань. Наявність у складі олії сквалену дає змогу включати її в комплексну терапію для боротьби з онкологією.

Вміст сквалену в олії амаранту в 30 разів більший порівняно з якісною оливковою олією.

Свіжа олія

Застосування продукту

Амарантова олія - досить дорогий продукт. Тому її застосування в кулінарії буде цілком прийнятним у вигляді традиційних заправок для салатів і вінегретів. Використання продукту як кулінарного жиру (для смаження, фритюру) недоцільне з двох причин:

  1. Відносна дорожнеча олії.
  2. Неможливість зберегти корисні речовини при сильному нагріванні.

Крім користі для внутрішніх органів олія амаранту здатна подарувати красу шкірі обличчя і волосся: її успішно використовують провідні косметичні фірми. На його основі виготовляють живильні, зволожувальні та відбілювальні креми для обличчя, лосьйони та інші засоби для догляду.

Ця косметика здатна захистити суху і чутливу шкіру обличчя від шкідливих впливів клімату (мороз, спека, вітер, пил). Використання косметики з вмістом амарантової олії додасть шкірі еластичності, бархатистості та матового тону.

Маючи під рукою флакончик з олією амаранту оздоровчу процедуру для шкіри обличчя можна зробити самостійно, не вдаючись до допомоги фірмових кремів і лосьйонів.

Для цього не буде потрібно багато часу і дорогих компонентів. Поживна маска для обличчя збагатить шкіру корисними речовинами, зволожить її і створить легкий відбілювальний ефект.

Готова олія

Маска для обличчя живильна

Для процедури необхідно 2 столові ложки сиру змішати з 1 чайною ложкою амарантової олії. Отриману суміш потрібно нанести на чисте обличчя і область декольте.

Для впливу маски достатньо чверть години. Потім потрібно вмитися трохи теплою водою. Якщо немає під рукою сиру, то його можна замінити кислим молоком або медом і яєчним жовтком. Результат перевершить усі очікування.

Протипоказання. Як запобігти шкоді

Корисна і поживна олія має деякі протипоказання до застосування:

  • Виникнення алергічної реакції на компонент, що входить до складу продукту.
  • Хронічний панкреатит у стадії загострення.
  • Калькульозний холецистит.
  • Сечокам'яна хвороба.
  • Розлад кишечника.

Людям, яким амарантова олія не протипоказана, проте необхідно дотримуватися суворого дозування. Вживання без міри призведе до побічних дій: нудота, запаморочення, діарея.

Для того, щоб продукт приносив користь, норма споживання не повинна перевищувати 0,5 чайної ложки за один прийом. Добова норма - 3 х 0,5 ч. л.

Олія в упаковці

Висновок

Будь-який найкорисніший продукт не може приносити всім однакову користь. Одноразове використання олії як заправки для салату не завдасть великої шкоди здоров'ю. А ось починати курс лікування слід тільки після консультації з фахівцем.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0