Гречаний мед - чим корисний і чим шкідливий
У якому б столітті не жила людина, вона завжди цінуватиме корисні якості меду. У давні часи до бджіл ставилися шанобливо, а бджолярів приймали за чарівників. Існує кілька сортів продукту. Розрізняють його залежно від виду рослини, з квіток якої збирався нектар. Але серед усього розмаїття меду, найкращим завжди був гречаний, у складі якого міститься велика кількість цінних речовин.
Як визначити натуральність гречаного меду
Купуючи мед, як визначити який зібрано з квіток гречки? Це дуже просто зробити. Передусім за кольором продукту. Він набагато темніший за інші сорти. Колірна гамма варіюється від насиченого жовтого, до темно-коричневого кольору. У рідкому стані нагадує бурштин.
Смак у нього трохи гіркуватий, з пряним трохи терпким присмаком. Якщо шматочок потримати в роті, то в горлі починає дерти. Кристалізація продукту починається набагато раніше, ніж в інших сортів. Зберігають мед щільно закритим у прохолодному сухому приміщенні.
Визначити натуральність можна не тільки в лабораторії, а й провівши вдома невеликий експеримент. Для цього беруть невелику кількість продукту, розтирають на долоні та проводять лінію хімічним олівцем. Якщо слід на долоні буде розпливатися і колір стане синім - це значить, що в мед підмішана вода.
Крім того, натуральний продукт має густу, в'язку консистенцію. З ложки він стікає повільним струменем. Якщо ж струмінь тече дуже швидко, то він недозрілий або неякісний.
Чим корисний мед із гречки
До складу гречаного меду входять:
- Мікроелементи: цинк, магній, залізо, кальцій, фосфор.
- Мінерали.
- Вітаміни.
- Білок.
- Амінокислоти.
Це цінний продукт, який відновлює енергію, забезпечує організм цілим комплексом вітамінів і мінералів. Крім того, він позитивно впливає на роботу внутрішніх органів.
Корисні якості продукту:
- Збагачує мозок і м'язові тканини фруктозою і глюкозою, завдяки чому вони здатні працювати.
- Мінерали, що містяться в меді, цілюще впливають на захворювання шкіри, серця, шлунка. Також сприяють роботі очної сітківки та загоєнню ран, які гнояться.
- Продукт відмінно підтримує імунітет людини і рекомендується до застосування в разі застудних захворювань. Допомагає в лікуванні таких хвороб, як грип, ГРЗ, ангіна, нежить.
- Саме мед із квіток гречки слід вживати в разі гіпертонії або недокрів'я. Він здатний поліпшити роботу судин і збагатити кров корисними мікроелементами.
- Хороший засіб при авітамінозі.
- Приводить у норму процеси обміну речовин в організмі.
- Очищає організм від скупчення радіонуклідів.
- Бджолиний продукт піднімає настрій, виводить людину зі стану депресії.
- Мед здатен збалансувати кислотність у шлунку, тому він корисний у разі виразкових захворювань.
Описані не всі корисні якості меду. Це тільки мала їх частина, оскільки його не тільки вживають у їжу, а й широко використовують у косметології.
Для шкіри продукт бджолиної переробки чинить такі дії:
- Загоює рани та запобігає розвитку інфекційних захворювань.
- Омолоджує шкіру, робить її м'якою та еластичною. Збагачує її поживними речовинами.
- Благодійно впливає на ріст волосся.
- Заспокійливо діє на різні подразники.
Кому не можна їсти мед із гречки
Попри величезний список позитивних властивостей гречаного меду, у нього є кілька протипоказань для людей, у яких виникають алергічні реакції на продукти бджолиного виробництва.
- Гречаний мед викликає сильнішу реакцію більше за інші види бджолиного продукту.
- Якщо людина ніколи не куштувала цей продукт і не знає чи є в неї алергія чи ні, то куштувати його потрібно невеликими порціями, щоб не нашкодити своєму організму.
- Людям, які страждають на цукровий діабет, слід утримуватися від вживання меду з гречки, оскільки до його складу входить велика кількість фруктози.
- Перед тим як вживати цей продукт, потрібно проконсультуватися з лікарем і обговорити рекомендовану дозу.
- Людям, які дотримуються дієт з метою схуднення, потрібно вживати його в помірних дозах. Дозволяється не більше двохсот грамів на добу.
- Під час вживання меду, рекомендується утриматися від вживання інших солодощів.
- Не можна давати бджолиний продукт дітям, які не досягли дворічного віку. Причиною цього є слабо розвинена шлункова система. Вона не здатна перетравити ферменти та бактерії, які входять до його складу.
- Вагітним жінкам не обмежується вживання меду, за умови, що в неї немає алергічної реакції.
Поради та рекомендації щодо прийому меду
Якщо у людини немає жодної реакції на продукт, то його можна вживати в їжу. При цьому не потрібно переїдати, цей продукт слід приймати маленькими порціями. Щоб не помилитися і купити натуральний гречаний мед, важливо дотримуватися рекомендацій досвідчених бджолярів:
- Вживати мед із гречки в їжу потрібно маленькими порціями, а ще краще, якщо його їсти в прикуску з хлібом або кашею.
- Оскільки мед насамперед це продукт харчування, то його потрібно їсти в будь-який момент, коли вимагає організм, а не дотримуватися подібних рекомендацій на кшталт «вживати за півгодини до або після їжі». Робити це в розумній кількості.
- Якщо людина регулярно їсть цей продукт, то цим вона підтримує і зміцнює свою імунну систему. Слід пам'ятати, що мед не запивається ніякою рідиною. Його потрібно розсмоктувати в роті поступово.
- Помилкою буде вважати, що мед не можна нагрівати, бо він втратить свої корисні властивості. Він втрачає вітаміни та мінерали за температури +400 градусів, чого неможливо домогтися в домашніх умовах.
- Неправильно також вважати, що мед викликає карієс, і руйнує зуби.
- Якщо натщесерце випити склянку води з медом, то в такий спосіб людина підживлює мозок глюкозою і запускає його роботу.
Висновок
Вживаючи мед регулярно, людина забезпечує свій організм цілим комплексом вітамінів і мікроелементів, необхідних для повноцінного функціонування. Головне не переїдати ласощі, щоб не нашкодити своєму організму.