Баранячий жир: користь і шкода

Баранячий жир: користь і шкода
Ліки та добавки

Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих особин баранів піде мова. Точніше про жир, який знаходиться у них у курдюку.

З давніх-давен цінувалися курдючні вівці. Знайдено їхні зображення на посуді та мозаїці на розкопках Шумерського царства, що належать до 3000 років до нашої ери.

У країнах, що сповідують іслам, буддизм, де релігія не дозволяє їсти свиней, набуло розвитку м'ясосальних порід овець. Їх розводять на Близькому Сході, на Кавказі, в Середній Азії, в Казахстані, в Монголії, в Китаї. Вага курдюка залежно від породи становить від 30 до 100% ваги м'яса.

Характеристика

Курдюк - це скупчення жирових відкладень на сідничних буграх, по різні боки від хвоста. Він витрачається вівцями, коли в них закінчується корм: сонце випалило траву, сніг вкрив пасовища.

Калорійність 100 грам курдючного продукту дорівнює 897 ккал. У його складі від 88 до 97% жирів, вода до 10%, незначна кількість білка 1,64% і мікроелементи. Вуглеводів міститься втричі менше, ніж у яловичому та свинячому жирі.

Заготівля баранячого жиру

Жири багаті на вітаміни: А, D, К, Е, Е, B1

А, який:

  • Покращує імунітет.
  • Стимулює обмін речовин.
  • Формує структуру мембран клітин.
  • Формує кістки та зуби.
  • Уповільнює процес старіння.
  • Зволожує очі.
  • Робить шкіру пружною і гладенькою.

D, який:

  1. Зміцнює кістки.
  2. Разом із вітаміном А захищає організм від застуди, діабету, очних і шкірних захворювань.
  3. Захищає від карієсу та запалення ясен.

К, який:

  • Зміцнює стінки судин.
  • Нормалізує склад крові, покращує її згортання.
  • Сприяє здоров'ю нирок.

Е, який.

  1. Призупиняє старіння.
  2. Потрібен організму для підтримання енергетичного балансу.
  3. Знижує ймовірність серцевих захворювань, катаракти, раку.

B1, який:

  • Необхідний для функціонування серця, нервової системи, печінки.
  • Виліковує шкірні покриви.
  • Уповільнює старіння мозку.

У складі цього овечого продукту великий набір мікроелементів: мідь, магній, цинк, фосфор, сірка, натрій.

Він насичений жирними кислотами. Вони необхідні для статевої активності. Відмова від їх використання знижує у чоловіків потенцію, а жінкам загрожує безпліддя.

Свіжий баранячий жир

Користь жиру

У народній медицині:

  • Продукт добре засвоюється організмом. Він швидко насичує через високу калорійність. Дає приплив енергії.
  • Довголіттю сприяє вживання жиру, саме ним визначають велику кількість довгожителів Кавказу та Сходу. Зберігає увагу, пам'ять до самої старості.
  • Покращує кровообіг. Відновлює кістки після переломів, сприяє росту нігтів і волосся. Виводить в'язкі мокротиння завдяки вітамінам А і
  • Овечий жир не є небезпечним для дітей. Ним можна лікувати їх від простудних захворювань.
  • Нормалізує гормональний фон жінок. Регулює синтез деяких важливих гормонів, що підвищує фертильність, здатність до зачаття. Під час менопаузи підтримує всі органи та системи.
  • Він оновлює клітини, захищає від шкідливого впливу ультрафіолету.

У косметології:

  1. Використовується для приготування мила, гелів для душу, шампунів, живильних кремів. Він є основним компонентом масок для обличчя та тіла. Маски розгладжують, відбілюють шкіру.
  2. Набір вітамінів А, B1,D сприяє красі шкіри, волосся, нігтів, перешкоджає облисінню.
  3. Маски для волосся захищають від механічного та іншого пошкодження волосся.

У кулінарії:

  • Тугоплавкий жир використовується під час обсмажування коржів, м'ясних та овочевих страв. Входить до складу копчених ковбас. З ним готують солодощі, п'ють чай.
  • Шашлики під час приготування поливають жиром, який надає їм непередаваного смаку і робить їх м'якими. Без нього не готують плов, манти, чебуреки та інші страви.
  • З давніх-давен відомо, що він є природним консервантом. Змащене нею м'ясо, довго не протухає через спеку.

Ложка баранячого жиру

Шкода жиру

Не можна застосовувати при захворюваннях:

  • Печінки.
  • Нирок.
  • Жовчного міхура.
  • Гастрит.
  • Виразка шлунка.
  • Тромбофлебіт.

Небезпечно вживати його при підвищених температурах.

Як правильно використовувати

  1. Жиром лікують бронхіти, виліковують запалення легенів, туберкульоз. На ніч масажують груди, спину розтопленим жиром, не зачіпаючи ділянку серця. Обмотують поліетиленовою плівкою й укутують. У разі туберкульозу обкладають груди тонкими пластинами жиру, обмотують плівкою й утеплюють.
  2. Хороший спосіб від кашлю: розчинити в склянці теплого молока чайну ложку жиру. Краще випити на ніч. Таким способом можна одужати за 3 - 5 днів. Цей рецепт допоможе позбутися курцям від настирливого кашлю.
  3. У гаряче молоко додати пів чайної ложки розтопленого продукту і пити поки не перестане боліти горло.
  4. Якщо охолодженим розтопленим жиром змащувати жировики, то можна їх позбутися.
  5. Місяць потрібен, щоб жир допоміг при варикозному розширенні вен. Для цього треба закріплювати на хворих венах тоненькі смужки на добу.
  6. Компреси на ніч шматочків курдючного продукту знеболять суглоби. Зверху замотати плівкою й укутати вовняною річчю. Через тиждень їх треба міняти. Якщо не можна ходити з компресом, треба змащувати розтопленим теплим жиром, укутувати їх на ніч протягом місяця.

Маска для волосся:

  • По 1 столовій ложці топленого жиру і меду змішують із 50 грамами оливкової олії, всі інгредієнти кімнатної температури.
  • Наносять на зволожене чисте волосся, надягають ковпак із плівки, утеплюють терміном до 1 години.
  • Добре промивають, але треба пам'ятати, що після такої маски важко відмити волосся.

Для лікування п'яткової шпори потрібно:

  • Узяти по 100 грам розтопленого жиру й оцтової есенції.
  • Змішати з одним сирим яйцем у шкаралупі.
  • Поставити в темне місце на 12 годин.
  • Прикласти змочену в суміші марлю на шпору. На ніч надіти шкарпетку.

П'яти будуть через тиждень як у немовляти.

Кучерявий жир можна перетопити вдома. Для цього:

  1. Нарізати маленькими шматочками.
  2. Залити на годину холодною водою, щоб очистити від непотрібних інгредієнтів.
  3. За температури 70-90 градусів розтоплювати в пароварці, в духовці або на відкритому вогні до закипання.
  4. Теплий жир проціджують через марлю, переливають у скляні банки.

Довго зберігають у холодильнику, тому що він хороший консервант.

Невелика кількість курдючного жиру - основа здоров'я і довголіття. Але при лікуванні краще звернутися на консультацію до лікаря.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0