Баранячий жир: користь і шкода

Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих особин баранів піде мова. Точніше про жир, який знаходиться у них у курдюку.
З давніх-давен цінувалися курдючні вівці. Знайдено їхні зображення на посуді та мозаїці на розкопках Шумерського царства, що належать до 3000 років до нашої ери.
У країнах, що сповідують іслам, буддизм, де релігія не дозволяє їсти свиней, набуло розвитку м'ясосальних порід овець. Їх розводять на Близькому Сході, на Кавказі, в Середній Азії, в Казахстані, в Монголії, в Китаї. Вага курдюка залежно від породи становить від 30 до 100% ваги м'яса.
Характеристика
Курдюк - це скупчення жирових відкладень на сідничних буграх, по різні боки від хвоста. Він витрачається вівцями, коли в них закінчується корм: сонце випалило траву, сніг вкрив пасовища.
Калорійність 100 грам курдючного продукту дорівнює 897 ккал. У його складі від 88 до 97% жирів, вода до 10%, незначна кількість білка 1,64% і мікроелементи. Вуглеводів міститься втричі менше, ніж у яловичому та свинячому жирі.
Жири багаті на вітаміни: А, D, К, Е, Е, B1
А, який:
- Покращує імунітет.
- Стимулює обмін речовин.
- Формує структуру мембран клітин.
- Формує кістки та зуби.
- Уповільнює процес старіння.
- Зволожує очі.
- Робить шкіру пружною і гладенькою.
D, який:
- Зміцнює кістки.
- Разом із вітаміном А захищає організм від застуди, діабету, очних і шкірних захворювань.
- Захищає від карієсу та запалення ясен.
К, який:
- Зміцнює стінки судин.
- Нормалізує склад крові, покращує її згортання.
- Сприяє здоров'ю нирок.
Е, який.
- Призупиняє старіння.
- Потрібен організму для підтримання енергетичного балансу.
- Знижує ймовірність серцевих захворювань, катаракти, раку.
B1, який:
- Необхідний для функціонування серця, нервової системи, печінки.
- Виліковує шкірні покриви.
- Уповільнює старіння мозку.
У складі цього овечого продукту великий набір мікроелементів: мідь, магній, цинк, фосфор, сірка, натрій.
Він насичений жирними кислотами. Вони необхідні для статевої активності. Відмова від їх використання знижує у чоловіків потенцію, а жінкам загрожує безпліддя.
Користь жиру
У народній медицині:
- Продукт добре засвоюється організмом. Він швидко насичує через високу калорійність. Дає приплив енергії.
- Довголіттю сприяє вживання жиру, саме ним визначають велику кількість довгожителів Кавказу та Сходу. Зберігає увагу, пам'ять до самої старості.
- Покращує кровообіг. Відновлює кістки після переломів, сприяє росту нігтів і волосся. Виводить в'язкі мокротиння завдяки вітамінам А і
- Овечий жир не є небезпечним для дітей. Ним можна лікувати їх від простудних захворювань.
- Нормалізує гормональний фон жінок. Регулює синтез деяких важливих гормонів, що підвищує фертильність, здатність до зачаття. Під час менопаузи підтримує всі органи та системи.
- Він оновлює клітини, захищає від шкідливого впливу ультрафіолету.
У косметології:
- Використовується для приготування мила, гелів для душу, шампунів, живильних кремів. Він є основним компонентом масок для обличчя та тіла. Маски розгладжують, відбілюють шкіру.
- Набір вітамінів А, B1,D сприяє красі шкіри, волосся, нігтів, перешкоджає облисінню.
- Маски для волосся захищають від механічного та іншого пошкодження волосся.
У кулінарії:
- Тугоплавкий жир використовується під час обсмажування коржів, м'ясних та овочевих страв. Входить до складу копчених ковбас. З ним готують солодощі, п'ють чай.
- Шашлики під час приготування поливають жиром, який надає їм непередаваного смаку і робить їх м'якими. Без нього не готують плов, манти, чебуреки та інші страви.
- З давніх-давен відомо, що він є природним консервантом. Змащене нею м'ясо, довго не протухає через спеку.
Шкода жиру
Не можна застосовувати при захворюваннях:
- Печінки.
- Нирок.
- Жовчного міхура.
- Гастрит.
- Виразка шлунка.
- Тромбофлебіт.
Небезпечно вживати його при підвищених температурах.
Як правильно використовувати
- Жиром лікують бронхіти, виліковують запалення легенів, туберкульоз. На ніч масажують груди, спину розтопленим жиром, не зачіпаючи ділянку серця. Обмотують поліетиленовою плівкою й укутують. У разі туберкульозу обкладають груди тонкими пластинами жиру, обмотують плівкою й утеплюють.
- Хороший спосіб від кашлю: розчинити в склянці теплого молока чайну ложку жиру. Краще випити на ніч. Таким способом можна одужати за 3 - 5 днів. Цей рецепт допоможе позбутися курцям від настирливого кашлю.
- У гаряче молоко додати пів чайної ложки розтопленого продукту і пити поки не перестане боліти горло.
- Якщо охолодженим розтопленим жиром змащувати жировики, то можна їх позбутися.
- Місяць потрібен, щоб жир допоміг при варикозному розширенні вен. Для цього треба закріплювати на хворих венах тоненькі смужки на добу.
- Компреси на ніч шматочків курдючного продукту знеболять суглоби. Зверху замотати плівкою й укутати вовняною річчю. Через тиждень їх треба міняти. Якщо не можна ходити з компресом, треба змащувати розтопленим теплим жиром, укутувати їх на ніч протягом місяця.
Маска для волосся:
- По 1 столовій ложці топленого жиру і меду змішують із 50 грамами оливкової олії, всі інгредієнти кімнатної температури.
- Наносять на зволожене чисте волосся, надягають ковпак із плівки, утеплюють терміном до 1 години.
- Добре промивають, але треба пам'ятати, що після такої маски важко відмити волосся.
Для лікування п'яткової шпори потрібно:
- Узяти по 100 грам розтопленого жиру й оцтової есенції.
- Змішати з одним сирим яйцем у шкаралупі.
- Поставити в темне місце на 12 годин.
- Прикласти змочену в суміші марлю на шпору. На ніч надіти шкарпетку.
П'яти будуть через тиждень як у немовляти.
Кучерявий жир можна перетопити вдома. Для цього:
- Нарізати маленькими шматочками.
- Залити на годину холодною водою, щоб очистити від непотрібних інгредієнтів.
- За температури 70-90 градусів розтоплювати в пароварці, в духовці або на відкритому вогні до закипання.
- Теплий жир проціджують через марлю, переливають у скляні банки.
Довго зберігають у холодильнику, тому що він хороший консервант.
Невелика кількість курдючного жиру - основа здоров'я і довголіття. Але при лікуванні краще звернутися на консультацію до лікаря.



