Чим корисний і чим шкідливий кокос для організму

Чим корисний і чим шкідливий кокос для організму
Фрукти

Кокос - екзотичний плід кокосової пальми, який завоював серця багатьох людей. Виростаючи на теплих океанічних берегах, кокос вбирає в себе всю енергію сонця і моря і здатний підняти настрій навіть у найморозніший зимовий день.

З плоду можна отримати максимальну користь, поласувавши соковитою білосніжною м'якоттю, випивши солодку воду або прикрасивши будь-який десерт ніжною стружкою.

Кокос - що це

Кокосова пальма - єдиний у своєму роді представник роду Cocos. Дерева ростуть на теплих морських узбережжях Індонезії, Таїланду, Танзанії, Ямайки, Філіппін і Шрі-Ланки, а також на Гаваях (США). Ідеальні умови для культивування пальми - м'який піщаний ґрунт і спекотний клімат, що дає змогу вирощувати кокоси на найбільших острівних архіпелагах упродовж усього року.

Кокоси ростуть

Образ кокосової пальми добре знайомий кожній людині - великий стовбур охопленням до 45 см і заввишки до 30 м височіє над золотистим піском, а в широкому щільному листі ховаються плоди кокосового горіха.

Кокосовий горіх - назва, яка впевнено увійшла в ужиток, однак, вона є не зовсім вірною. Згідно з класифікацією біологів і ботаніків, кокос відносять до плодів-кістянок, за аналогією зі сливою, вишнею або персиком. Вага одного кокоса варіює від 1,5 до 2,5 кг, а діаметр може досягати 30 см. Такий значний розмір зумовлений наявністю потужної зовнішньої оболонки, пронизаної щільними волокнами (койром), і білосніжного м'якуша товщиною до 1,5 см. Всю внутрішню частину плоду займає солодка кокосова вода, яку іноді називають молоком, злегка масляниста і прозора на вигляд.

Свіжі кокоси

Кокос - не тільки чудовий десерт і джерело ніжного молока для втамування спраги, а й корисний у промислових цілях плід. Койр використовується для наповнення ортопедичних матраців середньої та сильної жорсткості, а подрібнена шкірка є відмінним органічним добривом для ґрунту.

Користь кокоса

Кокосовий плід - цінне джерело корисних жирів, харчових волокон і вітамінів. Кілька десятків грам ніжної м'якоті здатні втамувати відчуття голоду і наситити організм необхідними корисними речовинами.

  • Незважаючи на досить високу калорійність (354 ккал на 100 г), кокос по праву відносять до дієтичних продуктів. Річ у тім, що він є джерелом харчових волокон. Вони вважаються гарним поживним субстратом для корисної мікрофлори кишківника, сприяють своєчасному випорожненню кишківника і перешкоджають розмноженню шкідливих бактерій у шлунково-кишковому тракті.
  • Корисні поліненасичені жирні кислоти горіха перешкоджають синтезу тригліцеридів і ліпопротеїдів низької щільності в печінці. Вони нормалізують жировий обмін і знижують рівень загального холестерину плазми крові. Кокос благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, перешкоджаючи утворенню атеросклеротичних бляшок і знижуючи ризик ішемічної хвороби серця.
  • Плід багатий на селен, вітаміни А, Е і С. Працюючи в тандемі, вони проявляють потужні антиоксидантні властивості, стабілізуючи мембрани клітин і знижуючи ризик алергічних реакцій. Завдяки великій кількості вітаміну С кокос підвищує вироблення колагену в сполучній тканині, покращуючи еластичність шкіри, зв'язок і зміцнюючи судинну стінку артерій. Антиоксиданти, за численними дослідженнями, здатні боротися з розвитком злоякісних новоутворень.
  • Залізо і мідь - мінеральні речовини, що відповідають за нормальне кровотворення в кістковому мозку. Кокос можна поставити в один ряд із червоним м'ясом, гранатом і гречкою, адже він такою самою мірою здатний поповнити запаси заліза і феритину в депо організму, перешкоджаючи розвитку залізодефіцитної анемії.
  • Кокосова вода на третину складається з корисних жирів. Незважаючи на солодкий смак і маслянисту консистенцію, вона здатна втамувати навіть найсильнішу спрагу. Недарма, аборигени Малайзії «відкрили» цей горіх саме як засіб заміни прісної води, якої на острівній території завжди було в нестачі.
  • Особлива речовина кістянки - капринова кислота. Вона має бактерицидні властивості та пригнічує розвиток патогенної мікрофлори в кишечнику.
  • Кальцій і фосфор. Ці мікроелементи відповідають за побудову і зміцнення кісткової тканини. Вживання кокоса перешкоджає розвитку остеопорозу і знижує ризик переломів. Особливо корисний горіх маленьким дітям та особам похилого віку, чия кісткова система є неповноцінною і потребує великої кількості корисних мінералів.
  • Лауринова кислота славиться своїми імуномодулювальними властивостями, підвищуючи опірність організму до інфекцій. Лікарі рекомендують вживати плоди кокоса вагітним і жінкам-годувальницям, адже він здатний поліпшити функціонування імунної системи плода і новонародженої дитини.

Розламаний кокос

Шкода кокоса

Складно повірити в те, що райський екзотичний плід може завдати шкоди організму, проте включення в раціон великої кількості ніжної м'якоті може бути аж ніяк не корисним.

  • Схильність до діареї. У разі хвороб, пов'язаних із недостатністю підшлункової залози та синдромом діареї, кокос може посилювати неприємні симптоми.
  • Цукровий діабет. Високий глікемічний індекс кістянки (відображає ступінь і швидкість підвищення глюкози крові у відповідь на надходження продукту) може стати причиною кетоацидозу та гіперглікемії у пацієнтів із цукровим діабетом. Якщо контроль над глікемією недостатній, а показники вуглеводного обміну непостійні, то особам з ендокринною патологією краще уникнути вживання великої кількості м'якоті.
  • Кокос і зайва вага. Одна порція кокоса еквівалентна щільному обіду або вечері. Це слід враховувати особам із підвищеною масою тіла та ожирінням. Рекомендується вживати не більше 80 г кокоса на добу.

Як правильно вживати кокос

  1. Обрати правильний і смачний плід у магазині чи на ринку не завжди легко. Слід звернути увагу на те, що кокосова вода не повинна видавати гучних звуків, що «булькають», під час переміщення плоду, а верхня оболонка не повинна мати жодних пошкоджень і тріщин.
  2. Щоб відкрити кокос, можна скористатися ножем, проткнувши отвір в одному з 3 природних вдавлень на поверхні шкаралупи. Виливши кокосову воду в склянку, слід провести постукуючі рухи по діаметру окружності плоду, після цього кокос легко відкриється.
  3. М'якоть горіха не потребує спеціальної обробки і вживається в сирому вигляді, бажано, в першій половині дня.
  4. Відкритий кокос рекомендується зберігати не більше доби, щоб уникнути розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

Торт із кокоса

Висновок

Екзотичний плід з морського узбережжя покликаний не тільки зберегти і примножити здоров'я, а й доставити райські моменти насолоди смаком. Правильно обраний кокос забезпечить насичення організму корисними жирами і вітамінами, а також вгамує спрагу.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0