Яка ягода корисніша вишня чи черешня?
Каші, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб, овочі - все це важливо при здоровому харчуванні, а й солодкі фрукти-ягоди - теж необхідна частина раціону... І щоб від них була користь, краще б їм бути не заморськими, а місцевими. Такими, наприклад, як вишня і черешня.
Загальна інформація
Вишня - плодово-ягідне дерево роду Слива сімейства Рожевих. Черешня, яку називають то «пташиною вишнею», то «солодкою» - її рідна «сестра» того ж роду та сімейства. Різні дерева, але їх чомусь часто плутають, але ж відмінностей так багато:
- Колір кори: бурий проти світло-коричневого.
- Форма крони: куляста проти яйцеподібної.
- Ареал: помірні широти проти теплого півдня.
І, звісно, ягоди. Темні та соковиті у першої рослини. Щільні яскраво-червоні, рожеві або жовті у другого. За смаком впізнати і зовсім просто, навіть із заплющеними очима - кисле від солодкого добре відрізняється. Але і ті, й інші гарні і в свіжому вигляді, і у випічці, і в заготовках на зиму.
Починаючи з XVII (у Росії - з кінця XIX) століття на маленьких городах і у великих садах дедалі частіше можна зустріти Дюк, закономірно з'явився гібрид вишні та черешні, який взяв найкраще від своїх «батьків» - стійкість до холоду та солодкість плодів...
Користь вишні
За кислуватий із гірчинкою присмак її часто не люблять. У компотах із цукром і вареннях, мовляв, хороша - але ніяк інакше. І дуже даремно.
- Свіжі ягоди містять багато аскорбінової кислоти - вітаміну С, який при термічній обробці руйнується. Він: підтримує роботу імунітету; сприяє виробленню колагену, який забезпечує міцність і еластичність сполучних тканин організму (дерма, сухожилля, хрящі); стимулює ріст клітин кісток і зубів.
- Натуральний вишневий сік, розведений водою - жарознижувальний і відхаркувальний засіб у разі застуди з кашлем. За відсутності алергії ним можна лікувати дітей від 3-4 років.
- На 100 г ласощів припадає 40 мг кремнію - черешня на цей мікроелемент утричі бідніша. Він, як і вітамін С, необхідний для підтримання молодості організму, росту кісток і зубів, тому обов'язково має бути присутнім у раціоні: підлітків у період інтенсивного росту; вагітних; людей із хворобами суглобів.
- Ті ж 100 г вишні містять 14% від добової норми хрому. Цей мінерал полегшує транспортування глюкози в клітини, а отже - благотворно вплине на здоров'я людей з діабетом II типу і метаболічним синдромом, якщо буде включений в їхнє харчування.
- Ці ягоди чинять слабку сечогінну дію, тому їхнє вживання: позбавить набряків; виведе зайву рідину з організму тих, хто худне, посприявши втраті 2-3 зайвих кіло; послужить профілактикою утворення солі в нирках і сечовому міхурі.
- Маски для обличчя з використанням вишневої м'якоті та соку завдяки кислотам перешкоджають виникненню прищів і вугрів. Одне «але» - застосовувати їх допустимо тільки на здоровій шкірі.
Користь черешні
Якщо від вишні відмовляються через кислоту, то на цей продукт іноді косо дивляться через солодкий смак. Солодка? Значить, цукру багато, шкідливо. Але і це помилка.
- Ці ягоди містять стільки ж калорій - 52 ккал на 100 г. Той, хто змушений з якихось причин відмовляти собі в цукерках і шоколаді, цілком може ним втішитися.
- Вітаміну С в черешні рівно стільки ж, скільки й у вишні - ось тільки якщо навіть її переїсти, вона не викличе ні оскомини на язиці, ні печії.
- Продукт - натуральне джерело вітаміну Р, званого також рутозидом. Він зміцнює стінки кровоносних судин і нормалізує згортання крові. Від нього не варто відмовлятися при: атеросклерозі; варикозному розширенні вен, зокрема й під час вагітності; тромбофлебіті.
- Черешнева м'якоть містить у 2 рази більше пектинових речовин, ніж вишнева. Вони: м'яко стимулюють перистальтику кишківника; усувають дисбактеріоз; позбавляють схильності до закрепів. Тому її обов'язково включити в раціон після лікування антибіотиками і через добу після харчових отруєнь, які супроводжувалися діареєю.
- 100 г ягід - це 10% від добової норми калію, який необхідний для нормальної роботи серця і рівного серцевого ритму. Вони допоможуть швидше відновити здоров'я тим, хто переніс інфаркт.
- Молібден і залізо - два мікроелементи в складі цих ласощів, що працюють у парі. Разом вони прискорюють процес кровотворення і допомагають уникнути анемії, що буде дуже доречним для: жінок із рясними менструаціями; людей у післяопераційний період; донорів крові після здавання.
- Черешневий сік застосовується в домашній косметиці: маски з нього і глини знижують вироблення шкірного сала. Доступному засобу, що нормалізує роботу сальних залоз, безумовно порадіють підлітки з проблемною шкірою.
Протипоказання
Якими б смачними не були ці дві різні ягоди, здоров'ю вони можуть і нашкодити. На щастя, подібних ситуацій небагато.
- З обережністю до вишні та черешні мають ставитися люди, у яких є алергія на червоні овочі та плоди.
- Ягідні кислоти можуть нашкодити зубній емалі, особливо тонкій. Щоб цього уникнути, достатньо прополоскати після їди рот. А ось чистити зуби не варто - деякий час після їжі емаль чутлива до механічного впливу і її можна подряпати, що в майбутньому призведе до розвитку карієсу.
- Ці продукти - десерт, і ніяк інакше. Після основного прийому їжі можна вжити їх невелику кількість навіть тим, у кого не зовсім здоровий шлунково-кишковий тракт.
- Ласощі суворо протипоказані: якщо в будь-якому відділі шлунково-кишкового тракту є виразки; за гострого панкреатиту; протягом тижня після оперативного втручання на органах шлунково-кишкового тракту.
- Вишневими та черешневими заготовками (варення, компоти) з плодовими кісточками можна отруїтися. Плодові кісточки містять амігдалін - речовину, яка в організмі людини перетворюється на синильну кислоту та її сполуки. Особливо небезпечно це для дітей і літніх людей.
Висновки
Кожному своє: черешня порадує дітей солодким смаком і зміцнить здоров'я людей у віці, а вишня прекрасно доповнить раціон молодих, здорових людей і вагітних жінок. Аби не було серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту та алергії - і ягідні ласощі принесуть тільки користь.