Фісташки - користь і шкода для організму

Фісташка - невелике дерево або чагарник, що росте переважно в тропічному і субтропічному кліматі. Рослину вирощують в Ірані, Греції, Туреччині та інших країнах Середземномор'я, Італії та Іспанії і навіть на Кавказі.
Що це
Фісташка - невелике дерево або чагарник, що росте переважно в тропічному та субтропічному кліматі. Рослину вирощують в Ірані, Греції, Туреччині та інших країнах Середземномор'я, Італії та Іспанії і навіть на Кавказі. Рослина здатна вижити навіть в умовах пустелі та сухого ґрунту.
Колір плодів - зелений із фіолетовими вкрапленнями, шкаралупи - кремовий або брудно-білий. Стиглі горіхи не повинні пахнути пліснявою, затхлістю і згірклістю, а шкірка має бути частково відкрита.
Корисні властивості фісташок
- Горіхи мають високу калорійність і харчову цінність - у 100 грамах фісташок міститься приблизно 650 калорій, 20 грамів білка, 50 грамів жирів і 15 грамів вуглеводів. Через великий вміст білків і корисних жирів фісташки рекомендується вживати вегетаріанцям і людям, які сидять на дієті. Але захоплюватися ними не варто - достатньо з'їдати по 5-10 горішків на день.
- Також, завдяки високій поживній цінності, цей горіх рекомендують для відновлення життєвих сил і виснаженого організму. Він корисний у разі високих розумових і фізичних навантажень, оскільки усуває втому і підвищує тонус організму.
- У плодах міститься танін - дубильна речовина, що має протизапальну та в'яжучу дію. Його використовують у разі мокнучих виразок, опіків, стоматитів, колітів та інших запальних патологій. Також танін має антибактеріальний ефект.
- Фісташки багаті на вітамін E, який є природним антиоксидантом і уповільнює процеси старіння в організмі. Регулярне вживання горіхів всередину дасть змогу підвищити тонус шкіри, запобігти появі зморшок і продовжити молодість. Також плоди містять величезну кількість вітамінів групи B, тому дуже корисні для нервової системи.
- Ці горішки можна і потрібно вживати діабетикам - доведено, що за умови спільного вживання фісташок і продуктів із високим глікемічним індексом не відбувається різкого стрибка цукру в крові, а до того ж, відбувається зниження його рівня.
- Завдяки високому вмісту корисних жирів, фісташки знижують холестерин, завдяки чому запобігають розвитку багатьох серцево-судинних захворювань, діабету й ожирінню. А ось тим, хто страждає на ожиріння, регулярне вживання фісташкових горішків необхідне - плоди містять найбільшу кількість клітковини порівняно з іншими видами горіхів, а тому здатні поліпшити роботу травного тракту і надовго зберегти відчуття ситості.
- Доведено, що фісташкові плоди запобігають виникненню ракової пухлини в легенях і корисні при захворюваннях дихальної системи. Горіхи рекомендується вживати в разі пневмонії та туберкульозу.
- При регулярному поїданні цих горішків поліпшується робота печінки і жовчовивідних шляхів, оскільки вони прочищаються від жовчі, шлаків і токсинів, усувається жовтяниця (якщо вона є), починає краще працювати серце, виліковується безпліддя... За допомогою горішків можна усунути шлункові та печінкові кольки. Для чоловіків горіхи особливо корисні - вони посилюють потенцію і благотворно впливають на передміхурову залозу.
- У фісташках міститься мідь, магній, калій, марганець, фосфор, біотин, тіамін та інші корисні речовини. Це єдині горіхи, в яких у великій кількості присутні каротиноїди лютеїн і зеаксантин - вони покращують зір і знижують ризик старечої дистрофії жовтої плями на сітківці ока, що спричиняє незворотню сліпоту в літніх людей.
Шкода
Може здатися, що цей горіх приносить тільки користь і не здатний завдати шкоди. Але насправді, здатен, якщо його неправильно вживати:
- Викликає алергію - усі горіхи є досить сильними алергенами, тому вживати їх у великій кількості не варто. Якщо є алергія на будь-який інший вид горіха, то високий ризик прояву алергічної реакції при вживанні фісташок.
- Може стати причиною нудоти - оскільки плоди містять велику кількість жирів, то в разі їхнього переїдання може різко виникнути нудота і навіть блювота. Також можлива поява метеоризму, болю в животі та навіть діареї.
- Якщо гризти фісташки зубами, то можна сильно пошкодити зуби або навіть зламати їх, оскільки шкірка горіхів дуже тверда. У тому випадку, якщо на зубах встановлені брекети або інші ортодонтичні пристосування, то вживати горішки не рекомендується. Їхні частинки можуть застрягти між зубами і сильно забруднити поверхню брекетів.
Як правильно вживати
Щоб не нашкодити своєму організму, потрібно знати міру у вживанні горішків. Їх слід з'їдати як перекус по кілька штук за раз - вони наситять організм необхідними речовинами і притуплять відчуття голоду.
Багато хто вживає солоні фісташки як закуску до пива. Така закуска не приносить користі, оскільки сіль викликає сильні набряки і сприяє розвитку серцево-судинних патологій. А їхнє спільне вживання з пивом може викликати нудоту, підвищене газоутворення та інші проблеми з травленням.
Із фісташок можна готувати фісташкову пасту:
- Необхідну кількість плодів очистити від твердої шкірки і шкірки, потім підсушити їх у духовці протягом 10-15 хвилин.
- Приготувати цукровий сироп: налити в каструлю воду, додати цукор і варити до закипання, постійно помішуючи до розчинення цукру. У розчин можна додати 1 ст. ложку рослинної олії без запаху.
- Горіхи змолоти в блендері або кавомолці до кашоподібного стану, потім у масу вилити приготований сироп і ретельно перемішати. Можна додати трохи рідкого меду для цікавого смаку. Паста готова!
Багато пасти їсти теж не можна - достатньо 2-3 ложок для перекусу. Бажано їсти її до 12-ї години дня, оскільки вона має високу калорійність, і зайві вуглеводи можуть відкластися в жир.
В аптеці можна придбати фісташкову олію і робити з нею маски для обличчя та волосся. Олія зволожує волосся, робить його блискучим, гладким і слухняним. Також вона допомагає усунути пігментні плями на шкірі.
Фісташки - воістину унікальний продукт, що надає організму велику користь. Щоб бути здоровим і красивим, обов'язково потрібно включити ці горіхи у свій раціон!



