Брюссельська капуста - корисні властивості
Брюссельська капуста - продукт дієтичного харчування. Вона містить багато антиоксидантів, більше ніж будь-який інший хрестоцвітний овоч, включно з броколі. У сирому та вареному вигляді знижує холестерин. Волокна плоду покращують роботу жовчного міхура. Цінність продукту полягає в тому, що він має протизапальні та антибактеріальні властивості.
Що це таке
Брюссельська капуста - хрестоцвітна овочева культура, батьківщина її Бельгія. Зростала вона недалеко від столиці Брюсселя, тому й назвали її брюссельською. Овоч потрапив до Європи під час Першої світової війни. Нагадує капусту з головкою діаметром 2,5 см. Ростуть головки на стеблі рослини від 20 до 50 штук. Стебло рослини сягає до 90 см у висоту. Зустрічається рослина яскраво-зеленого або фіолетового відтінку. Це хороше джерело: білка, вітамінів, клітковини, марганцю, калію, холіну. Містить кофеїнову кислоту, сірковмісні сполуки. У 100 грамах продукту міститься:
- Натрію - 9,00 мг.
- Кальцію - 31,00 мг.
- Калію - 450,00 мг.
- Магнію - 22,00 мг.
- Фосфору - 84,00 мг.
- Заліза - 1,10 мг.
- Вітамін А - 94,00 мкг, B1 - 0,13 мг, Е - 0,60 мг, B3 - 0,70 мг, B2 (рибофлавін) - 0,13 мг, B6 - 0,30 мг, С - 112,00 мг.
Користь
Хрестоцвітний овоч містить більше органічних сполук моносахаридів, ніж гірчична зелень, ріпа, броколі, білоголова та цвітна капуста. Має корисні властивості:
- Хронічне окислення організму, означає постійну присутність надмірно видозмінених кисневмісних клітин, що накопичуються в організмі та стають фактором ризику більшості типів раку. Овоч містить сірковмісні сполуки, які мають здатність стимулювати правильний життєвий цикл клітин організму. Поживні речовини забезпечують підтримку клітин організму, які схильні до окислювального пошкодження. Брюссельська капуста знижує ризик розвитку раку молочної залози, передміхурової залози, яєчників, товстої кишки і раку кишечника.
- Вплив токсинів навколишнього середовища, зловживання ліками, часті стреси, брак руху, недосипання, низькоякісна дієта сприяють ризику хронічного запалення в організмі. Можна уникнути хронічних запальних процесів, якщо включити в дієту хрестоцвіті овочі. Багатий вміст органічних сполук моносахаридів у брюссельській капусті допомагає запобігти запальним процесам в організмі.
- Друга протизапальна речовина в хрестоцвітному овочі - вітамін K. Потрібно їсти продукти, багаті на цей вітамін, щоб уникнути застуди та запальних процесів в організмі. Вітамін К необхідний для синтезу білків і забезпечує достатнє згортання крові.
- Третій протизапальний компонент у паростках брюссельської капусти - це корисні жирні кислоти. Півтори чашки брюссельської капусти забезпечують 480 мг жирної кислоти. Це становить третю частину від щоденної норми, рекомендованої дієтологами. Корисні жирні кислоти прискорюють обмін речовин в організмі.
- Овоч знижує ризик виникнення серцевих і судинних захворювань, таких як: інфаркт, ішемічна хвороба серця, атеросклероз, невроз. Її включають у дієту людей із гіпертонією та аритмією.
- Вміст білка і волокон у брюссельській капусті допомагає травній системі перетравлювати їжу. Поживні речовини клітковини капусти з'єднуються з жовчними кислотами в кишківнику і сприяють відтоку жовчі та гарному травленню.
- Має здатність знижувати рівень холестерину. Печінка використовує холестерин, як основний матеріал для вироблення жовчної кислоти. Вона замінює втрачені жовчні кислоти, використовуючи наявний запас холестерину, тому рівень холестерину знижується. Овоч має клітковину, яка сприяє відтоку жовчі, покращує травлення і знижує рівень холестерину незалежно від того, в якому вигляді вживають продукт (у сирому чи після теплової обробки).
Шкода
Незважаючи на лікувальні властивості, овоч має низку протипоказань:
- Продукт протипоказаний хворим із захворюванням щитовидної залози. Рослина містить органічні сполуки моносахаридів, які пригнічують роботу щитоподібної залози.
- Продукт протипоказаний хворим із синдромом Крона та синдромом подразненої кишки.
- Овоч може збільшити ризик розвитку раку підшлункової залози.
- Продукт сприяє надмірному газоутворенню.
- Не можна зловживати продуктом.
- Заборонено їсти її за підвищеної кислотності шлункового соку, загострень захворювань шлунково-кишкового тракту, після інфаркту, після операцій на черевній порожнині та грудній клітці.
Як вибрати і правильно вживати
Головки продаються окремо або разом зі стеблом. Виглядає як маленька капуста. На продовольчих ринках, овоч доступний цілий рік, однак, краще купувати його восени.
Ідеально приготована брюссельська капуста має щільну текстуру і злегка солодкуватий смак. З неї готують салати, супи, гарнір до риби та м'яса. У замороженому вигляді маленькі качани не втрачають своєї харчової цінності. Теплова обробка руйнує сполуки моносахаридів, які сприяють захисту клітини від ушкодження ДНК та утворення нових ракових клітин, тому буде більше користі, якщо їсти її в сирому вигляді.
Рекомендують їсти не частіше ніж один раз на тиждень. Харчування має бути різноманітним, тому, необхідно вживати й інші хрестоцвіті овочі, такі як броколі, білокачанна, цвітна капуста.
Висновок
Окислювальні процеси в організмі є фактором ризику для різних видів раку. Брюссельська капуста захищає організм від окислювального ураження клітин. У хрестоцвітному овочі виявлено чотири органічні сполуки моносахаридів, які є протираковими компонентами. Дієтичний продукт сприяє зміцненню імунітету, перешкоджає запальним захворюванням, покращує зір і роботу мозку.