Чай ройбуш: користь і шкода

Напевно, кожен погодиться з твердженням, що чай - один із найпопулярніших напоїв у всіх частинах світу. Його п'ють як на сході, так і на заході, як у Європі та Америці, так і в африканських країнах.
Сортів цього чудового напою існує безліч, на будь-який, навіть найвибагливіший смак. Але найбільш відомі, мабуть, чорний і зелений. Однак є ще приголомшливі сорти чаю і способи його приготування, які обов'язково варто спробувати, щоб урізноманітнити свій раціон, а може - і зміцнити здоров'я.
Розглянемо корисний сорт знаменитого напою - чай ройбуш.
Чай ройбуш - що це за сорт
Ми звикли до того, що з африканського континенту привозять чудову каву, проте в цих спекотних країнах виробляють ще й рідкісні сорти чаю. Чайний напій ройбус (а насправді правильним є саме таке написання цього слова) вперше стали вживати саме жителі Південної Африки. Вони сушили пагони африканської рослини аспалатуса, а потім заварювали їх і отримували чудовий напій із насиченим смаком.
У європейські країни цей сорт потрапив відносно недавно, у двадцятому столітті, але відразу ж завоював популярність у любителів вишуканих чаювань.
Чому потрібно пити цей напій? По-перше, за його багатий вітамінними речовинами склад, що благотворно впливає на наш організм. По-друге, у ройбуса дуже цікавий трав'яний смак і приємний аромат. І, звісно, цей напій цілком може урізноманітнити звичні прийоми їжі або чаю.Корисні властивості напою
- Ройбуш славиться великою кількістю антиоксидантів у складі (за цим параметром цей сорт перевершує навіть знаменитий зелений чай). Антиоксиданти - речовини, що уповільнюють процеси старіння в організмі. Крім того, що вони допомагають довше зберігати молодість і допомагають боротися з мімічними зморшками та віковими змінами, вони також знижують ризик багатьох судинних захворювань.
- У ройбусі міститься чимало корисних елементів: магній, залізо, фтор, натрій, марганець, мідь, цинк, калій. Усі ці речовини необхідні для нормального функціонування організму, зокрема, серцево-судинної, травної, дихальної систем.
- У цьому напої, на відміну від багатьох інших сортів чаю, відсутній кофеїн, а отже, ройбуш можна вживати практично всім, і навіть дітям.
- Цей трав'яний чай містить глюкозу, що може бути корисним людям, які страждають на цукровий діабет. Ройбуш нормалізує рівень цукру в крові.
- Ройбус використовується і для полегшення кольок у маленьких дітей. Чай, нагадаємо, не містить кофеїну, а тому дозволений для харчування малюків.
- Вживання цього сорту позитивно позначається на травній системі, полегшуючи і регулюючи перетравлення їжі.
- Напій допоможе впоратися з паразитами (у поєднанні з лікарськими засобами, звісно).
- Ройбуш здатний нормалізувати гормональний фон в організмі і поліпшити обмін речовин.
- Лікарі радять пити цей чай при застудних захворюваннях, оскільки ройбус чудово справляється з інфекціями і допомагає організму боротися з бактеріями.
- Варто також згадати здатність напою регулювати артеріальний тиск і знижувати ризик серцево-судинних захворювань.
- Регулярне вживання трав'яного чаю добре позначається і на стані шкіри: нормалізується виділення шкірного сала, прищів і запалень стає менше, колір епітелію поліпшується...
- Ройбуш може бути корисним під час схуднення, оскільки цей напій прекрасно втамовує спрагу і голод і допомагає організму швидше спалювати жир.
- Цей чай має ще одну дивовижну і приємну властивість, а саме - він допомагає полегшити похмільний синдром, швидше вивести токсини з організму.
Можлива шкода
- У ройбуса практично немає протипоказань, але слід сказати, що за наявності алергічної реакції або індивідуальної непереносимості від вживання чаю слід відмовитися.
- Людям зі зниженим тиском також не слід зловживати напоєм, оскільки він може знизити показники тиску (за значного перевищення рекомендованої дози).
- За наявності серйозних захворювань нирок або проблем із сечовивідними шляхами від вживання чаю краще відмовитися.
Рекомендації щодо вживання
- Перевагою цього чайного сорту є те, що він абсолютно не складний у заварюванні. Для того, щоб правильно приготувати напій, не потрібно здійснювати ніяких хитрих дій. Сухе листя ройбуша (на одну чашку його потрібно не більше двох чайних ложок) слід помістити у порцеляновий, керамічний або скляний посуд (чай узагалі краще заварювати в посудинах саме з перерахованих матеріалів), залити гарячою, але не киплячою водою, дати настоятися протягом 5-6 хвилин.
- Хочете отримати по-справжньому цікавий смак або урізноманітнити аромат напою? У цьому вам допоможуть спеції. З ройбушем добре поєднуються такі прянощі, як кориця, кардамон, ваніль.
- Нададуть чаю приємного солодко-кислого присмаку апельсинова або лимонна часточки (або кілька крапель цитрусового соку).
- Не поспішайте викидати заварений ройбус, адже можна пити і остиглий чай. Холодний напій, як і раніше, зберігає всі корисні властивості і свій унікальний смак. У літню погоду чашечка прохолодного ройбушу може допомогти пережити спеку.
- Пийте по кілька чашок трав'яного чаю за застуди та грипу. Велика кількість рідини допоможе швидше вивести токсини і шкідливі речовини з організму. З цієї ж причини напій можна вживати при харчовому отруєнні - він заспокоїть стінки шлунка і знизить неприємні відчуття.
- Відвари на основі ройбуса можуть стати в нагоді при проведенні косметологічних процедур, а точніше - ранкового і вечірнього вмивання. Тонік із чаю добре очищає шкіру, тонізує, зволожує. Крім того, такий продукт повністю натуральний.
Висновки
Ройбуш - чи не ідеальний сорт чаю. Він покращує самопочуття, має насичений приємний смак і неповторний квітковий аромат, може бути корисним як дорослим, так і дітям, оскільки не містить кофеїну в складі.



