Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?

Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів помилково вважають, що обидва мають схожі технології виробництва, і за практично однакового відсотка алкоголю (приблизно 6%), відрізняються виключно своїм складом і смаком. Підкреслимо, що це два абсолютно різні продукти, які не мають абсолютно ніяких спільних рис. Ба більше, сидр і пиво вирізняються своєю багатою історією та культурою вживання. На тлі цього виникає цілком доречне запитання: який із них корисніший для здоров'я?
Отже, про все по порядку:
Цікаві факти про напої
У більшості європейських країн, любителі сидру організовують так звані клуби поціновувачів цього напою. Наприклад, в Америці, вони носять назву Cider Drinker. Їхні учасники під час загальних зборів знайомляться один з одним, діляться кумедними історіями та випадками з життя, проводять різноманітні конкурси та вікторини, під час яких визначають найкращого знавця історії напою тощо. д. Природно, у великих кількостях вживають улюблений сидр.
Ще одна цікава подія, яка щорічно збирає всіх шанувальників пінного хмільного продукту - Oktoberfest. Фестиваль пива проходить у Німеччині вже кілька десятиліть. Щороку його відвідує близько 1 млн. туристів з усього світу. Причому деякі з них просто приїжджають, щоб подивитися на шоу. Крім цього, щоосені в німецький Франкфурт з'їжджаються поціновувачі ігристого яблучного вина з усіх куточків Європи, на своє улюблене свято Apfelweinfest - день сидру.
Особливості їхнього виробництва та склад
Основним інгредієнтом при виготовленні оригінального сидру є яблука різних сортів. Напій із низьким вмістом алкоголю виходить унаслідок природного бродіння, тому в оригінальному рецепті дріжджі не присутні.
Оскільки всі корисні речовини містяться в шкірці плодів, її на етапі підготовки намагаються зберегти. Яблука ретельно перебирають, вилучаючи пошкоджені та гнилі, видаляють плодоніжку та середню частину, після чого вони піддаються подрібненню. Наступним етапом у виробництві сидру є віджимання на пресі підготовленої яблучної кашки з додаванням різних спецій і цукру. Далі сік і м'якоть залишають бродити на термін приблизно 7-10 місяців. За цей час яблучне слабоалкогольне вино повністю визріває, набуває ноток пікантного смаку і неповторного аромату.
Підкреслимо, що далеко не кожен сорт яблук підходить для виробництва. Більшість із них просто не дають змоги отримати на виході бажаний аромат. Для зниження кислотності, допускається розведення водою соку, що ще бродив. Готовий продукт може зберігатися близько 3-х років без втрати своїх основних властивостей (смак, колір, стан).Існують солодкі та сухі сорти сидру. Крім цього, випускається ще ігристий варіант (з додаванням вуглекислоти). Усе це дозволяє урізноманітнити смакову гаму.
Найпоширеніші сорти яблук, що використовуються у виробництві:
- Боровинка.
- Антонівка.
- Семеренко.
- Ренет.
- Апорт.
Зауважимо, що як основна сировина для сидру, можуть застосовуватися й інші фрукти або ягоди.
На етапі виробництва яблучного напою видно, що з пивом у нього немає нічого спільного, оскільки сидр більшою мірою належить до вин. Головними інгредієнтами пінного є:
- Дріжджі.
- Солод.
- Хміль.
Також технологія приготування пива дещо інша. На відміну від сидру, пінний напій варять. На думку їхніх шанувальників, обидва продукти нічим не відрізняються між собою, оскільки мають однакову вартість, подаються на розлив у всіх барах, чудово замінюються (якщо немає одного, можна пити інший). Але, це повна помилка, точно така ж, як і з назвою «ель» для деяких сортів сидру, через яку його помилково відносять до пива.
Шкода сидру
Оскільки у виробництві яблучного слабоалкогольного вина використовуються тільки натуральні продукти, його шанувальники вважають, що цей продукт не принесе абсолютно ніякої шкоди організму людини. Давайте розглянемо це докладніше:
- Незважаючи на невеликий відсотковий вміст алкоголю, надмірне вживання категорично протипоказане.
- Не слід вживати дітям, вагітним жінкам, операторам, які працюють з механізмами, водіям автотранспорту та особам, яким алкоголь протипоказаний у зв'язку з наявністю певних захворювань.
- Яблучний оцет дає певний відсоток кислоти, у зв'язку з цим сидр не рекомендується людям із проблемами шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка тощо). д.).
- Газована слабоалкоголка може спровокувати різке збільшення цукру в крові, тому діабетикам слід утриматися від її вживання.
- Багато компонентів сидру можуть спровокувати алергічні реакції.
Чим шкідливе вживання пива
Більшість простих людей вважають пінне абсолютно нешкідливим напоєм через низьку кількість алкоголю в ньому. Чи так це насправді? Розглянемо, наскільки шкодить організму вживання пива:
- Надмірне вживання пінного призводить до пивного алкоголізму, який на відміну від винного або горілчаного, вкрай важко піддається лікуванню.
- Поняття «бичаче серце», яким характеризуються незворотні зміни цього органу, наприклад, потовщення стінок і судин. Сукупність цих шкідливих факторів впливу призводить до збільшення об'єму серцевого м'яза, провокуючи в подальшому інфаркт міокарда. «Бичаче серце» виникає через наявність кобальту, який є одним із головних стабілізаторів пінного.
- Постійне вживання пива є причиною виникнення збою в гормональній системі. Наприклад, у питущих чоловіків може спостерігатися ожиріння за жіночим типом. Крім цього, в пиві містяться компоненти, які порушують нормальне вироблення тестостерону. Результатом цього є повна імпотенція через 10-15 років пивного алкоголізму. Аналогічним чином пиво впливає на жіночі гормони.
- Головний удар пінне завдає головному мозку, провокуючи відмирання клітин. Доведено, що всі пивні алкоголіки зі стажем страждають на недоумство, погану пам'ять, депресію і нервозність.
Що краще: сидр або пиво
Незважаючи на те, що обидва напої мають практично однаковий відсотковий вміст спирту і калорійність, їхні склади кардинально відрізняються один від одного. Наприклад, у пиві міститься більше злакових, відповідно, у ньому переважає білок і вітаміни групи B, які негативно впливають на серце і мозок людини. Шкода сидру багато в чому залежить від наявності в ньому рослинних антиоксидантів - поліфенолів, які позитивно впливають на організм, захищаючи та очищаючи його від шлаків. Що поліфенолів менше, то більшої шкоди принесе вживання сидру. Також не варто забувати про наявність цукру в цьому напої, який не завжди правильно засвоюється організмом.
Наголосимо на тому, що лише в разі помірного вживання обидва слабоалкогольні напої не завдадуть суттєвої шкоди здоров'ю. Який із них вибрати? Справа суто індивідуальна.



