Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода

Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у смаженому вигляді в якості перекусу. Але існує інший спосіб - пророслі паростки соняшнику.
Користі для здоров'я від такого продукту буде значно більше, ніж від насіння. Вживати їх можна, як у свіжому вигляді, так і як добавку до різних страв: салатів, паштетів і каш.
Що це таке
Соняшник - це рослина родини айстрових. Його батьківщина - Америка, найбільш популярний у Росії та Україні. Свою назву рослина отримала за зовнішній вигляд, бутон цієї квітки спрямований догори. Колір і форма нагадують сонце. Насіння соняшнику має приємний смак. Історія налічує 2000 років вживання його в їжу.
Ця сільськогосподарська культура має широке застосування. Насіння використовують для приготування олії, додають у кондитерські вироби або вживають у смаженому вигляді.
Також у їжу можна використовувати пророщені паростки соняшнику. У ньому зберігається більше корисних речовин, і воно краще засвоюється організмом. Містять: C, E, B; жирні кислоти: олеїнова, пальмітинова, лінолева; мікроелементи: фосфор, фтор, селен, калій, магній.
У промисловому виробництві на сьогоднішній день не використовують пророщене насіння, тому його не можна зустріти на прилавках у магазинах. Проростити його можна в домашніх умовах.
Користь
З проблемою нестачі вітамінів стикається кожна сучасна людина. Вирішити її можна різними способами: купувати в аптеках полівітаміни або збільшити споживання овочів і фруктів.
Поліпшити своє здоров'я можна недорогим і доступним способом - додати в їжу пророщене насіння соняшнику. Вони містять у собі масу корисних речовин, які сприятливо впливають на весь організм.
- Знижують рівень холестерину в крові.
- Покращують роботу травної системи.
- Сприяють поліпшенню зору.
- Прискорюють регенерацію тканин: сприяють загоєнню ран і подовжують молодість.
- Зміцнює імунітет.
- Впливає на роботу мозку: підвищує працездатність і зміцнює пам'ять.
Фахівцями помічено швидке засвоєння організмом корисних речовин, що містяться в паростках. За складом і наявністю ферментів пророщене насіння в 100 разів корисніше за звичайну кухонну зелень.
Велика концентрація вітамінів А і Е підтримують красу і здоров'я волосся, нігтів. Уповільнюють старіння шкіри: підвищуються швидкість регенерації клітин, нейтралізують вільні радикали, поліпшуються обмінні процеси в організмі.Цинк, що міститься в паростках, має лікувальну дію на шкіру голови. Допомагає позбутися лупи і зміцнити коріння волосся. Кальцій і вітамін D зміцнюють кістки та зуби.
Пророщене насіння можна не тільки вживати в їжу, а й готувати на його основі маски та скраби. Вони відмінно зволожують і підтягують шкіру.
Доведено сприятливий вплив на гормональну систему організму. Для жінок - полегшення стану в період менопаузи, для чоловіків - нормалізація рівня тестостерону.
Помічено дивовижну особливість - люди, які вживають паростки, менше схильні до онкологічних захворювань.
Насіння, завдяки наявності в ньому вітамінів, активно використовують у народній медицині для лікування різних захворювань. На його основі роблять відвари для нормалізації тиску і лікування захворювань серця і судин, коклюшу і кашлю.
Шкода
За всієї користі цього продукту він може негативно позначитися на здоров'ї. Відбувається це в таких випадках:
- Висока калорійність продукту може призвести до набору надмірної ваги. Насититися цим продуктом непросто. Але варто пам'ятати, що енергетична цінність насіння в рази перевищує калорійність шоколаду або жирного м'яса.
- У паростках соняшнику міститься глютен, який може викликати алергічну реакцію.
- Не рекомендується до вживання дітям, віком до 12 років. Оскільки це дуже важка їжа, яка може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
- Вживання паростків спільно з молочними продуктами призводить до утворення підвищеного газоутворення і нетравлення шлунка.
- Пророщене насіння може накопичувати в собі речовини, що містяться в ґрунті, такі як кадмій. Велика концентрація якого викликає захворювання нирок.
Спосіб приготування
Насіння соняшнику доступне за ціною і придбати його можна в будь-якому магазині. Проростити його не складно, для цього необхідно дотримуватися інструкції:
- Несмажене насіння соняшнику необхідно залити водою, прикрити кришкою і залишити на 1 день.
- На другий день вони набухають і з'являються паростки. У цей час треба злити воду і знову залишити в темному місці на 24 години.
- Далі необхідно посадити в землю і поливати водою.
- Через кілька днів воно проросте, його можна вживати в їжу. Важливо зібрати паростки до появи перших листків. У цей час воно буде соковитим і найбільш корисним.
Варто пам'ятати, що термічна обробка суттєво знижує корисні властивості даного продукту.
Поради
Існують спеціальні правила щодо ведення паростків у раціон та їх вживання. Дотримуючись їх можна уникнути неприємних наслідків.
- Для того щоб організм звик до цього продукту, починати слід із вживання невеликої кількості і не частіше 5 разів на тиждень. У цей час слід стежити за здоров'ям: перевірити, чи немає алергічних реакцій і розладів травлення.
- Щоб насіння краще засвоювалося, рекомендується їсти його в першій половині дня і ретельно пережовувати.
- Як і будь-який інший продукт - паростки мають бути свіжими: не мати неприємного запаху або цвілі.
Висновок
Пророщене насіння соняшнику - це скарб вітамінів і корисних речовин. Вживання їх у їжу дасть змогу урізноманітнити повсякденні страви, зміцнити здоров'я і продовжити молодість.



