Користь і чим шкідливий цукор для організму людини
Цукор - це харчовий продукт, який був відомий ще в стародавні часи. Нині його вживають повсюдно як у самостійному вигляді, так і як добавку до різних продуктів і страв.
Сучасні вчені б'ють на сполох, оскільки споживання цукру на одну людину з кожним роком збільшується. Це призводить до залежності та різних хвороб, які можуть проявити себе не відразу. При цьому фахівці радять повністю не відмовлятися від солодкого і не переходити на замінники через те, що сахароза є одним із джерел вироблення серотоніну - гормону радості.
Про цукор
Історичні джерела повідомляють, що цукор у 18 столітті був одним із найдорожчих джерел харчування, дорожчим за м'ясо чи чорну ікру. На сьогоднішній день його вживає в їжу величезна кількість людей. Середньостатистичний американський житель споживає близько 600 калорій цукрового піску щодня. У Росії цей відсоток нижчий - близько 400-500 калорій. Найменше використання цього продукту значиться в країнах Африки та Індонезії.
Основною сировиною для виробництва сахарози (наукова назва) є цукрова тростина і цукровий буряк. Також його добувають із пальмового соку, соку сріблястого клена, сорго.
Залежно від ступеня очищення цей продукт поділяють на коричневий (нерафінований) і білий (рафінований). Вони розрізняються за смаком і наявністю мікроелементів. Так коричневий пісок є більш корисним. Він містить велику кількість білка, кальцію, магнію, калію, заліза, кальцію, магнію. Білий пісок є менш корисним, але більш поширеним при вживанні. Йому надають перевагу через відносно низьку вартість порівняно з коричневим.
Чим шкідливий цукор
Попри те, що цукор - речовина органічного походження, йому приписують різний негативний вплив на організм людини. Учені стверджують, що сахароза - це «солодка отрута», яка здатна повільно вбивати внутрішні органи та системи. Дієтологи радять обмежити споживання цього продукту з багатьох причин:
- Карієс. Вуглеводи - головне джерело ураження зубів карієсом. У сахарозі їх міститься достатня кількість - на 100 грамів припадає майже 100 грамів вуглеводів. Слина розщеплює сахарозу на глюкозу та фруктозу. Це призводить до утворення молочної кислоти, яка сприяє розвитку бактерій, що руйнують зубну емаль.
- Діабет. Крім неправильного способу життя і генетичних схильностей, розвитку діабету сприяє надмірне вживання рафінованого піску. Підшлункова залоза виробляє інсулін - гормон, що регулює рівень глюкози в крові. За частих стрибків глюкози, інсулін виробляється в недостатніх кількостях, що провокує поступовий розвиток переддіабетичного стану.
- Ожиріння. При збільшеному вживанні цукрового піску організм перетворює надлишок глюкози на жирові клітини, які відкладаються на тілі людини, переважно на стегнах і животі. Довгострокова перспектива такого надлишку здається сумною - розвиток інших захворювань за зайвої ваги.
- Старіння шкіри. Прості вуглеводи, що входять до складу сахарози, негативно позначаються на якості шкіри. За частого поглинання солодощів, організм не отримує необхідну кількість рідини, бо прості речовини переробляють цю рідину і забирають її з організму. Шкіра втрачає пружність і красу, виникає більший ризик появи зморшок.
- Залежність. Фахівці стверджують, що залежність від солодкого і мучного - це біологічний розлад. Неконтрольоване споживання солодощів, переїдання негативно впливають на здоров'я людини. Гормональні зміни, які призводять до зайвої ваги, можна усунути, якщо обмежити споживання солодкого в раціоні.
Корисні властивості
Певну користь цей продукт може принести, якщо кількість його використання буде помірною. Добова норма цукру на людину становить 50 г. Багато овочів, фруктів, ягід містять фруктозу та сахарозу:
- Відновлення. Людському організму глюкозу необхідно отримувати для активної роботи мозку. Після тривалих фізичних навантажень м'язам потрібно відновитися, тому часто після тренувань спортсменам-початківцям радять з'їсти що-небудь солодке для зниження втоми.
- Енергетична цінність. Маленьким дітям поїдання солодощів забезпечує вироблення енергії, яка необхідна для розумової та фізичної активності, концентрації уваги.
- Терапія. За участю глюкози в печінці, селезінці, жовчному міхурі утворюються особливі речовини, які знешкоджують шкідливі речовини, що потрапляють в органи. Наприклад, під час госпіталізації з отруєннями насамперед призначають внутрішньовенне введення глюкози.
- Метаболізм. Цукровий пісок є біологічно чистою речовиною. Він не чинить негативного впливу на мікрофлору кишківника. Енергія глюкози позитивно впливає на метаболічні процеси, зміцнює імунітет, покращує переносимість вірусів грипу.
- Антидепресант. Шматочок торта або рафінаду можуть поліпшити настрій, зняти стрес і дратівливість. Це сприяє виробленню одного з головних джерел серотоніну - гормону радості.
Як позбутися тяги до солодкого
Для того, щоб провести профілактику надмірного використання цукру у своєму раціоні, необхідно:
- Виключити солодкі напої. Газована вода, пакетовані соки є висококалорійними продуктами. Зловживання такими напоями призводить до підвищеного рівня цукру, стимулюючи викид інсуліну у вищій концентрації. Найкращий замінник таким напоям - звичайна вода, добове споживання якої має становити від 2 до 2,5 літрів.
- Замінити на білкову їжу. Горіхи, яйця, риба, м'ясо - одні з основних джерел білка харчування людини. За щоденного урізноманітнення такого раціону можна знизити потяг до солодкого та збалансувати рівень цукру в крові.
- Уважно вивчати склад на упаковці. Виробивши з часом звичку вивчати склад інгредієнтів, можна уникнути вибору продуктів з надмірним вмістом сахарози.
- Харчуватися складними вуглеводами. Урізноманітнити раціон складними елементами дають змогу такі овочі, як буряк, цвітна капуста, броколі, брюссельська капуста, стручкова квасоля, спаржа. Таке харчування дасть змогу знизити до мінімуму споживання солодкого.
- Нормалізувати сон. Однією з основних проблем тяги до солодощів виявляється дефіцит сну. Його намагаються компенсувати за рахунок переїдання, куди найчастіше входить легко засвоювана сахароза.
Висновок
Якщо обмежити і намагатися не перевищувати добову норму споживання рафінованого цукру в раціоні, це дасть змогу уникнути проблем зі своїм здоров'ям. Звичайно, здійснити це на 100% не вдасться, але чудовою заміною рафінаду є різні фрукти, ягоди, овочі. Як надлишок, так і нестача глюкози в організмі позначаються негативно на самопочутті та психоемоційному стані людини.