Горілка чи коньяк - що шкідливіше?

У нашому регіоні вже жодне застілля давно не обходиться без наявності на столі міцних напоїв. Основних міцних напоїв у наших краях два, це горілка і коньяк. І вже дуже давно точаться суперечки на тему що ж насправді шкідливіше горілка чи коньяк? І що краще варто пити?
Про шкоду алкоголю
Не буде секретом, що алкоголь шкідливий для організму. Багато хто може сказати, що користь при вживанні алкоголю існує і в цьому є частка правди. Насправді різний алкоголь може бути корисним, тільки дози, для того щоб отримати користь від міцного алкоголю, його доза не повинна перевищувати 30 мл. Усім прекрасно відомо, що в таких кількостях у країнах СНД алкоголь ніхто не вживає. Внаслідок цього в більшості випадків будь-який міцний алкоголь за собою несе згубний вплив на організм.
У рекомендаціях МОЗ сказано, що дорослому здоровому чоловікові дозволено випивати на день до 50 мл 100% спирту, що є однією чаркою на день або третиною келиха для коньяку. Для жінок, природно, ліміти вживання нижчі й зупиняються на 30 мл. чистого спирту на день.
Якщо пити більше встановлених рекомендацій, виникає ризик інфарктів, гіпертонії, серцевої недостатності, інсульту, цирозу печінки.
Культура пиття
Крім знань про міцність і шкоду алкоголю, слід знати і використовувати на практиці культуру пиття алкоголю. Культура пиття створена для отримання максимального задоволення під час вживання напою.
Коньяк варто вживати кімнатної температури, наливається в спеціальний келих для коньяку, який називається сніфтер. Він має широке дно і вузьке горлечко, щоб аромат напою не розпорошувався. Коньяк слід пити маленькими ковтками, щоб повністю відчути смак і алкоголю вистачило на довше. Келих наповнюється не більше ніж на чверть. Закушувати коньяк лимоном вважається поганим тоном, різкий, кислий смак відразу переб'є благородний післясмак напою. З коньяком можна вживати міцну, справжню каву, сигару або на крайній випадок чорний гіркий шоколад чи сир.
Горілку ж вживають охолодженою приблизно 4-8 градусів, пити залпом вважається поганим тоном. Горілку п'ють як до їжі та основних страв, так і під час їжі. Найкраще для закушування підійдуть основні страви з риби або м'яса. Добре підійдуть різні соління або мариновані гриби.
Згубний вплив горілки
- Під час потрапляння горілки в організм людини вона відразу починає всмоктуватися в кров. Кров з етанолом (головний компонент горілки) починає циркулювати організмом і потрапляє в перший захисний бар'єр людини - печінку.
- У печінці він починає процес розпаду, внаслідок чого з'являється ацетальдегід, дуже отруйна і небезпечна речовина. Саме тому, насамперед від горілки страждає печінка, а потім інші органи, такі як нирки, судини та інші. На жаль, печінка не може переробити весь алкоголь, що потрапляє до неї, вона справляється лише з 25%, решта ж речовини потрапляє далі в кров у незмінному вигляді, завдаючи шкоди іншим органам.
- Алкоголь сам по собі є хорошим жиророзчинником, він руйнує в кровоносних судинах тромби і бляшки. Але основна проблема полягає у взаємодії алкоголю з ацетальдегідом, у такому поєднанні починається порушення метаболізму і розпад клітин.
- Після того, як нейромедіатори потрапляють у кров, із гіпоталамуса виходять бета-ендорфіни, які діють на центр задоволення і надають відчуття ейфорії. Потім у дію вступають нейромедіатори, які відповідають за координацію. На цьому етапі можливе помутніння в очах, проблеми з пам'яттю. В останній стадії з'являється загальмованість, потім апатія, при великих дозах починається сильна сонливість.
- По закінченню гулянь наступного ранку людина, яка пила горілку, відчуватиме головний біль, сухість у роті, слабкість, апатію, дезорієнтацію. Усе це наслідок згубного впливу горілки на організм людини. Можливими методами «порятунку» можуть стати мінеральна вода, розсіл або медичні препарати.
Шкідливість вживання коньяку
- Коньяк має велику калорійність (як майонез) внаслідок чого не рекомендується до вживання людям, які стежать за своєю фігурою. Крім калорійності цей напій викликає апетит, що знову ж таки може позначитися на зайвій вазі людини.
- Напій має властивості впливати на артеріальний тиск. Як підвищувати, так і знижувати його, отже, людям із гіпертонією та гіпотонією потрібно з обережністю ставитися до вживання такого виду алкоголю. Для гіпертоніків допустимою можливою нормою є 25-30 мл для чоловіків і 15-20 мл для жінок. За таких доз судини в організмі починають розширюватися, саме через це знижується артеріальний тиск. Якщо дозу алкоголю збільшити, то стінки судин звузяться, що призведе до збільшення АТ, підвищеного серцебиття і викиду адреналіну.
- Коньяк є збудником для хронічних захворювань. Варто вживати цей напій із граничною обережністю людям, які мають такі захворювання як: жовчнокам'яна хвороба, патології сечовидільної системи, панкреатит, цукровий діабет.
- Стани сп'яніння після вживання цього алкоголю настає пізніше, порівняно з горілкою, що може призвести до негативних наслідків. Саме тому коньяк варто пити маленькими ковтками, насолоджуючись смаком, щоб сп'яніння приходило поступово, і людина могла контролювати дозу випитого спиртного. При сильному перевищенні нормальної дози вживання, не буде важливим, наскільки якісним і дорогим був алкоголь, ранок буде важким.
- Напій негативно впливає на репродуктивну статеву систему. Він уповільнює ріст статевих клітин. Саме тому не слід пити коньяк, якщо ви збираєтеся найближчим часом заводити потомство.
Підбиття підсумків
Було розглянуто всі основні шкідливі властивості як горілки, так і коньяку. За незначних доз жоден із напоїв не чинить серйозного негативного впливу на організм людини за незначних доз. За правильного підходу і контролю коньяк може бути використаний як нормалізатор тиску. Горілка ж є чистішим напоєм, без домішок і сивушних олій, але також руйнує в судинах бляшки і тромби. У будь-якому разі потрібно пам'ятати, що абсолютно безпечних доз алкоголю не буває і краще не пити взагалі!



