Соус Песто - користь і шкода

Соус Песто - користь і шкода
Продукти

Італійська кухня привнесла в наше меню безліч ситних і корисних страв із запашними спеціями і свіжими овочами. Одним із найпопулярніших італійських соусів, що полюбився по всьому світу, став Песто з базиліком. Цей соус не тільки дуже смачний, а й неймовірно поживний для організму. Познайомтеся ближче з ароматною заправкою і спробуйте приготувати його до свого столу.

Що таке Песто-соус

Закуска на основі базиліка під назвою Песто прийшла до нас з Італії. Це ситний соус, який подають із хлібом і овочами, а іноді навіть до м'яса і рибних страв.

Песто-соус

Готується класичний Песто з базиліка, жирних сирів, горішків пінії та оливкової олії з додаванням часнику. Але існують і незвичайні рецепти Песто:

  • Червоний соус роблять із додаванням свіжих або в'ялених томатів. Така заправка ідеально підходить до м'яса та піци. Іноді в ньому використовують мигдаль замість кедра, оливки та паприку, а також гвоздику як пряний додаток.
  • Фіолетовий Песто готують із синім базиліком і топленим маслом, додають у нього прянощі за смаком, зокрема руколу, розмарин і материнку, а подають до риби та грибних страв.
  • Жовтий Песто містить рикоту і волоський горішок, а іноді в нього додають навіть гірчицю і мед. Такий соус чудово підходить як закуска до хліба та салатів.
  • Зеленим називають класичний рецепт на основі двох сирів - пармезану та овечого Пекоріно - з пінією, яку в нас часто замінюють звичайним кедровим горішком, і власне зеленим базиліком.

Коли соус став популярним і потрапив до інших світових кухонь, кожна країна додавала до страви свій колорит. Так Песто часто стали робити без сиру з авокадо, з перцем чилі, цитрусами, соєвою заправкою та іншими компонентами. Такі соуси підходять навіть веганам завдяки своїй ситності та екологічності.

Свіжий Песто

Чим корисний соус Песто

Унікальність цього соусу в тому, що він може заміщати основну страву або використовуватися як добавка, щоб змастити хліб, овочі та дієтичне м'ясо.

У складі соусу є всі необхідні компоненти, щоб підтримувати здоров'я організму:

  • Рослинні та тваринні жири сприяють ефективному засвоєнню вітамінів, омега-жирні кислоти, на які багаті олія, кедрові та інші горіхи, стимулюють оновлення та зміцнення організму, живлять мозок і формують імунітет.
  • Білки горіхів і сиру підтримують силу організму та доповнюють правильний раціон.
  • Велика кількість м'якої клітковини нормалізує апетит, стимулює перистальтику кишечника, сприяє виведенню шлаків і не несе зайвих калорій.
  • Антиоксиданти омолоджують організм і допомагають виводити шкідливі сполуки.
  • Повний комплекс вітамінів і мінералів підтримує здоров'я шкіри, серцево-судинної, нервової та інших систем, а також очищає печінку і ШКТ.
  • Антибактеріальні речовини сприяють нормалізації мікрофлори та боротьбі з інфекціями.
  • Також соус виводить із крові холестерин, зміцнює судини і нормалізує тиск.

Соус Песто можна сміливо вводити в збалансоване харчування, їсти для підтримки організму під час інтенсивних занять спортом, складної розумової діяльності, взимку - для поповнення вітамінних запасів.

Соус дає змогу швидко насититися, очистити організм, підтримувати бадьорість і працездатність, боротися зі стресом.

Соус і ложка

Чи є шкода від соусу Песто

Як і будь-який калорійний продукт, цей італійський соус потрібно вживати нормовано, інакше це загрожує фігурі. А ось охочим набрати кілька кілограмів така страва допоможе якнайкраще.

Ось ще кілька застережень:

  • Соус Песто потрібно обережно вживати при цукровому діабеті та ожирінні.
  • Людям із нирковою недостатністю або сечокам'яною хворобою необхідно проконсультуватися з лікарем перед введенням соусу в раціон, оскільки він містить багато калію і стимулює виведення рідини.
  • Переконайтеся, що у вас немає алергії на компоненти соусу. Іноді базилік, часник або горіх викликають реакції відторгнення, крім того, у деяких людей трапляється непереносимість лактози. У таких випадках необов'язково відмовлятися від ласої закуски - достатньо замінити неприйнятний компонент.

Через високий вміст жирів, соус краще подавати тільки до пісного м'яса, інакше страва буде важкою для травлення.

В іншому Песто дуже корисний і полюбиться навіть вибагливим у їжі гурманам.

Соус Песто з пастою

Як приготувати Песто самостійно

Готувати соус зовсім нескладно. Раніше всі компоненти розтирали в ступі вручну. Досі особливі поціновувачі оригінальної італійської кухні застосовують цей метод. Але щоб полегшити і прискорити процес, можна скористатися блендером.

На класичний рецепт знадобляться продукти в таких пропорціях:

  • 100-150 г свіжої зелені базиліка.
  • 150 мл оливкової олії.
  • 20-25 г ядер кедра або пінії.
  • 40 г сиру (пармезану або суміші сухого жирного сиру з овечим).
  • 2 зубці часнику.
  • Щіпка йодованої солі - за смаком.

Ось, як готують Песто:

  1. Зелень перебирають, промивають теплою водою і видаляють живці. Після цього листочки попередньо подрібнюють ножем. Очищають часник.
  2. Горішки пінії прожарюють на сухій пательні, поки вони не набудуть золотистого відтінку і не почнуть виділяти характерний пряний аромат.
  3. Сир подрібнюють кубиками або натирають на тертку.
  4. Далі підготовлені компоненти вимішують у блендері з додаванням оливкової олії. Соус можна підсолити за смаком.

Отриманою пастою можна заправити овочевий салат або подати її з крекером чи хлібцями.

Потрібно розуміти, що Песто подають холодним, а якщо ним заправляють теплі страви - то в останній момент перед подачею, інакше зелень зів'яне.

Щоб зберегти соус свіжим довше, в нього додають трохи лимонного соку і поміщають у холодильник. Крім того, Песто можна заморожувати. Зазвичай для зручності пасту розподіляють у великі форми для льоду, щоб розділити соус на порції, а після промерзання складають кубики в контейнер або пакет - і далі зберігають у морозильній камері.

Песто не тільки облагородить пряним приємним смаком звичайні страви, а й посприяє нормалізації обміну речовин і загальному оздоровленню. Тож спробуйте незвичний рецепт і можливо він полюбиться вам, як і іншим поціновувачам смачної здорової їжі.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0