Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода

Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння

Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин.  Найчастіше його вживають у смаженому вигляді в якості перекусу. Але існує інший спосіб - пророслі паростки соняшнику.

Користі для здоров'я від такого продукту буде значно більше, ніж від насіння. Вживати їх можна, як у свіжому вигляді, так і як добавку до різних страв: салатів, паштетів і каш.

Що це таке

Соняшник - це рослина родини айстрових. Його батьківщина - Америка, найбільш популярний у Росії та Україні. Свою назву рослина отримала за зовнішній вигляд, бутон цієї квітки спрямований догори. Колір і форма нагадують сонце. Насіння соняшнику має приємний смак. Історія налічує 2000 років вживання його в їжу.

Ця сільськогосподарська культура має широке застосування. Насіння використовують для приготування олії, додають у кондитерські вироби або вживають у смаженому вигляді.

Також у їжу можна використовувати пророщені паростки соняшнику. У ньому зберігається більше корисних речовин, і воно краще засвоюється організмом. Містять: C, E, B; жирні кислоти: олеїнова, пальмітинова, лінолева; мікроелементи: фосфор, фтор, селен, калій, магній.

У промисловому виробництві на сьогоднішній день не використовують пророщене насіння, тому його не можна зустріти на прилавках у магазинах. Проростити його можна в домашніх умовах.

Пророщене насіння

Користь

З проблемою нестачі вітамінів стикається кожна сучасна людина. Вирішити її можна різними способами: купувати в аптеках полівітаміни або збільшити споживання овочів і фруктів.

Поліпшити своє здоров'я можна недорогим і доступним способом - додати в їжу пророщене насіння соняшнику. Вони містять у собі масу корисних речовин, які сприятливо впливають на весь організм.

  • Знижують рівень холестерину в крові.
  • Покращують роботу травної системи.
  • Сприяють поліпшенню зору.
  • Прискорюють регенерацію тканин: сприяють загоєнню ран і подовжують молодість.
  • Зміцнює імунітет.
  • Впливає на роботу мозку: підвищує працездатність і зміцнює пам'ять.

Фахівцями помічено швидке засвоєння організмом корисних речовин, що містяться в паростках. За складом і наявністю ферментів пророщене насіння в 100 разів корисніше за звичайну кухонну зелень.

Велика концентрація вітамінів А і Е підтримують красу і здоров'я волосся, нігтів. Уповільнюють старіння шкіри: підвищуються швидкість регенерації клітин, нейтралізують вільні радикали, поліпшуються обмінні процеси в організмі.

Цинк, що міститься в паростках, має лікувальну дію на шкіру голови. Допомагає позбутися лупи і зміцнити коріння волосся. Кальцій і вітамін D зміцнюють кістки та зуби.

Пророщене насіння можна не тільки вживати в їжу, а й готувати на його основі маски та скраби. Вони відмінно зволожують і підтягують шкіру.

Доведено сприятливий вплив на гормональну систему організму. Для жінок - полегшення стану в період менопаузи, для чоловіків - нормалізація рівня тестостерону.

Помічено дивовижну особливість - люди, які вживають паростки, менше схильні до онкологічних захворювань.

Насіння, завдяки наявності в ньому вітамінів, активно використовують у народній медицині для лікування різних захворювань. На його основі роблять відвари для нормалізації тиску і лікування захворювань серця і судин, коклюшу і кашлю.

Який вигляд має пророщене насіння

Шкода

За всієї користі цього продукту він може негативно позначитися на здоров'ї. Відбувається це в таких випадках:

  • Висока калорійність продукту може призвести до набору надмірної ваги. Насититися цим продуктом непросто. Але варто пам'ятати, що енергетична цінність насіння в рази перевищує калорійність шоколаду або жирного м'яса.
  • У паростках соняшнику міститься глютен, який може викликати алергічну реакцію.
  • Не рекомендується до вживання дітям, віком до 12 років. Оскільки це дуже важка їжа, яка може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
  • Вживання паростків спільно з молочними продуктами призводить до утворення підвищеного газоутворення і нетравлення шлунка.
  • Пророщене насіння може накопичувати в собі речовини, що містяться в ґрунті, такі як кадмій. Велика концентрація якого викликає захворювання нирок.

Багато пророщеного насіння

Спосіб приготування

Насіння соняшнику доступне за ціною і придбати його можна в будь-якому магазині. Проростити його не складно, для цього необхідно дотримуватися інструкції:

  1. Несмажене насіння соняшнику необхідно залити водою, прикрити кришкою і залишити на 1 день.
  2. На другий день вони набухають і з'являються паростки. У цей час треба злити воду і знову залишити в темному місці на 24 години.
  3. Далі необхідно посадити в землю і поливати водою.
  4. Через кілька днів воно проросте, його можна вживати в їжу. Важливо зібрати паростки до появи перших листків. У цей час воно буде соковитим і найбільш корисним.
Цей нескладний метод вирощування дозволить урізноманітнити свій щоденний раціон.  Пророщене насіння необхідно висушити та подрібнити до стану борошна. Для цього використовують блендер або кавомолку.  Його додають у каші, в овочеві салати, в паштет. За смаком вони нагадують звичне всім насіння, але з невеликою гіркуватістю.

Варто пам'ятати, що термічна обробка суттєво знижує корисні властивості даного продукту.

Поради

Існують спеціальні правила щодо ведення паростків у раціон та їх вживання. Дотримуючись їх можна уникнути неприємних наслідків.

  1. Для того щоб організм звик до цього продукту, починати слід із вживання невеликої кількості і не частіше 5 разів на тиждень. У цей час слід стежити за здоров'ям: перевірити, чи немає алергічних реакцій і розладів травлення.
  2. Щоб насіння краще засвоювалося, рекомендується їсти його в першій половині дня і ретельно пережовувати.
  3. Як і будь-який інший продукт - паростки мають бути свіжими: не мати неприємного запаху або цвілі.

Насіння перед вживанням

Висновок

Пророщене насіння соняшнику - це скарб вітамінів і корисних речовин. Вживання їх у їжу дасть змогу урізноманітнити повсякденні страви, зміцнити здоров'я і продовжити молодість.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0