Користь і чим шкідливий цукор для організму людини

Користь і чим шкідливий цукор для організму людини
Продукти

Цукор - це харчовий продукт, який був відомий ще в стародавні часи. Нині його вживають повсюдно як у самостійному вигляді, так і як добавку до різних продуктів і страв.

Сучасні вчені б'ють на сполох, оскільки споживання цукру на одну людину з кожним роком збільшується. Це призводить до залежності та різних хвороб, які можуть проявити себе не відразу. При цьому фахівці радять повністю не відмовлятися від солодкого і не переходити на замінники через те, що сахароза є одним із джерел вироблення серотоніну - гормону радості.

Про цукор

Історичні джерела повідомляють, що цукор у 18 столітті був одним із найдорожчих джерел харчування, дорожчим за м'ясо чи чорну ікру. На сьогоднішній день його вживає в їжу величезна кількість людей. Середньостатистичний американський житель споживає близько 600 калорій цукрового піску щодня. У Росії цей відсоток нижчий - близько 400-500 калорій. Найменше використання цього продукту значиться в країнах Африки та Індонезії.

Основною сировиною для виробництва сахарози (наукова назва) є цукрова тростина і цукровий буряк. Також його добувають із пальмового соку, соку сріблястого клена, сорго.

Залежно від ступеня очищення цей продукт поділяють на коричневий (нерафінований) і білий (рафінований). Вони розрізняються за смаком і наявністю мікроелементів. Так коричневий пісок є більш корисним. Він містить велику кількість білка, кальцію, магнію, калію, заліза, кальцію, магнію. Білий пісок є менш корисним, але більш поширеним при вживанні. Йому надають перевагу через відносно низьку вартість порівняно з коричневим.

Види цукру

Чим шкідливий цукор

Попри те, що цукор - речовина органічного походження, йому приписують різний негативний вплив на організм людини. Учені стверджують, що сахароза - це «солодка отрута», яка здатна повільно вбивати внутрішні органи та системи. Дієтологи радять обмежити споживання цього продукту з багатьох причин:

  • Карієс. Вуглеводи - головне джерело ураження зубів карієсом. У сахарозі їх міститься достатня кількість - на 100 грамів припадає майже 100 грамів вуглеводів. Слина розщеплює сахарозу на глюкозу та фруктозу. Це призводить до утворення молочної кислоти, яка сприяє розвитку бактерій, що руйнують зубну емаль.
  • Діабет. Крім неправильного способу життя і генетичних схильностей, розвитку діабету сприяє надмірне вживання рафінованого піску. Підшлункова залоза виробляє інсулін - гормон, що регулює рівень глюкози в крові. За частих стрибків глюкози, інсулін виробляється в недостатніх кількостях, що провокує поступовий розвиток переддіабетичного стану.
  • Ожиріння. При збільшеному вживанні цукрового піску організм перетворює надлишок глюкози на жирові клітини, які відкладаються на тілі людини, переважно на стегнах і животі. Довгострокова перспектива такого надлишку здається сумною - розвиток інших захворювань за зайвої ваги.
  • Старіння шкіри. Прості вуглеводи, що входять до складу сахарози, негативно позначаються на якості шкіри. За частого поглинання солодощів, організм не отримує необхідну кількість рідини, бо прості речовини переробляють цю рідину і забирають її з організму. Шкіра втрачає пружність і красу, виникає більший ризик появи зморшок.
  • Залежність. Фахівці стверджують, що залежність від солодкого і мучного - це біологічний розлад. Неконтрольоване споживання солодощів, переїдання негативно впливають на здоров'я людини. Гормональні зміни, які призводять до зайвої ваги, можна усунути, якщо обмежити споживання солодкого в раціоні.

Солодощі

Корисні властивості

Певну користь цей продукт може принести, якщо кількість його використання буде помірною. Добова норма цукру на людину становить 50 г. Багато овочів, фруктів, ягід містять фруктозу та сахарозу:

  • Відновлення. Людському організму глюкозу необхідно отримувати для активної роботи мозку. Після тривалих фізичних навантажень м'язам потрібно відновитися, тому часто після тренувань спортсменам-початківцям радять з'їсти що-небудь солодке для зниження втоми.
  • Енергетична цінність. Маленьким дітям поїдання солодощів забезпечує вироблення енергії, яка необхідна для розумової та фізичної активності, концентрації уваги.
  • Терапія. За участю глюкози в печінці, селезінці, жовчному міхурі утворюються особливі речовини, які знешкоджують шкідливі речовини, що потрапляють в органи. Наприклад, під час госпіталізації з отруєннями насамперед призначають внутрішньовенне введення глюкози.
  • Метаболізм. Цукровий пісок є біологічно чистою речовиною. Він не чинить негативного впливу на мікрофлору кишківника. Енергія глюкози позитивно впливає на метаболічні процеси, зміцнює імунітет, покращує переносимість вірусів грипу.
  • Антидепресант. Шматочок торта або рафінаду можуть поліпшити настрій, зняти стрес і дратівливість. Це сприяє виробленню одного з головних джерел серотоніну - гормону радості.

Ложка цукру

Як позбутися тяги до солодкого

Для того, щоб провести профілактику надмірного використання цукру у своєму раціоні, необхідно:

  1. Виключити солодкі напої. Газована вода, пакетовані соки є висококалорійними продуктами. Зловживання такими напоями призводить до підвищеного рівня цукру, стимулюючи викид інсуліну у вищій концентрації. Найкращий замінник таким напоям - звичайна вода, добове споживання якої має становити від 2 до 2,5 літрів.
  2. Замінити на білкову їжу. Горіхи, яйця, риба, м'ясо - одні з основних джерел білка харчування людини. За щоденного урізноманітнення такого раціону можна знизити потяг до солодкого та збалансувати рівень цукру в крові.
  3. Уважно вивчати склад на упаковці. Виробивши з часом звичку вивчати склад інгредієнтів, можна уникнути вибору продуктів з надмірним вмістом сахарози.
  4. Харчуватися складними вуглеводами. Урізноманітнити раціон складними елементами дають змогу такі овочі, як буряк, цвітна капуста, броколі, брюссельська капуста, стручкова квасоля, спаржа. Таке харчування дасть змогу знизити до мінімуму споживання солодкого.
  5. Нормалізувати сон. Однією з основних проблем тяги до солодощів виявляється дефіцит сну. Його намагаються компенсувати за рахунок переїдання, куди найчастіше входить легко засвоювана сахароза.

Кубики цукру

Висновок

Якщо обмежити і намагатися не перевищувати добову норму споживання рафінованого цукру в раціоні, це дасть змогу уникнути проблем зі своїм здоров'ям. Звичайно, здійснити це на 100% не вдасться, але чудовою заміною рафінаду є різні фрукти, ягоди, овочі. Як надлишок, так і нестача глюкози в організмі позначаються негативно на самопочутті та психоемоційному стані людини.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0