Користь і шкода броколі для організму людини
Броколі або капуста спаржева - це гібрид, виведений на узбережжі Середземномор'я. У себе на батьківщині, в Італії, ця рослина була відома ще в стародавні часи. Але за межами Середземномор'я цей овоч довгий час не набував поширення.
Широкого застосування капуста броколі набула лише у XX столітті. Вона не відразу стала популярною серед населення і рестораторів. Тепер цей овоч можна зустріти практично всюди: від прилавків супермаркетів і ринку до ресторанів і кулінарних ТВ-шоу. Чим же так приваблює кулінарів цей капустяний гібрид?
Броколі: що це таке і чим вона цінується
Спаржева капуста, що на вигляд нагадує цвітну капусту, це м'ясисті бутони темно-зеленого або фіолетового кольору. Слід зауважити, що товарну і гастрономічну цінність становлять тільки недозрілі бутони. Чим ще, крім зовнішньої незвичайності, цікава броколі?
За вмістом корисних речовин ця капуста посідає пріоритетне місце порівняно з іншими видами капусти. «Італійська спаржа», як її іноді називають, містить у собі цілий спектр вітамінів: А, В9, С, D, Е, К, РР, U.
Крім цього броколі багата на мікро- та макроелементи:
- Калій.
- Кальцій.
- Магній.
- Натрій.
- Фосфор.
- Цинк.
- Залізо.
- Мідь.
- Марганець.
- Селен.
- Білки.
- Жири.
- Харчові волокна.
За кількістю корисних компонентів, що містяться в броколі, вона по праву вважається одним із найкорисніших овочів. Правильно приготована капуста може слугувати ідеальним дієтичним продуктом.
Користь спаржевої капусти. Варіанти приготування
Капуста броколі, введена в повсякденний раціон, допомагає попередити і вилікувати багато хвороб:
- Трофічні виразки.
- Стабілізує гормони.
- Зміцнює міокард.
- Активізує травний процес.
- Посилює перистальтику кишківника.
- Виводить шлаки та токсини.
- Знижує рівень холестерину та цукру в крові.
- Зміцнює стінки судин.
- Надає сечогінний і жовчогінний ефект.
- Очищає печінку та нирки.
- Перешкоджає запальним процесам.
- Зміцнює імунітет.
- Підвищує тонус.
- Чинить протипаразитарну дію.
- Благотворно впливає на суглоби.
Завдяки високому вмісту антиоксидантів (ізотіоцинат, сульфорафан), «італійська спаржа» успішно протистоїть злоякісним пухлинним утворенням. Насамперед це стосується ракових захворювань, що виникли на тлі гормонального збою організму (пухлина простати і молочної залози).
Калій, магній і вітамін К, що містяться в броколі, знижують ризик виникнення інфаркту, інсульту, хвороби Альцгеймера. Кальцій і вітаміни А та Е, присутні в капусті, позитивно впливають на здоров'я волосся та нігтів. Наявність селену, натрію і бета-каротину здатна поліпшити зір, допомогти подолати психологічні навантаження, надати красу і здоров'я шкірі обличчя.
Завдяки невисокій калорійності продукту (всього 30-35 Ккал на 100 г), він ідеально підходить для дієти на схуднення або для харчування спортсменів-вегетаріанців. Як дієтичний продукт броколі можна порадити дітям і літнім людям.
Оцінити смакові якості та корисні переваги цього можуть не тільки любителі капусти, а й прихильники правильного харчування. А оскільки броколі можна варити, готувати на парі, смажити й тушкувати, то вибрати рецепт, що задовольнить смак, не так уже й складно.
Для приготування смачної та корисної страви з «італійської красуні», необхідно пам'ятати, що корисна не тільки свіжа капуста. При правильному заморожуванні більшість корисних речовин, що містяться в продукті, зберігається.
Ось деякі приклади нескладних рецептів:
Запіканка із суцвіть броколі
Для того, щоб приготувати цю смачну, корисну і ситну страву, потрібно:
- Суцвіття броколі - 200 г.
- 2 столові ложки сметани 15%.
- Куряче яйце - 2 шт.
- Твердий сир - 50 г.
- Пучок зелені.
- Спеції за смаком.
Для початку суцвіття капусти необхідно пробланшувати в киплячій воді 3-5 хвилин. Готову капусту відкинути на друшляк. Тим часом яйця, сметану, натертий на крупній тертці сир і спеції змішуються в окремому посуді.
Капусту викладають у форму, змащену олією, і заливають збитою масою. Запіканка готується 15-20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Готову страву можна посипати нарізаною зеленню.
Як правило, для приготування використовуються тільки суцвіття капусти. Але в їжу можна вживати і її стебла. Ось один із таких рецептів:
Салат-мікс із соковитих стебел броколі
Для приготування салату знадобиться 1 стебло капусти броколі, 1 кисло-солодке яблуко, 1 морква, 1 свіжий огірок, 1 часточка часнику і невеликий пучок улюбленої зелені.
Стебло капусти, яблуко та моркву необхідно очистити. Потім усі овочі нарізати тонкою соломкою. Для соусу потрібно змішати 4 столові ложки сметани з подрібненим часником, додати туди дрібно нарізану зелень, сіль і перець за смаком. Овочі залити соусом. За бажанням для пікантності можна додати 1 столову ложку французької гірчиці.
Можлива шкода і протипоказання
Смачний і поживний овоч підходить для харчування практично всім. Але, за всієї своєї корисності, капуста броколі все-таки має невеликий список протипоказань. Усі обмеження зводяться до норми вживання. Рекомендується споживати помірно:
- При підвищеній кислотності шлунка.
- У період загострення хронічного панкреатиту.
- У разі виникнення алергічної реакції на продукт.
Серед інших рекомендацій слід зазначити, що непомірне вживання броколі може призвести до розладу функції щитовидної залози. А це зі свого боку спричинить гормональний збій.
Для того, щоб включена в раціон капуста, приносила виключно задоволення і користь, необхідно дотримуватися норми: 100-150г/добу для дорослої людини.
Висновок
Капусту броколі, насичену вітамінами та мікроелементами, не дарма називають любовно «королевою капусти». Однак, вибираючи її для дієти або правильного харчування, необхідно пам'ятати, що тільки лікар-дієтолог може скласти правильно збалансований раціон.