Тушкована капуста: корисні властивості та шкода

Тушкована капуста: корисні властивості та шкода
Страви

Одним із яскравих представників хрестоцвітих рослин є білокачанна капуста, яка є одним із найяскравіших представників. Упродовж багатьох століть цей овоч вважається зцілювальною трапезою. Першу рослину було посаджено і вирощено на території Європи в 1100 році до н.е.э. Сьогодні поширений овоч вживають у різних видах. Білокачанну капусту заведено фарширувати, обсмажувати, тушкувати або варити на пару.

Що таке тушкована капуста

Тушкована капуста - це смачний і поживний продукт, готовий до вживання. Сам по собі процес тушкування капусти є проміжною дією, яка є проміжною дією. Іншими словами - другорядним. Тушкуванню хрестоцвітної рослини часто передує обсмажування. Іноді замість смаження овоч ретельно проварюють.

Тушкована капуста в тарілці

Під час тушкування капусти використовують олію, воду і необхідні кислоти. Готовий продукт може виступати окремою стравою на столі або служити доповненням до інших апетитних ласощів.

Цей тушкований продукт по-своєму впливає на здоров'я людей.

Користь білокачанного овоча

Низькокалорійна страва має вітаміни, мінерали та хімічні елементи. Кальцій, фосфор, магній, йод, клітковина, білки, пектини та жири - всі перераховані речовини тим чи іншим чином покращують роботу людського організму.

У тушкованій капусті міститься високий відсоток вітаміну С. Згаданий антиоксидант уповільнює процес старіння шкіри і виводить з організму вільні радикали. Флавоноїдоди і феноли чинять протизапальну дію і зменшують ризик розвитку серйозних захворювань.  Благополучний вплив тушкованої страви на організм підтверджують такі висновки:

  • Тушкований продукт зменшує ймовірність появи раку. У його тканинах містяться спеціальні органічні речовини. Наприклад, синигрин і сульфорафан. Ці компоненти виконують антиканцерогенну функцію. Глюкозинолати поступово стають ізотіоціанатами. Отримана речовина запобігає розвитку і подальшому зростанню ракових клітин.
  • Приготована страва позитивно впливає на травну систему. Сірка і не менш відомий вітамін С виводять з організму токсини і сечову кислоту. Подібні негативні елементи породжують екзему, ревматизм, артрит та інші серйозні захворювання. Тушкований продукт очищає кров. Покращується робота цілого травного тракту. Клітковина регулює кількість хілактобактерій у шлунково-кишковому тракті. Запобігає утворенню закрепів.
  • Кальцій, магній та інші вітаміни, що містяться в тушкованому продукті, зміцнюють кістки. Страва знижує ризик розвитку остеопорозу. Це серйозне і небезпечне захворювання розм'якшує кісткову тканину. Крихкі кістки піддаються переломам.
  • Сприятливо впливає на зір людини. Наприклад, захищає сітківку ока від згубних ультрафіолетових променів.
  • Вітамін А (відомий, як каротин) зміцнює імунітет. Захищає організм від різних вірусів і бактерій.
  • Калій, поліфеноли і целюлоза покращують роботу серця, знижують артеріальний тиск і розширюють кровоносні судини. Запобігають надмірному скупченню в організмі тромбоцитів і холестерину. Зменшують імовірність появи серцево-судинних захворювань.
  • Йод підтримує ендокринну і нервову систему. Тушкований овоч корисний у разі хвороби Альцгеймера, депресії, нервового розладу або деменції.

Тушкований овоч відмінно втамовує голод. Існує спеціальна дієта для схуднення, заснована на цьому поживному продукті. У низькокалорійній страві практично відсутній жир, тому вона здатна боротися із зайвою вагою.

Під час дієти тушкований продукт вживається кілька разів на день. Використовується в якості сніданків та обідів. Разом із капустою вранці можна поласувати нежирним сиром і випити несолодкий чай. Крім капусти в дієтичних стравах присутня картопля, пісне м'ясо та інші низькокалорійні овочі.

Тривалість дієти становить не більше одного тижня. Використовувати тушкований овоч рекомендують у розумних кількостях.

Свіжа тушкована капуста

Шкода тушкованої капусти

Надмірне вживання овоча шкодить здоров'ю. Негативний вплив тушкованої капусти на організм проявляється таким чином:

  • Гіпотиреоз. Справжня патологія, що перешкоджає виробленню та подальшому функціонуванню гормону щитоподібної залози.
  • Діарея. Надмірне споживання тушкованої капусти породжує розлад шлунка. Виникає діарея.
  • Овоч шкідливий для організму в разі підвищеної кислотності та виразки шлунка. Продукт подразнює слизову оболонку не тільки шлунка, а й кишечника.
  • Низькокалорійний овоч слід вживати з обережністю людям із підвищеним тиском і захворюваннями нирок.
  • Протипоказана хворим, які перенесли операцію на грудній клітці.

Тушкований продукт несумісний із деякими лікарськими препаратами. Наприклад, із ліками для розрідження крові. Вітамін К, що міститься в капусті, перешкоджатиме цим процесам, оскільки він бере участь у згортанні крові. Надмірне потрапляння солей в організм спричиняє набряковий синдром і гіпертонічну кризу.

Приготована тушкована капуста

Етапи приготування домашніх ласощів

Існує кілька способів або рецептів приготування тушкованої страви. Виділимо найпростіший метод створення домашніх ласощів.

Для тушкування, крім капусти, потрібно запастися іншими інгредієнтами, наприклад, рослинною олією, однією склянкою гарячої води, кількома головками цибулі, спеціями (перець або сіль) і томатною пастою.

Як виглядає тушкована капуста

Приготування складається з таких етапів:

  1. Шинкування та нарізування продуктів.
  2. Обсмажування цибулі в розігрітому казані. Обсмажування капусти в томатній пасті.
  3. Додавання гарячої води (близько 200 мл).
  4. Закипілий овоч повинен тушкуватися на повільному вогні не менше півгодини.

Наприкінці тушкування додають необхідні спеції. В інших рецептах використовують додаткові спеції, фрукти чи овочі.

Тушкована капуста - воістину універсальна страва, яку можна вживати цілий рік. Білокачанна рослина не тільки налагоджує здоров'я, а й допомагає жінкам успішно боротися із зайвими кілограмами.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0