Соус Песто - користь і шкода

Італійська кухня привнесла в наше меню безліч ситних і корисних страв із запашними спеціями і свіжими овочами. Одним із найпопулярніших італійських соусів, що полюбився по всьому світу, став Песто з базиліком. Цей соус не тільки дуже смачний, а й неймовірно поживний для організму. Познайомтеся ближче з ароматною заправкою і спробуйте приготувати його до свого столу.
Що таке Песто-соус
Закуска на основі базиліка під назвою Песто прийшла до нас з Італії. Це ситний соус, який подають із хлібом і овочами, а іноді навіть до м'яса і рибних страв.
Готується класичний Песто з базиліка, жирних сирів, горішків пінії та оливкової олії з додаванням часнику. Але існують і незвичайні рецепти Песто:
- Червоний соус роблять із додаванням свіжих або в'ялених томатів. Така заправка ідеально підходить до м'яса та піци. Іноді в ньому використовують мигдаль замість кедра, оливки та паприку, а також гвоздику як пряний додаток.
- Фіолетовий Песто готують із синім базиліком і топленим маслом, додають у нього прянощі за смаком, зокрема руколу, розмарин і материнку, а подають до риби та грибних страв.
- Жовтий Песто містить рикоту і волоський горішок, а іноді в нього додають навіть гірчицю і мед. Такий соус чудово підходить як закуска до хліба та салатів.
- Зеленим називають класичний рецепт на основі двох сирів - пармезану та овечого Пекоріно - з пінією, яку в нас часто замінюють звичайним кедровим горішком, і власне зеленим базиліком.
Коли соус став популярним і потрапив до інших світових кухонь, кожна країна додавала до страви свій колорит. Так Песто часто стали робити без сиру з авокадо, з перцем чилі, цитрусами, соєвою заправкою та іншими компонентами. Такі соуси підходять навіть веганам завдяки своїй ситності та екологічності.
Чим корисний соус Песто
Унікальність цього соусу в тому, що він може заміщати основну страву або використовуватися як добавка, щоб змастити хліб, овочі та дієтичне м'ясо.
У складі соусу є всі необхідні компоненти, щоб підтримувати здоров'я організму:
- Рослинні та тваринні жири сприяють ефективному засвоєнню вітамінів, омега-жирні кислоти, на які багаті олія, кедрові та інші горіхи, стимулюють оновлення та зміцнення організму, живлять мозок і формують імунітет.
- Білки горіхів і сиру підтримують силу організму та доповнюють правильний раціон.
- Велика кількість м'якої клітковини нормалізує апетит, стимулює перистальтику кишечника, сприяє виведенню шлаків і не несе зайвих калорій.
- Антиоксиданти омолоджують організм і допомагають виводити шкідливі сполуки.
- Повний комплекс вітамінів і мінералів підтримує здоров'я шкіри, серцево-судинної, нервової та інших систем, а також очищає печінку і ШКТ.
- Антибактеріальні речовини сприяють нормалізації мікрофлори та боротьбі з інфекціями.
- Також соус виводить із крові холестерин, зміцнює судини і нормалізує тиск.
Соус Песто можна сміливо вводити в збалансоване харчування, їсти для підтримки організму під час інтенсивних занять спортом, складної розумової діяльності, взимку - для поповнення вітамінних запасів.
Соус дає змогу швидко насититися, очистити організм, підтримувати бадьорість і працездатність, боротися зі стресом.
Чи є шкода від соусу Песто
Як і будь-який калорійний продукт, цей італійський соус потрібно вживати нормовано, інакше це загрожує фігурі. А ось охочим набрати кілька кілограмів така страва допоможе якнайкраще.
Ось ще кілька застережень:
- Соус Песто потрібно обережно вживати при цукровому діабеті та ожирінні.
- Людям із нирковою недостатністю або сечокам'яною хворобою необхідно проконсультуватися з лікарем перед введенням соусу в раціон, оскільки він містить багато калію і стимулює виведення рідини.
- Переконайтеся, що у вас немає алергії на компоненти соусу. Іноді базилік, часник або горіх викликають реакції відторгнення, крім того, у деяких людей трапляється непереносимість лактози. У таких випадках необов'язково відмовлятися від ласої закуски - достатньо замінити неприйнятний компонент.
Через високий вміст жирів, соус краще подавати тільки до пісного м'яса, інакше страва буде важкою для травлення.
В іншому Песто дуже корисний і полюбиться навіть вибагливим у їжі гурманам.
Як приготувати Песто самостійно
Готувати соус зовсім нескладно. Раніше всі компоненти розтирали в ступі вручну. Досі особливі поціновувачі оригінальної італійської кухні застосовують цей метод. Але щоб полегшити і прискорити процес, можна скористатися блендером.
На класичний рецепт знадобляться продукти в таких пропорціях:
- 100-150 г свіжої зелені базиліка.
- 150 мл оливкової олії.
- 20-25 г ядер кедра або пінії.
- 40 г сиру (пармезану або суміші сухого жирного сиру з овечим).
- 2 зубці часнику.
- Щіпка йодованої солі - за смаком.
Ось, як готують Песто:
- Зелень перебирають, промивають теплою водою і видаляють живці. Після цього листочки попередньо подрібнюють ножем. Очищають часник.
- Горішки пінії прожарюють на сухій пательні, поки вони не набудуть золотистого відтінку і не почнуть виділяти характерний пряний аромат.
- Сир подрібнюють кубиками або натирають на тертку.
- Далі підготовлені компоненти вимішують у блендері з додаванням оливкової олії. Соус можна підсолити за смаком.
Отриманою пастою можна заправити овочевий салат або подати її з крекером чи хлібцями.
Потрібно розуміти, що Песто подають холодним, а якщо ним заправляють теплі страви - то в останній момент перед подачею, інакше зелень зів'яне.
Щоб зберегти соус свіжим довше, в нього додають трохи лимонного соку і поміщають у холодильник. Крім того, Песто можна заморожувати. Зазвичай для зручності пасту розподіляють у великі форми для льоду, щоб розділити соус на порції, а після промерзання складають кубики в контейнер або пакет - і далі зберігають у морозильній камері.Песто не тільки облагородить пряним приємним смаком звичайні страви, а й посприяє нормалізації обміну речовин і загальному оздоровленню. Тож спробуйте незвичний рецепт і можливо він полюбиться вам, як і іншим поціновувачам смачної здорової їжі.



